Twee heerlijke ideeën voor Franse coquilles [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Coquilles zijn een chique ingrediënt wat veel gebruikt wordt in de Franse keuken. Als je dit gerecht maakt kun je je alvast verheugen op een paar hoogtepuntjes!

Nummer een: coquilles zijn verrassend makkelijk te maken. Twee: je keuken gaat er waanzinnig lekker van ruiken. En drie: je hebt een fantastisch gerecht dat overal bij geserveerd kan worden!

Oh ja, en je hebt een scheutje wijn nodig (wijntip staat onderaan). Drie keer raden wat je met de overgebleven wijn mag doen...

Coquilles

Dit is het originele en beste recept voor 100 % Franse coquilles Saint-Jacques. Kruiden, wijn, cognac, kaas en verrukkelijke zeevruchten komen als een sprookjeshuwelijk samen op je bord.

Coquilles Saint-Jacques

Voorgerecht | 4 personen

Ingrediënten:

  • 30 gr bloem
  • ½ tl zout
  • ½ tl kerriepoeder
  • snufje cayennepeper
  • 400 gr coquilles (sint jakobsschelpen)
  • 3 el roomboter
  • 150 gr champignons
  • 1 rode ui
  • 120 ml droge witte wijn
  • 2 el gesmolten roomboter
  • 3 el paneermeel
  • 30 gr geraspte gruyère (maar Parmezaan mag ook)
  • 1 el vers geperst citroensap
  • optioneel: 2 el cognac
  • optioneel: handje vers peterselie

Aan de slag!

Neem een grote kom en meng hierin de bloem, het zout, de kerriepoeder en de cayennepeper. Je kunt hier gerust een beetje experimenteren met de kruiden. Een beetje meer peper of kerrie kan een wereld van verschil geven. Doe de coquilles in de kom en haal ze door het bloem-kruidenmengesel.

Pak een grote koekenpan en smelt daarin op middelhoog vuur de boter. Zodra de boter heet is, doe je de coquilles erbij. Bak de schelpdiertjes aan elke kant mooi goudbruin; trek hiervoor ongeveer 2 minuten per kant voor uit. Leg de coquilles op een bord en dek af, zodat ze niet teveel afkoelen.

Verwarm de oven voor op 250 ° Celsius. Gebruik de bovenwarmte, dit is heel belangrijk. Snijd de champignons in plakjes en snipper het uitje. Doe in de koekenpan en bak al roerende, wederom op middelhoog vuur. Blijf roeren tot het uitje glazig is en de champignons bruin beginnen te worden. Schenk de wijn in de pan. Terwijl het vocht warmer wordt, neem je een houten spatel om de pan te deglaceren. Dat is natuurlijk niets meer dan de aangebrande stukjes losweken, zodat ze in de saus kunnen oplossen.

Zet het vuur vervolgens laag en laat de saus zachtjes sudderen, totdat deze tot de helft is ingedikt. Voeg nu de cognac toe en roer door de saus. Deze cognac is niet verplicht, maar geeft wel nét dat extra authentieke Franse smaakje aan dit gerecht.

Smelt in een pannetje de roomboter en neem een ovenschaal, het liefst een ondiepe en bekleed deze met bakpapier. Een bakplaat met een velletje papier mag trouwens ook. Leg hierin de coquilles en schenk de witte wijnsaus erover. Pak een kommetje en meng hierin het paneermeel, de gesmolten boter en de geraspte gruyère.

Je mag overigens ook Parmezaanse kaas gebruiken. Die smaak maakt de coquilles wat hartiger. Schep dit mengsel over de coquilles en schuif de ovenschaal in de oven, op ongeveer 20 centimeter onder de warmtebron van de bovenwarmte.

Zodra de bovenkanten van de coquilles goudbruin zijn en beginnen te bubbelen, is dit heerlijke gerechtje klaar. Besprenkel met wat versgeperst citroensap en zest en serveer meteen uit. Eventueel met bestrooid wat peterselieblaadjes (of zie tip 2), dat ziet er extra gezellig uit.

Bon appetit!

TIP | In plaats van een ovenschaal of bakplaat, kun je aan de visboer vragen of hij de echte schelpen va deze diertjes nog heeft liggen. De sint jakobsschelpen hebben namelijk een fantastisch mooi huisje, je kent de vorm vast wel van het oliebedrijf Shell. In deze schelpen kun je de coquilles mooi garen in de oven.

TIP | Leg de coquilles op een puree van aardappel, pastinaak of knolselderij als je iets meer substantie wilt geven aan dit gerecht. Ook witte of groene asperges passen heel goed bij dit gerechtje. 

Romige coquilles met knoflook

Deze bijzondere coquilles zijn ontzettend lekker, maar iets eenvoudiger te maken dan bovenstaand recept. Dat is fijn als je al druk bezig bent met andere gerechten of gewoon omdat je van simpel houdt. Op het plaatje zie je trouwens 6 coquilles in een hoofdgerecht, voor een voorgerecht zijn 3 coquilles per persoon ruim voldoende. 

Voorgerecht | 4 porties

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 12 coquilles
  • zout en peper
  • 2 el roomboter
  • 4 teentjes knoflook
  • 60 ml droge witte wijn
  • 200 gr crème fraîche
  • 1 citroen sap en zest
  • handje verse peterselie

Aan de slag!

Verhit een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. 

Bestrooi de coquilles met peper en zout. 

Verhit de olijfolie in de pan en bak de coquilles met 4 tegelijk aan beide zijde op medium vuur. Het is belangrijk om niet te veel coquilles tegelijkertijd in de pan te doen. Je wilt de coquille een bakken en niet koken in het eigen vocht. 

Zet de gebakken coquilles opzij. En ga zo door tot alle coquilles gebakken zijn. 

Smelt nu de roomboter in dezelfde koekenpan op laag vuur en pers de knoflookteentjes uit. Bak de teentjes geurig en schenk de witte wijn in de pan.

Deglaceer de koekenpan met een houten spatel. Laat de saus even borrelen tot de helft van de wijn is verdampt. Voeg nu de crème fraîche toe en roer door elkaar. Laat de saus een beetje indikken.

Zet het vuur nu op het kleinste pitje van je gasfornuis. Leg de coquilles in de saus, zodat ze nog wat van de warmte kunnen meepakken en lepel wat saus over de coquilles voordat je gaat serveren.

Garneer de coquilles met verse peterselie. Heerlijk met wat puree van pastinaak, groene asperges, of een mooie groene salade. 

Wijntip

Witte wijn

Wijn bij coquilles 

Neem een volle romige wijn die het ronde mondgevoel van de coquille versterkt. Een licht houtgerijpte chardonnay of chenin blanc zijn goede keuzes. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!