Courgette spaghetti, een gezond alternatief voor gewone pasta. Of je nu een manier zoekt om meer groente of minder koolhydraten binnen te krijgen. "Courghetti" is de oplossing. Courgette laat zich uitstekend verwerken tot lange slierten en door de neutrale smaak neemt het lekker veel andere smaken op.

Hoe maak je courgette spaghetti?

Het is helemaal niet moeilijk, maar zelf courgette spaghetti maken vraagt wel even wat aandacht. Voor echt goede courghetti heb je een mandoline of spirelli nodig. Heb je dit nou niet? Geen paniek. Courgette spaghetti is tegenwoordig in de meeste supermarkten te koop. Hoewel ik deze iets minder van structuur vind, is het nog steeds lekker in dit courgette spaghetti recept.

Hieronder leg ik uit hoe je spaghetti maakt van courgette met een mandoline. Voor het maken van courgette spaghetti met een spirelli verwijs ik naar de verpakking, daar leggen ze het stap voor stap uit.

Courgette spaghetti met makkelijke tomatensaus

3 from 9 votes
Course: Hoofdgerecht, AvondetenCuisine: Italiaans, Nederlands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Pastasaus

Ingrediënten

  • 2 middelgrote 2 courgetten (ongeveer 500 gram) of 400 gram courgette spaghetti

  • 2 el 2 (olijf)olie

  • 2 2 rode uien

  • 3 teentjes 3 knoflook

  • 300 gram 300 gehakt

  • 400 gram 400 tomaten passata

  • 1 klein bosje 1 verse tijm

  • Optioneel
  • geraspte kaas

Bereiding Courgette spaghetti

  • Was de courgette goed en maak droog. Maak nu slierten door de courgette in de lengte over de mandoline met julienne mes te halen. Wanneer je bij de zachte kern komt, draai je de courgette een kwart en ga je met die kan verder. Herhaal dit tot je alleen de kern over hebt, hou deze apart.
    Courgette spaghetti mandoline
    Bereiding pastasaus
  • Snijd de ui in kleine blokjes en snijd de knoflook fijn. Warm de olie op in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot licht bruin.
  • Voeg het gehakt toe in de pan en bak het op hoog vuur. Meng goed met de ui en knoflook, om zo het gehakt ook mooi rul te krijgen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Wanneer je zelf courghetti hebt gemaakt, snijd je nu de kern van de courgette in blokjes. Voeg dit toe aan het gehakt mengsel en bak een minuutje mee.
  • Rits de blaadjes van de tijm en voeg dit samen met de tomaten passata toe aan de koekenpan. Breng op laag vuur aan de kook en houdt de pastasaus vervolgens warm op laag vuur.

    Courgette spaghetti bereiden
  • Verwarm een klein scheutje olijfolie in een pan en bak de slierten op middelhoog vuur voor 1 á 2 minuten. Schut de pan geregeld om de courgette spaghetti gelijkmatig te verwarmen.
  • Serveer de pastasaus op de courghetti en garneer optioneel met geraspte kaas. Meng het geheel idealiter op je bord pas door elkaar, dit voorkomt dat de courgette helemaal slap wordt.

Tips

  • Courgette spaghetti kan je gekookt, 3 dagen in de koelkast bewaren. Vries het liever niet in, na ontdooien zal de courgette spaghetti namelijk een beetje 'snotterig' zijn.
  • Lekker zonder vlees? Zeker, vervang dan het gehakt door een vegetarische of plantaardige variant. Liever geen vleesvervanger? Voeg dan niet te gare linzen en verkruimelde walnoten toe. Dit zorgt, naast smaak, ook voor eiwitten en een lekkere structuur.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat te maken met courgette spaghetti?

Courgette spaghetti kan je eigenlijk voor heel veel pasta gerechten gebruiken! Het is neutraal van smaak en is daardoor het goed te combineren met allerlei soorten pastasaus. Belangrijk is wel om de courghetti niet te verwerken in een saus maar apart te serveren, dus zijn bijvoorbeeld pasta-ovenschotels niet zo'n goed idee.

Heb je dus een favoriet champignonsausje of misschien wel een familie recept bolognesesaus? Geen probleem, beide zullen prima smaken bij de spaghetti van courgette. Toe aan iets anders, maak courghetti met puttanesca of met pittige gamba's. En wellicht iets minder gezond maar wel héél lekker is courghetti met pesto en kip!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten