Courgette frietjes? Jazeker! Als je van aardappels frites kunt maken, dan doen we dat toch lekker ook met andere groente? Goede manier om die kleintjes aan de courgettes te krijgen. Uiteraard blijven het frietjes maar alsnog 😉

Er zijn twee manieren om de courgette frietjes te maken. De eerste is rechttoe rechtaan in de oven. Dat is de gezondste van de twee maar eerlijk gezegd ook de minst 'frietige' en iets minder krokant. De tweede manier leggen we hieronder uit. Heerlijk hoor...

Courgette frietjes

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, SnackCuisine: Mediterraan
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Groente om je vingers bij af te likken! We gaan frietjes van courgette maken. Lekker krokant en hartig, zoals echte frites maar toch anders. Je hebt hiervoor een frituur nodig, of anders een pannetje met olie om te frituren.

Ingrediënten

  • 2 kleine stevige courgettes

  • 2 eieren, geklutst

  • bloem om te paneren

  • panko om te paneren

  • 100 gr Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas

  • flinke snuf zout

Bereiding

  • Snijd de courgettes in 'batonettes'. Dus in dikke staafjes van ongeveer 5 cm lang en minimaal 1 cm dik. Dikke frietjes, zeg maar.
  • Bestrooi de courgette frietjes royaal met zout en zet ze minimaal een uurtje weg. Dit kun je dus inderdaad ook van te voren al doen.
  • Verhit de frituurpan of olie op 180 graden.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en meng deze met de panko. Doe het in een bord.
    Zet drie borden klaar naast elkaar: een met de bloem, een met het ei en een met het kaas/panko-mengsel.
  • Veeg het zout zoveel mogelijk af van de courgettes. Het zout is nu een beetje nattig als het goed is. Is alleen maar goed, dat betekent dat het zout vocht onttrokken heeft aan de courgettes. Waardoor ze nóg knapperiger gaan worden.
  • Haal nu de courgette frietjen eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door het kaas/panko-mengsel.
  • Frituur ze meteen na het paneren tot goudbruin en laat even uitlekken op keukenpapier.

Tips

  • Heb je geen panko? Met gewoon paneermeel of zelfgemaakt broodkruim kan het ook.
  • Wil je de courgette frietjes vegan maken? Maak dan een bierbeslag (bier en bloem) en haal ze erdoorheen. Zonder kaas en ei natuurlijk.
  • Voeg specerijen en kruiden toe aan de bloem. Thijm, paprikapoeder, kerrie, cayennepeper. Elk beslag geeft weer een andere smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten