Tijd voor taart! Heb jij inspiratie nodig voor een overheerlijk toetje? Dan is dit hét recept voor jou. Dit is clafoutis: het makkelijkste Franse toetje ooit. Je staat even in de keuken en laat de oven de rest van het werk doen. 

Clafoutis met kersen

5.0 from 2 votes
Course: Dessert, TaartCuisine: Frans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

20

minutes

Een clafoutis is een taart uit Zuid-Frankrijk en wordt gegeten als nagerecht. Deze taart wordt ook wel gemaakt met ander fruit zoals frambozen, pruimen, perziken, peren, vijgen of aardbeien. Maar hij hoort traditioneel gemaakt te worden met kersen. Kersen buiten het seizoen? Kersen uit het vriesvak zijn ook een top optie, budgetproof, milieubewust, goed en gezond! 

Maar je kunt dus ook ander fruit gebruiken. Clafoutis wordt in de oven gebakken en lauw geserveerd. Voor de echte zoetekauwen onder ons is het een perfect dessert! 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels koude boter

  • 70 gram bloem, gezeefd

  • 100 gram fijne kristalsuiker, plus 2 eetlepels extra om te bestrooien

  • Een snufje zout

  • 3 eieren

  • 280 ml volle melk + 2 eetlepels

  • 400 gram fruit (pruimen of abrikozen moeten worden ontpit, maar kersen en gedroogde pruimen niet; waarschuw alleen wel je gasten!)

  • Poedersuiker

  • 1 eetlepel kirsch (als je kersen gebruikt) of brandewijn (voor andere steenvruchten), naar smaak

Bereiding

  • Smelt 1 eetlepel boter en laat afkoelen. Klop de gezeefde bloem met de fijne kristalsuiker, het zout, de eieren, de gesmolten boter en de melk tot een glad beslag. Zet apart en bereid het fruit voor. 
  • Ontpit het fruit indien nodig. Als je het fruit te zuur vindt, laat dan 15 minuten in poedersuiker weken. Je kunt nu ook een scheutje kirsch of brandewijn toevoegen als je wilt. 
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een keramische ovenschaal in met boter. Leg het fruit in de ovenschaal en schenk het beslag erover. Als je het fruit mooi boven het beslag wilt laten uitkomen, kun je ook een paar stukjes achterhouden en die later voorzichtig in het beslag drukken. Leg flinterdunne plakjes koude boter op het beslag en bestrooi met de extra kristalsuiker. 
  • Bak 35 tot 40 minuten in de oven, tot de clafoutis is gerezen, het fruit jamachtig is geworden en de bovenkant mooi goudbruin is. Haal uit de oven, laat iets afkoelen en serveer warm.

Tips

  • Heb je geen springvorm? Je kan de clafoutis ook makkelijk in een ingevette ovenschaal maken. 
  • Clafoutis met amandelen | Amandelen zijn heerlijk bij clafoutis! Om deze versie te maken, houd je bovenstaande recept aan met twee belangrijke toevoegingen. Voeg 2 druppeltjes amandelextract toe als je de eieren in de beslagkom hebt gedaan, en strooi aan het eind wat amandelschijfjes over de clafoutis voordat hij in de oven gaat. 
  • Wijntip | Bij deze Franse clafoutis past een wijn die minstens zo zoet is als het dessert zelf. Kies bijvoorbeeld voor een klassieke dessertwijn gemaakt van zoete muskaatdruiven. Hij is heerlijk sappig, met een zoete en geurige smaak en een fluweelachtige nasmaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'Provence' van Alex Jackson

Ben jij gek op Franse gerechten? Dan is dit kookboek perfect voor jou. Per seizoen gesorteerd vind je de lekkerste recepten uit de Zuid Franse Provence bij elkaar. Alex Jackson laat zich van zijn beste kant zien met gevarieerde gerechten; van zomerse ratatouille tot winterse chocolade-perentaart! Jackson heeft zelf in Zuid-Frankrijk gewoond en raakte gefascineerd door de keuken. 

In elk seizoen is ook een ‘La Grand Bouffe menu’ opgenomen; een uitgebreid meer gangenmenu met het beste uit de keuken van de Provence wat elk feestje opfleurt.

Bestel dit prachtige boek als je ook dol bent op de Zuid Franse keuken. We mochten vast een aantal recepten met je delen. Neem vooral ook een kijkje salade niçoise en de porchetta, ook heerlijke recepten uit dit boek. 

Provence kookboek

Provence

  • Auteur | Alex Jackson 
  • Uitgever | Good Cook B.V. 
  • Omvang | 256 pagina’s
  • ISBN | 9789461432186
  • Prijs | € 25,95 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten