Cosmopolitan [cocktail recept]

Lana Dalle
Lana Dalle

De “Cosmopolitan” hoort in het rijtje met wereldberoemde cocktails als de Negroni en de Moscow Mule. Het lichtroze drankje was dé populairste cocktail van de jaren negentig, ook al had niemand er voordien al van gehoord.

Waar kwam die plotse adoratie precies vandaan? En hoe maak je ‘m zoals het hoort?

Hieronder vertellen we alles wat je hoeft te weten over de cocktail, en delen we tips om zelf de beste “Cosmopolitan” te maken.  

cosmopolitan

Wat is een “Cosmopolitan”? 

Een Cosmopolitan is een cocktail van vodka met citroensmaak, cranberrysap, sinaasappellikeur (Triple Sec) en vers limoensap. De ingrediënten gaan samen in een cocktailshaker met ijsblokjes. De Cosmopolitan heeft een lichtroze kleur en wordt geserveerd in een gekoeld Martiniglas afgewerkt met een dun schijfje limoen. 

Waar komt de naam “Cosmopolitan” vandaan? 

Dit bericht bekijken op Instagram

Yes, we’d want the same 🍔🍟🍸 . . #Friday #Fridayquotes #Fridaymood #Friyay #Friyayvibes #Cheeseburger #Fries #Friesbeforeguys #Frinally #Cosmopolitan #Weekend #Weekendvibes #Satc #Satclines #Quotes #Quotestoliveby #Quotesaboutlife #Quotestoliveby #Sexandthecity #Sexandthecityquotes #TheJuiceByJabong

Een bericht gedeeld door The Juice by Jabong (@thejuicemagazine) op 13 Dec 2018 om 11:19 (PST)

[tcb-script async=”” src=”//www.instagram.com/embed.js”][/tcb-script]

Laten we beginnen bij het begin. De eerste originele Cosmopolitan zag het levenslicht in New York City in 1988. Het was een experiment van barman Toby Cecchini. Zijn brouwsel kreeg de naam Cosmopolitan, en was een ode aan de kosmopolitische stad New York. 

Wat de cocktail uniek en modern maakte, was de citrusvodka Absolut Citron, datzelfde jaar op de markt gebracht.

Maar waarom Cecchini’s onbekende brouwsel enkele jaren later in zowat elke hippe bar in New York op de drankkaart prijkte, heeft eerder te maken met… Sex and the City. Dankzij Carrie, het hoofdpersonage van de wereldberoemde tv-serie, groeide de Cosmopolitan uit tot cocktail van de jaren negentig. Wanneer Carrie en haar vriendinnen gingen stappen, ging dat steeds gepaard met een “Cosmo” in de hand.

Het was het nieuwe drankje dat iedereen wilde proeven, maar niemand had durven voorspellen dat de cultstatus na al die jaren overeind zou blijven. Vandaag is de Cosmopolitan nog steeds één van de meest gedronken cocktails ter wereld. Dankzij dit originele recept van uitvinder Toby Cecchini maak je de “Cosmo” voortaan lekker thuis! 

cosmo shaken

Benodigdheden voor een “Cosmopolitan” 

 • Martiniglas​;
 • Cocktailshaker​;
 • Cocktailmaatje (30/50 ml)​;
 • Citruspers​;
 • 45 ml citroenvodka; Vodka met citroensmaak is frisser en fruitiger dan de klassieke en heeft tonen van citroenschil. Tip: een prima keuze voor vodka met citroensmaak is Absolut Citron. Te koop in de supermarkt.
 • 30 ml sinaasappellikeur; Sinaasappellikeur, ook wel Triple Sec genoemd, is een likeur die gemaakt is van gedroogde sinaasappelschillen. Tip: het merk Cointreau is het meest bekend en veruit de beste optie. Te koop in de supermarkt.
 • 30 ml cranberrysap; Cranberrysap heeft een zoet-zure smaak en zal ervoor zorgen dat de cocktail lichtroze is. De bes is erg gezond en werkt en bestrijdt onder andere tegen nierstenen en een blaasontsteking. Tip: verschillende merken brengen veenbessensap op de markt. Het merk Ocean Spray is wereldberoemd en bereidt haar sap op authentieke wijze. Te koop in de supermarkt.
 • 1/2 limoen, versgeperst; Het verse limoensap zorgt ervoor dat de Cosmopolitan fris van smaak is. 
 • 10 ijsblokjes 
 • 1 limoenschijfje, dungesneden. Werk de Cosmopolitan af met een dun schijfje limoen.
[tcb-script type=”text/javascript” id=”ah-online-widget” src=”https://www.ah.nl/widgets/buy-button/assets/script-v3.js”][/tcb-script] Zet alles op je lijst

Zo maak je een “Cosmopolitan” 

STAP 1 Koel het Martiniglas door het te vullen met een vijftal ijsblokjes.

STAP 2 Schenk de vodka, de sinaasappellikeur, het limoen- en cranberrysap in de cocktailshaker.

STAP 3 Vul de shaker met een vijftal ijsblokjes en schud krachtig gedurende tien seconden.

STAP 4 Verwijder het ijs in het voorgekoelde Martiniglas en schenk de Cocktail uit. Werk af met een schijfje limoen. 

Cosmo

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?