Voer Voor Vrienden Menu | Confit de Canard Parmentier [recept]

Dit recept is afkomstig uit Eva Posthuma de Boer’s nieuwe kookboek Voer Voor Vrienden en onderdeel van onze Voer Voor Vrienden Winter/Kerstmenu! Het hele menu met alle bijbehorende recepten en wijnsuggesties vind je hier!

Gekonfijte Eend Parmentier

Deze ovenschotel, die in een eenvoudigere versie met gehakt wordt bereid, is vernoemd naar Antoine-Augustin Parmentier, de man die in 1769 uitvond hoe gezond de aardappel is, en ervoor zorgde dat die in menig gevangenis en ziekenhuis op het menu kwam te staan. Geen gekke uitvinding, in tijden van honger en scheurbuik. Gelukkig leven wij in een glanzende eeuw, en bestaan er blikken met confit de canard, tot mijn vreugde niet alleen meer te koop bij Belgische en Franse supermarkten, maar ook bij die in ons land. Kan ik mijn lievelingsschoteltje delen!

In principe ben ik overigens een groot tegenstander van blikvoer, tenzij het om confit de canard gaat; als je die zelf maakt, zoals ik weleens gedaan heb, sta je een dag lang te kliederen met eendenvet, en het resultaat is echt niet beter dan wat er uit het blik komt. Voor wie er toch moeite mee heeft: een beetje slager heeft ze ook liggen.

Kerstmenu-voer-voor-vrienden

© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn © Foodstyling Yvonne Jimmink © Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

Hoofdgerecht  | 6 personen

Eendenconfit Parmentier

Confit

  • 1 blik confit de canard (4-5 poten)
  • 5 preien
  • 60 g boter om in te bakken + extra om in te vetten
  • 5 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 g platte peterselie
  • 200 ml rode wijn
  • 75 g geraspte parmezaan
  • 25 g paneermeel/panko
  • 25 g koude boter 

Puree

  • 2 kg bloemige aardappelen
  • 400 ml volle melk
  • 100 g boter
  • 1 tl nootmuskaat
  • peper, zout

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke parten en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Stamp ze fijn met een stamppotstamper of druk ze door een pureepers. Voeg de melk, 40 g boter en de nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.

Vul een ruime pan voor de helft met water, zet het blik confit de canard erin om het eendenvet te laten smelten en de bouten er straks makkelijk uit te kunnen vissen.

Bekijk de mooiste rode wijnen van de Albert Heijn hier 
Op zoek naar een mooie betaalbare Champagne | winereview
Dit vind Harold Hamersma de beste wijnen van Hema 

Breng het water aan de kook. Draai het vuur dan lager, en laat een kwartiertje op een klein pitje staan. Haal het blik voorzichtig uit de pan, zet het op een plastic plank, en maak open met een blikopener. Vis de bouten met een tang of twee grote lepels uit het blik.

Giet het eendenvet vooral in een leeg jampotje; daarin kun je menig kippetje of aardappeltje nog overheerlijk bakken. Leg de eendenbouten in een schaal, en pluk het vlees eraf.

Snijd het groen en de onderkant van de preien. Was de witte delen grondig, en wapper ze droog boven de gootsteen. Snijd de preien in dunne ringen. Smelt de boter in een grote koekenpan, en bak hierin de preiringetjes aan. Pel en hak de sjalotten en teentjes knoflook fijn, en bak mee. Voeg de eend toe, en braad even mee. Hak de peterselie, voeg toe. Giet de wijn erbij en laat een paar minuten inkoken.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een grote ovenschaal in. Schep de helft van de puree erin, en verspreid over de bodem. Schep daarop het prei-vleesmengsel, dan de rest van de puree. Strooi er de parmezaan en paneermeel over.

Snijd de boter met zesteur of dunschiller in smalle reepjes en verdeel over de schotel. Zet een halfuur in de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Wijntip van Harold Hamersma

Voor de parmentier zetten we koers in de richting van het Franse zuidwesten. In Cahors weten ze wel raad met eenden. En onder het motto ‘When it grows together, it goes together’ doen we daar nog even een goede wijnmaker aan. ‘Het schitterende monster’ zoals het rood van de malbecdruif ter plekke ook wel wordt genoemd, blijkt echter een zeer voorkomende tafelgenoot als zijn buurtgenoot aanzit.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email