Maak zelf heerlijke Engelse clotted cream [recept]

Emma Wiedijk
Emma Wiedijk

Al je dromen komen uit met dit simpele recept voor traditionele Britse clotted cream. Het is heerlijk in combinatie met scones, lemoncurd en jam. 

Clotted cream is langzaam verwarmde room of koemelk. Omdat dit luchtige goedje een lange tijd op lage temperatuur verwarmd is, zal je er minder bacteriën en ziekmakers in vinden dan traditionele room of crème fraîche. Om die reden is clotted cream immens populair geworden in Groot-Britannië. 

clotted cream

Recept | clotted cream

Met dit gemakkelijke recept maak je in een handomdraai je eigen clotted cream. Behalve wat geduld heb je niet veel nodig om clotted cream te maken. Bij voorkeur begin je laat in de avond met de eerste stap van dit recept, omdat het dus wel even duurt voordat het klaar is. 

Ingrediënten | 200 milliliter  
  • 250 ml slagroom

 

Aan de slag!

Stap 1 

 Verwarm de oven voor op 75 ° Celsius. Schenk de slagroom vervolgens in en ondiepe, kleine ovenschaal van glas of keramiek. Let er op dat de roomlaag minstens 5 centimeter diep is.

Stap 2

Schuif de schaal in de oven en laat deze 10 tot 12 uur in de warme oven staan. Haal deze er de ochtend erna weer uit. Als het goed is, zie je dat er een goudbruine korst is
ontstaan. 

Stap 3

Laat de room een uur afkoelen op het aanrecht tot deze op kamertemperatuur is. Maak de schaal luchtdicht door hem goed af te dekken met huishoudfolie. Laat de clotted cream vervolgens nog 8 tot 10 uur rusten. 

Stap 4

Je clotted cream is nu bijna klaar. Het enige wat er nog moet gebeuren, is het scheiden van de room en het vocht dat eronder zit. Het vocht ziet er uit als dunne melk. Schenk dit voorzichtig uit de schaal in een andere kom. Gooi dit melkvocht vooral niet weg! Je kunt het namelijk nog prima gebruiken als melkvervanger als je scones gaat maken. 

clotted cream

Net zo lekker als slagroom

Clotted cream is niet alleen maar lekker op scones! Gebruik deze overheerlijke Britse clotted cream als vervanger voor slagroom bij een dessert of tussendoortje.  Clotted cream is bijvoorbeeld heerlijk bij appeltaart, naast vanille-ijs of in combinatie met andere lekkernijen. Enjoy!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Clotted cream
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?