Weekendje Antwerpen? | Dit zijn de beste en leukste restaurants van deze fijne stad

WijnSpijs
WijnSpijs

Antwerpen mag dan de tweede stad van België zijn. Op culinair en cultureel gebied doet zij voor niemand onder. Deze hippe havenstad weet ons telkens weer te verrassen mat fantastische restaurants. 

Voor een citytrip is Antwerpen kandidaat nummer één. Zeker als je er nog nooit  geweest bent. Het is niet alleen een hele fijne plek om een paar dagen rond te struinen, terrasjes te pakken en super te dineren. Het is ook nog eens lekker dichtbij. Een paar uurtjes met de trein of de auto en je zit midden in Antwerpen. 

Ben je al overtuigd? Dan is het belangrijk om een lijstje met echte toprestaurants mee te nemen. De volledige lijst met onze Antwerpse favorieten vindt je hier. In dit artikel nemen we je, aan de hand van het boek XIII Antwerpen, mee langs de 13 beste chefkoks en hun restaurants. 

Graanmarkt 13 interieur

Cityguide Antwerpen | De 13 beste chefs van de stad

1. Seppe Nobels | Graanmarkt 13

Als je groentechef zegt dan zeg je Seppe Nobels. Zijn passie is het vieren en koesteren van lokale producten. Ook is hij veel te zien op de Belgische televisie. In 2016 schreef hij het beste vegetarische kookboek ter wereld. Namelijk ‘Vegetables that sparkle the Converstation’. 

Gerechten van Seppe hebben veel respect voor de omgeving. Hij beseft zich heel goed dat zijn creaties beginnen op het veld, bij de boer.  Seppe komt uit een cultureel nest. Zijn moeder was actrice en zijn vader schepen van kunst en cultuur. Deze extra kleur zie je terug in de gerechten bij Graanmarkt 13. Ze zijn geïnspireerd door de kunst(boeken) die Seppe verzameld. Wat kleuren en compositie gaat hij als een kunstenaar te werk. Wij vinden hem ook een smaakkunstenaar. 

© Heikki Verdurme

Bij Graanmarkt 13, simpelweg vernoemt naar haar adres, staan groenten centraal. Er wordt gewerkt met een shared dining concept en er elke week een nieuwe menukaart. Het ligt vlakbij het centrum. Graanmarkt 13 is ook nog eens een van de hipste concept stores die we ooit hebben gezien.

seppe nobels

Graanmarkt 13 
Graanmarkt 13
Antwerpen

2. Kenny Burssens | Invincible

Kenny Burssens werkt het liefst met een bijl. Als je bij hem komt eten voel je de hitte van spit. Getraind als sommelier, gaat Kenny nu liever als slager te werk. Bij hem in de keuken gaat het er ruig aan toe, met hele dieren en vuur. Oerkoken.  De bekroonde sommelier nam het koken over toen zijn vriend en chef overleed in een auto ongeluk. Inmiddels is hij helemaal thuis in de keuken!

Messen bij Invincible

Invincible is een stoere plek met een ongedwongen sfeer. Dit gaat heel goed samen met de grote selectie aan wijnen en het fantastische wijnadvies dat je hier kunt krijgen. Het is verstopt in een klein straatje in het centrum van Antwerpen. En zeker de moeite waard om op ontdekkingstocht voor te gaan!

Invincible  
Haarstraat 7-9
Antwerpen 

Kenny Burssens

Geert Weyn | Schnitzel

Na zijn opleiding Sociale Wetenschappen besefte Geert Weyn zich dat werken in de hr-sector toch niks voor hem was. Hij schoolde zich in de avondschool om tot chef. Hierna ontving hij klassieke culinaire training op topniveau bij onder andere Gordon Ramsey. Toch is Geert het liefst nogal tegendraads, zijn eigen restaurant noemde hij ‘Schnitzel’ juist omdat iedereen hem zo’n platte naam afraadde. 

Geert vindt het heel belangrijk dat de hele buurt kan genieten bij ‘Schnitzel’. Het is express geen plek waar mensen moorden voor een reservering. Juist een plek waar hij zich goed bij voelt. 

Op de volkse Paardenmarkt kookt Geert in zijn eigen stijl. Bij Schnitzel deel je toegankelijke, bijzondere gerechten met elkaar. Loop er eens binnen!

Eten bij Schnitzel
Geert Weyn

Schnitzel
Paardenmarkt 53
Antwerpen

Tim Meuleneire | Franq*

Op zijn 13e wist Tim Meuleneire het al. Ik wil kok worden, de beste van België!  Tim ging hier ook voor. Hij heeft hard getraind, onder andere bij topchefs als Alain Ducasse. Op zijn 22ste haalde hij samen met zijn zwager Wouter en partner Veerle zijn eerste Michelinster binnen. Een enorme prestatie!

Wouter kookt klassiek en met veel mediterraanse invloeden. Als echte perfectionist gebruikt hij moeilijke technieken die je niet veel meer tegenkomt. 

Tim Meuleneire voor zijn restaurant

Franq vindt je dicht bij de bekende kathedraal in het centrum van Antwerpen. In de chique setting van een monumentale bank bevindt zich ook een eersteklas hotel. Je gaat naar Franq als je echt verwent wilt worden. Tim zorgt ervoor dat je het beste van het beste krijgt. 

Franq* 
Kipdorp 10-12
Antwerpen 

Tim Meuleneire

Michael Yates | Sail & Anchor

Chef Michael Yates heeft een natuurlijke aanleg voor koken. Al van jongs af aan kwamen smaakcombinaties en gerechten in hem op. Zoals alle goede chefs kookt hij met heel veel passie

Nadat hij als kok startte in het Verenigd Koninkrijk kwam hij naar Nederland om verder te leren. Hier heeft hij aan de absolute Nederlandse top gewerkt. Bij restaurants als De Librije en Oud Sluis. Nu combineert hij in Antwerpen die verfijnde keuken met klassiek engels comfortfood. 

 

Bord bij Sail and Anchor

Gelegen in een Art Deco herenhuis met een gezellige sfeer voel je je meteen welkom bij Sail & Anchor. Je vind het in het district Berchem, al heeft Michael de ambitie om het restaurant ooit naar het plattenland te verhuizen. Een aanrader is de Sunday Roast die elke zondag geserveerd wordt. 

Michael Yates

Sail & Anchor
Guldenvliesstraat 60
Antwerpen

Magali Verbaet

Als de keuze in de voorraad beperkt is werkt Magali Verbaet het beste. Less is More. Deze creatieve chefkok zet met weinig ingrediënten hele bijzondere smaken op tafel. Soms proeft ze een wijn en maakt daar dan een heel gerecht omheen. 

Ze heeft lang zowel in de keuken als in de bediening gewerkt. Op haar 26ste begint ze weer in keuken bij Dôme sur Mer. Hier komt ze volledig tot haar bloei. Een paar jaar later opent ze haar eigen restaurant. 

Magali houdt van subtiele  eenvoudige gerechten. Haar eten is licht verteerbaar. Hierdoor legt zij ook graag de focus op groenten als zij kookt. 

Gerecht Magali Verbaet

Het restaurant Tapta, waar Magali tussen de kunst kookte is helaas gestopt. Gelukkig plant zij iets nieuws voor 2020. Wij kunnen niet wachten!

Tapta
Mechelsestreenweg 64A
Antwerpen

Magali Verbaet

Nick Bril | The Jane**

De Zeeuw Nick Bril wordt enthousiast van de adrenaline en de hectiek va het koken op topniveau. Na zijn opleiding klom hij op tot souschef van drie-sterren-restaurant Oud Sluis. Samen met zijn toenmalige chef Sergio Herman begon hij in 2014 een nieuw restaurant. The Jane vindt je vaak terug in lijstjes met de beste van de wereld

Nick is een echte ondernemer. Inmiddels is hij chef bij twee eigen zaken en heeft hij verschillende concepten in Antwerpen bedacht. Ook vindt je hem op festivals als Tomorrowland als professionele DJ

The Jane

The Jane mag op geen enkel Antwerps lijstje ontbreken. In dit oude militair hospitaal gebeuren unieke dingen. Hier ervaar je topgastronomie die voor iedereen te begrijpen is. Op de begane grond met een uitgebreid tasting menu. In the Upper Room Bar kan Nick zijn fascinatie voor streetfood kwijt. Altijd gecombineerd met de beste wijnen en cocktails. 

Nick bril

The Jane**
Paradeplein 1
Antwerpen

Michael Leung | 5 Flavors Mmei

Michael Leung groeide op in het platteland bij Hong Kong. Van zijn ouders leerde hij traditionele Chinese gerechten koken. Toen hij naar België kwam om te werken volgde hij de liefde en belandde hij in Antwerpen. Die liefde werdt helaas niks. Toch bleef hij in Antwerpen waar hij samen met Sim Ka Yee verschillende zaken had. In 2016 openden ze samen 5 Flavors Mmei. 

Michael doet aan uitdagend koken. Hij werkt graag met ingewanden en probeert de grenzen van zijn gasten te verleggen. Hij reist vaak door China om nieuwe bereidingen te leren kennen. Zijn kookkunsten zijn al meerdere keren bekroond. Zo ontving hij al twee keer de titel ‘Aziaat van het jaar’ van Gault Millau. 

Gerecht 5 flavors mmei

Middenin de hippe wijk Zuid vindt je 5 Flavors Mmei. Hier ervaar je gegarandeerd alle 5 smaken, zout, zuur, bitter, zoet en umami. Vandaar de naam. 

Dit is de perfecte plek om de Kantonese keuken beter te leren kennen. Je kunt kiezen uit de 125 verschillende gerechten op de kaart. Of je gaat voor een van de luxe menu’s waar Chef Leung je meeneemt op een gastronomische reis door China. 

5 Flavors Mmei
Volkstraat 37
Antwerpen

Michael Leung

Michaël Rewers | Bistrot du Nord*

In zijn jonge jaren wilde Michaël Rewers proefvoetballer worden. ‘Niets van’ zei zijn mentor Roger Langlez. ‘Ik maak van jou een kok.’ We kunnen wel zeggen dat dit erg goed gelukt is. Samen met Caroline, de liefde van zijn leven, begint Michaël in 2013 Bistrot du Nord. Hij legt de lat voor zichzelf erg hoog. Alles gerechten worden à la minute door hem bereidt. Het is een kwestie van opperste concentratie om alles perfect op het bord te krijgen. Michaël noemt het zelf een dagelijkse boksmatch in de keuken. 

Bij Bistrot du Nord is slechts plaats voor 20 gasten op een avond. Zo weet je dat je speciale aandacht krijgt. Hier geniet je van een nostalgische sfeer en een klassieke keuken. Vlees en vis worden hier perfect bereidt met heerlijke verse frieten erbij. De specialiteit is orgaanvlees. Deze tijdloze plek is een tripje naar het noorden van Antwerpen zeker waard. 

Vlees Bistrot du nord
Michael Rewers

Bistrot du Nord
Lange Dijkstraat 36
Antwerpen

Davy Schellemans | Veranda

Toen Davy Schellemans in de beste sterrenrestaurants van België vondt hij een ding heel jammer. Zijn vrienden en familie kwamen niet vaak eten. Het was te duur.  Daarom werkt Davy nu met een toegankelijker concept. Als je zijn zaak binnen komt merk je meteen dat je ergens bijzonders bent. Elke hoek weerspiegelt iets van Davy zelf. Mojo is het sleutelwoord. 

School was maar niks voor Davy. Hij begon bij een lokale taverne te werken. Steeds stapte over naar een hoger culinair niveau. Nu laat hij bij Veranda met seizoensgebonden ingrediënten het beste van zijn omgeving zien. 

Interieur Veranda

Veranda ligt in de snel ontwikkelende Slachthuiswijk. Het pand was vroeger een vleesverwerkingsbedrijf. Dit zorgt voor een ruime opzet en stoere sfeer. Bij Veranda kun je terecht voor een vast 5 gangenmenu, gecombineerd met heerlijke natuurwijnen

Als het vol dan is de Walk-In Bar waar ze niet aan reserveringen doen een aanrader. Ook hier kan je in een ongedwongen sfeer kan genieten van alles wat Veranda te bieden heeft. 

Veranda
Lange Lobroekstraat 34
Antwerpen

Davy Schellemans

Bert Jan Michielsen | The Butcher's Son*

Veel chefs in dit lijstje op jonge leeftijd dat ze kok wilden worden.Bert Jan Michielsen was er wel heel vroeg bij. Op de kleuterschool wist hij het al! Je kunt bij Bert Jan terecht voor eenvoudige gerechten met oude technieken. Van bijzonder goede kwaliteit. Dat moet ook wel dat als voor een entrecote met frietjes een Michelinster krijgt. 

Bert Jan leerde het vak niet alleen kennen in toprestaurants maar ook bij Slagerij De Laet & Van Haver. Hier kwam hij op zijn 15e terecht omdat hij een telefoontje moest plegen. Als betaling ging hij maar wat ‘ballekes’ draaien. The Butcher’s Son is vernoemd naar zijn figuurlijke vader, slager Luc de Laet. 

The Butcher's Son

Grote kans dat je tijdens je bezoekje aan Antwerpen de beroemde stadsbrouwerij de Koninck aandoet. Tussen de slager en de kaaswinkel vindt je hier ook The Butcher’s Son. Bert Jan runt dit samen met zijn vriend en sommelier Luc Dickens. Hier kan je terecht voor degelijk, traditioneel eten in franse stijl. Met een ruw randje. De essentie van goed eten vindt je hier op het bord. 

Bert Jan Michielsen

The Butcher’s Son*
Boomgaardstraat 1
Antwerpen

Dennis Broeckx | L'Épicerie Du Cirque "Under The Palm Trees"

Na een uurtje baantjes trekken in het zwembad zit Dennis Broeckx alweer vol culinaire inspiratie. Hij heeft dan zo weer tien nieuwe gerechten. Dennis Heeft een grote drang om zijn eigen stempel te drukken. Met het lokale en pure L’Épicerie Du Cirque is dit goed gelukt. Geen toeters en bellen bij deze chef die in 2017 zijn sterrenrestaurant sloot om iets nieuws te beginnen. Rockmuziek, natuurwijnen en de het beste wat de Vlaamse akkers  te bieden hebben. 

Inmiddels is Dennis een aardige ondernemer met 4 verschillende concepten onder zijn hoede. Zonder zijn vrouw Ellen was dit volgens hem nooit gelukt. Ze hebben nu een bar, een lunchroom een cold pressed sapjeszaak en het akkerrestaurant L’Épicerie Du Cirque “Under The Palm Trees.”​

lepicerie-du-cirque

Bij L’Épicerie Du Cirque “Under The Palm Trees” proef je producten van de Vlaamse akkers in een modern jasje. Je vindt het onder de toffe Bar Palmier. Gegarandeerd de beste seizoensproducten en een hippe ongedwongen sfeer. Wie wil dat nou niet? 

L’Épicerie Du Cirque “Under The Palm Trees”
Volkstraat 11-13
Antwerpen

Dennis Broeckx

Gino Lemmens | Les Années Folles

Creativiteit staat op de eerste plaats bij Gino Lemmens. Het liefst kookt hij elke dag een ander menu. Al past hij nu een paar gerechten per week aan. Hij doet alles zelf in zijn keuken, de beesten komen in hun geheel binnen. Het idee dat het eten ‘from scratch’ gemaakt wordt geeft veel voldoening. 

Zelf drinkt Gino niet maar gelukkig is de liefde van zijn leven en wijnkenner. Katja Kulakova runt het Les Années Folles samen met haar man Gino. Verder kan Gino moeilijk dingen uit handen geven. Hij legt de lat hoog en maakt dagen van 7 uur s’ochtends tot 2 uur s’nachts. Dat vraagt echte toeweiding en passie. 

preigerecht Les Annees Folles

Het intieme Les Années Folles is klein maar fijn. Het is door de eigenaren zelf ingericht in een prachtige Art Deco stijl. Hier maak je kennis met een verfijnde, Frans geïnspireerde keuken.

Je wordt verrast door een menu dat elke keer anders is. De wijnen kunnen zich goed meten aan wat er in de keuken gebeurd. Ga voor een écht persoonlijke ervaring langs bij Les Années Folles. 

Gino Lemmens

Les Années Folles
Mechelsesteenweg 112
Antwerpen

XIII Antwerpen city guide

XIII Antwerpen

Dit boek vertelt, in lijn met voorloper XIII Gent, het culinaire verhaal van Antwerpen aan de hand van 13 topkoks. Terwijl je grote namen zoals Nick Bril leert kennen leer je ook gelijk de stad kennen. Wij mochten de chefs uit dit boek met je delen.

 • Auteurs | Marlies Beckers & Femke Vandervelde
 • ISBN | 978401463560
 • Uitgever | Lannoo Uitgevers
 • Prijs € 29,99
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?