Clotted cream is een onmisbare toevoeging bij een portie scones. Helaas is het nog steeds niet in alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Gelukkig deel ik hier twee recepten met je, zodat je zelf clotted cream kunt maken.

Het tweede recept is een snelle en niet-traditionele variant van clotted cream, maar het resultaat komt heel dicht in de buurt van de traditionele versie. Bovendien is het sneller klaar (10 minuten!) dan het originele recept.

Uiteraard deel ik ook het traditionele recept met je, maar wees gewaarschuwd: het duurt 24 uur om echte clotted cream te krijgen. Daar moet je maar net zin in hebben.

Dus als je lemon curd en jam in huis hebt, kun je snel aan de slag met het maken van je eigen clotted cream.

Clotted cream maken

Clotted cream maken

3 from 2 votes

Clotted cream wordt vooral geassocieerd met de Engelse keuken en is een populaire lekkernij bij theeceremonies en high teas.

Clotted cream wordt gemaakt door rauwe koemelk te laten staan, waardoor de room naar boven komt drijven. Vervolgens wordt de room op lage temperatuur verwarmd tot ongeveer 80 graden Celsius, zodat er een dikke, romige laag ontstaat. Deze laag wordt vervolgens van de rest van de melk gescheiden en gekoeld.

Het resultaat is een dikke, boterachtige crème met een hoog vetgehalte van rond de 55%. Het heeft een rijke, fluweelzachte textuur en een milde, boterachtige smaak.

Portie

200

ml
Bereidingstijd

5

minutes
Opstijven

12

hours 

Ingrediënten

  • 250 ml 250 slagroom

Zo maak je échte clotted cream

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 75 °C. Giet de slagroom in een ondiepe, kleine ovenschaal van glas of keramiek, waarbij de laag minstens 5 centimeter diep is. Plaats de schaal in de oven en laat deze gedurende 10 tot 12 uur in de warme oven staan totdat er een goudbruine korst is ontstaan.
  • Haal de schaal de volgende ochtend uit de oven en laat de room een uur afkoelen op kamertemperatuur. Dek de schaal vervolgens luchtdicht af met huishoudfolie en laat de clotted cream nog eens 8 tot 10 uur rusten in de koeling.
  • De clotted cream is nu bijna klaar, maar om de room en het vocht te scheiden, schenk je voorzichtig het vocht dat eronder zit in een andere kom. Dit vocht heeft een dunne melkachtige textuur en kan worden gebruikt als melkvervanger bij het maken van bijvoorbeeld scones.
  • Bewaar de clotted cream in de koelkast tot gebruik.

Tips

  • Clotted cream is in de koelkast ongeveer 3-5 dagen houdbaar, afhankelijk van de versheid van de room die is gebruikt om het te maken. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking of gebruik je zintuigen om te bepalen of de clotted cream nog goed is. Als het een zure geur heeft of er vreemd uitziet, gooi het dan weg.
  • Je kunt clotted cream ook invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Doe het in een goed afgesloten bakje en bewaar het maximaal 2 maanden in de vriezer. Laat de clotted cream ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Supersnelle 'clotted cream' maken in 10 minuten

Er zijn momenten waarop je geen 24 uur wilt wachten en snel scones wilt eten. Voor die momenten is dit recept perfect. Het wordt misschien niet officieel beschouwd als clotted cream, maar ik vraag me af of veel mensen het verschil zullen proeven.

Wat heb je nodig?

  • 125 ml marscarpone
  • 125 ml slagroom

Zo maak je het

Klop de slagroom stijf en roer de mascarpone los in een andere kom.

Voeg voorzichtig de slagroom toe aan de mascarpone en spatel het geheel rustig door elkaar. Wees voorzichtig bij het mengen om te voorkomen dat de clotted cream te dun wordt.

Klaar is je 'clotted cream'! Snel toch?

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten