Coquilles hebben een zoete, nootachtige smaak en zijn verrassend makkelijk te maken. Even bakken in wat boter, kneepje citroensap en een vleugje verse peper erop. En klaar is Kees.

In dit artikel leg ik je uit hoe je coquilles moet bakken (eitje hoor!), waar je op let bij het kopen en welke smaken goed passen bij deze prachtige delicatesse. Ga je coquilles maken? Dan bestel je ze het beste even vooraf bij je visboer.

Coquilles bakken

4 from 10 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Frans
coquilles

6

stuks
Bereidingstijd

15

minutes

Hieronder lees je het recept voor simpele gebakken coquilles Saint-Jacques. Je hebt niet veel nodig, behalve een goede pan en mooie coquilles. Hoe je die herkent lees je onderaan dit receptje.

Coquilles zijn binnen een paar minuten klaar en dan wil je ze direct eten. Zorg er dus voor dat je bijgerechten klaar zijn en je borden verwarmd, anders koelen ze te snel af, of slaan ze door. En dat is natuurlijk doodzonde.

Ingrediënten

 • 6 6 coquilles (sint jakobsschelpen)

 • 3 el 3 roomboter

 • 1 scheut 1 olijfolie om te bakken

 • beetje citroensap

 • zwarte peper

Zo bak je coquilles

 • Spoel de coquilles zachtjes af onder de kraan en dep ze voorzichtig en secuur droog. Zet een koekenpan op medium tot hoog vuur en voeg een scheut boter en een een scheut olie toe.
 • Maak de pan, boter en olie goed heet, maar laat de boter niet verbranden. Zet zo nodig het vuur iets lager.
  Leg je de coquilles in de pan. Zet het vuur hoog. Zorg ervoor dat je niet te veel coquilles tegelijk bakt. Je wilt ze echt een beetje bruin bakken en dus niet stoven in hun eigen vocht. Eventueel bak je de coquilles liever in meerdere pannen.
 • Bak de coquilles 1 a 2 minuten per kant. Je wilt een krokante, lichtbruine buitenkant, maar van binnen moet de coquilles nog een beetje rauw/zacht zijn.
 • Blus af met een kneepje citroensap en wat verse peper uit de molen. Serveer direct.

Tips

 • Leg de coquilles op een puree van aardappel, pastinaak of knolselderijpuree als je iets meer substantie wilt geven aan dit gerecht. Ook witte of groene asperges passen heel goed bij dit gerechtje. 
  Je maakt met een coquilles ook tot een volwaardig. voorgerechtjes als je hem in een klein beetje knolselderijsoep serveert.
 • Je kunt coquilles bakken, maar coquilles lenen zich heel goed voor andere kooktechnieken. Je kunt coquilles grillen, rauw eten, of er ceviche van maken. Als je coquilles verwarmt is het vooral belangrijk dat je dat niet te lang doet.
 • In plaats van een ovenschaal of bakplaat, kun je aan de visboer vragen of hij de echte schelpen van deze diertjes nog heeft liggen. De sint jakobsschelpen hebben namelijk een fantastisch mooi huisje, je kent de vorm vast wel van het oliebedrijf Shell. In deze schelpen kun je gegratineerde coquilles maken in de oven.
 • Wijn bij gebakken coquilles:
  neem een volle romige wijn die het ronde mondgevoel van de coquille versterkt. Een licht houtgerijpte chardonnay of chenin blanc zijn goede keuzes. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe lang moet je coquilles bakken?

Coquilles moet je dus echt kort bakken. 1 a 2 minuten per kant in een pan die goed heet is. Als je coquilles te lang bakt worden ze taai (en helemaal wit).

Gebakken coquilles horen dus nog een beetje rauw en doorzichtig te zijn van binnen en lichtbruin op de gebakken zijdes.

Wat eet je bij coquilles?

Waar let je op bij het kopen van coquilles?

Je koopt de lekkerste coquilles bij de visboer en je moet ze meestal van te voren bestellen. Coquilles worden met vangnetten of met de hand gedoken. Welke vorm je ook neemt, let altijd op de geur.

Handgedoken coquilles in de schelp

De mooiste en lekkerste coquilles zijn hand gedoken coquilles in de schelp. De gedoken coquilles worden met de hand van de bodem gehaald en dan gaat er een elastiekje omheen. Hierdoor blijft er vocht in de schelp zitten en blijft de coquilles langer vers en gaaf. De schelpen kun je ook gebruiken voor de bereiding in de oven, of voor de presentatie van je gerecht. Let er bij het kopen op dat de schelp goed dicht zit, net zoals bij mosselen en andere schelpdieren.

Bevroren coquilles

Naast coquilles in de schelp bestaan er ook coquilles in een pot en coquilles (ook in de schelp) uit de vriezer. Coquilles uit de vriezer worden direct na het vangen ingevroren wat ze heel 'vers' maakt.

Maar door het invriezen zijn ze moeilijker te bakken. Er komt meer vocht vrij bij het bakken, waardoor ze moeilijker bruin bakken. Je kunt ze wel goed gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld gegratineerde coquilles.

Wil je bevroren coquilles toch gebruiken om te bakken? Zout ze dan minstens 15 minuten van te voren. Dep ze heel goed droog en bak er niet te veel te gelijk (4 per een pan) zodat de pan niet teveel afkoelt en het vocht goed en snel kan verdampen.

Coquilles uit een pot

Coquilles uit een pot hebben niet de voorkeur. Ze worden vrij heftig bewerkt om ze langer goed te houden en door de verpakking verliezen ze ook vaak hun vorm.

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten