Al je dromen komen uit met dit simpele recept voor traditionele Britse clotted cream. Het is heerlijk in combinatie met sconeslemoncurd en jam. 

Clotted cream is langzaam verwarmde room of koemelk. Omdat dit luchtige goedje een lange tijd op lage temperatuur verwarmd is, zal je er minder bacteriën en ziekmakers in vinden dan traditionele room of crème fraîche. Om die reden is clotted cream immens populair geworden in Groot-Britannië. 

Clotted cream

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Engels
Portie

200

ml
Prep time

5

minutes
Bereidingstijd

20

hours 

Met dit gemakkelijke recept maak je in een handomdraai je eigen clotted cream. Behalve wat geduld heb je niet veel nodig om clotted cream te maken. Bij voorkeur begin je laat in de avond met de eerste stap van dit recept, omdat het dus wel even duurt voordat het klaar is. 

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 75 ° Celsius. Schenk de slagroom vervolgens in een ondiepe, kleine ovenschaal van glas of keramiek. Let er op dat de roomlaag minstens 5 centimeter diep is.
  • Schuif de schaal in de oven en laat deze 10 tot 12 uur in de warme oven staan. Haal deze er de ochtend erna weer uit. Als het goed is, zie je dat er een goudbruine korst is ontstaan.
  • Laat de room een uur afkoelen op het aanrecht tot deze op kamertemperatuur is. Maak de schaal luchtdicht door hem goed af te dekken met huishoudfolie. Laat de clotted cream vervolgens nog 8 tot 10 uur rusten.
  • Je clotted cream is nu bijna klaar. Het enige wat er nog moet gebeuren, is het scheiden van de room en het vocht dat eronder zit. Het vocht ziet er uit als dunne melk. Schenk dit voorzichtig uit de schaal in een andere kom. Gooi dit melkvocht vooral niet weg! Je kunt het namelijk nog prima gebruiken als melkvervanger als je scones gaat maken.

Tips

  • Clotted cream is niet alleen maar lekker op scones! Gebruik deze overheerlijke Britse clotted cream als vervanger voor slagroom bij een dessert of tussendoortje.  Clotted cream is bijvoorbeeld heerlijk bij appeltaart, naast vanille-ijs of in combinatie met andere lekkernijen. Enjoy!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Clotted cream

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten