Citroencake is altijd lekker, maar als je verse verveine vindt wordt dit geheel nog spannender van smaak. Wanneer het niet kunt vinden kun je ook citroentijm gebruiken. Of je laat de verveine helemaal weg.

Citroencake met verveine en bessen

0 from 0 votes
Recipe by Meisjes van de Moestuin Difficulty: makkelijk

1

cake

Ingrediënten

  • Voor 1 standaard cakevorm
  • 200 g 200 boter

  • 200 g 200 suiker

  • 1 1 bio citroen

  • 4 4 eieren

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • snuf zout

  • 180 g 180 zelfrijzend bakmeel

  • 150 g 150 bessen + handje om te garneren

  • 1 el 1 bloem + wat extra om te bestuiven

  • 4 el 4 verse verveineblaadjes

  • Voor het glazuur
  • 60 g 60 poedersuiker

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 1 a 2 el 1 a 2 citroensap

  • kleine verveineblaadjes om te garneren

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Klop in een kom de boter en suiker wit en romig. Rasp de schil van de citroen en voeg de citroenrasp toe. Klop dan een voor een de eieren door het mengsel.
  • Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel. Doe er het zout en het zelfrijzend bakmeel bij. Mix dit alles totdat deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.
  • Doe de bessen in een schaaltje en voeg er de bloem aan toe. Roer deze door de bessen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.
  • Hak nu de verveineblaadjes fijn. De hoeveelheid lijkt veel, maar met minder komt de verfijnde smaak niet voldoende naar voren. Voeg de bessen en de verveine toe aan het beslag en spatel erdoorheen.
  • Vet een cakevorm in en bestuif deze met bloem. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in ca. 60 minuten gaar.
  • Laat de cake na het bakken ten minste 5-10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem eventueel daarna op een rooster waar je de cake helemaal laat afkoelen. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je deze glazuren.
  • Dat hoeft niet, want de cake is bijzonder genoeg van zichzelf. Maar wil je het toch doen, meng dan de suiker met het vanilleextract. Voeg beetje bij beetje het citroensap toe zodat je glazuur stroperig maar niet te dun wordt.
  • Besmeer de bovenkant van de cake ermee en leg in een mooi patroon de kleine verveineblaadjes in het glazuur.

Tips

  • Wij vinden het gebruik van een ouderwetse metalen cakevorm fijner dan van een siliconenvorm. Door een stevig blik behoudt de cake een mooie, rechte vorm. In een siliconenvorm kan de cake zo lekker uitzakken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De meisjes van de moestuin

  • Tekst en concept: Amber Carchedi en Reny Muller,
  • Fotografie: Marleen van Es
  • ISBN 978 90 8989 856 2
  • Uitgever: Terra
  • € 26,99
  • 176 pagina's

De meisjes van de moestuin koken en bakken met producten die zelf kweken en oogsten. Ben je ook dol op tuinen en oogsten? Dan is dit boek een aanrader. Veel tips over verschillende bijzondere gewassen en misschien nog wel belangrijker, wat je er daarna mee kookt.

Bijvoorbeeld pasta met snijbiet, spinaziesoep of natuurlijk bovenstaande spannende citroencake.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten