Coquilles hebben een zoete, nootachtige smaak en zijn verrassend makkelijk te maken. Even bakken in wat boter, kneepje citroensap en een vleugje verse peper erop. En klaar is Kees.
In dit artikel leg ik je uit hoe je coquilles moet bakken (eitje hoor!), waar je op let bij het kopen en welke smaken goed passen bij deze prachtige delicatesse. Ga je coquilles maken? Dan bestel je ze het beste even vooraf bij je visboer.
Hoe lang moet je coquilles bakken?
Coquilles moet je dus echt kort bakken. 1 a 2 minuten per kant in een pan die goed heet is. Als je coquilles te lang bakt worden ze taai (en helemaal wit).
Gebakken coquilles horen dus nog een beetje rauw en doorzichtig te zijn van binnen en lichtbruin op de gebakken zijdes.
Wat eet je bij coquilles?
- Serveer coquilles op gekookte zwarte linzen daarna aangemaakt met een walnotenolie en verse basilicum.
- Of geef er gebakken paddenstoelen en puree van aardappel en knolselderij bij.
- Ook lekker: maak een simpele salade bij zoals deze (zonder het ei).
- Of maak coquilles op een bedje van brandnetelrisotto.
- En wat je ook écht een keer moet proberen is Beurre Noisette bij je coquilles.
Waar let je op bij het kopen van coquilles?
Je koopt de lekkerste coquilles bij de visboer en je moet ze meestal van te voren bestellen. Coquilles worden met vangnetten of met de hand gedoken. Welke vorm je ook neemt, let altijd op de geur.
Handgedoken coquilles in de schelp
De mooiste en lekkerste coquilles zijn hand gedoken coquilles in de schelp. De gedoken coquilles worden met de hand van de bodem gehaald en dan gaat er een elastiekje omheen. Hierdoor blijft er vocht in de schelp zitten en blijft de coquilles langer vers en gaaf. De schelpen kun je ook gebruiken voor de bereiding in de oven, of voor de presentatie van je gerecht. Let er bij het kopen op dat de schelp goed dicht zit, net zoals bij mosselen en andere schelpdieren.
Bevroren coquilles
Naast coquilles in de schelp bestaan er ook coquilles in een pot en coquilles (ook in de schelp) uit de vriezer. Coquilles uit de vriezer worden direct na het vangen ingevroren wat ze heel 'vers' maakt.
Maar door het invriezen zijn ze moeilijker te bakken. Er komt meer vocht vrij bij het bakken, waardoor ze moeilijker bruin bakken. Je kunt ze wel goed gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld gegratineerde coquilles.
Wil je bevroren coquilles toch gebruiken om te bakken? Zout ze dan minstens 15 minuten van te voren. Dep ze heel goed droog en bak er niet te veel te gelijk (4 per een pan) zodat de pan niet teveel afkoelt en het vocht goed en snel kan verdampen.
Coquilles uit een pot
Coquilles uit een pot hebben niet de voorkeur. Ze worden vrij heftig bewerkt om ze langer goed te houden en door de verpakking verliezen ze ook vaak hun vorm.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten