Recept | Snelle courgettesoep met gerookte spekjes

Vijf ingrediënten. Meer heb je - afgezien van peper en zout - niet nodig om aan dit eenvoudige recept voor courgettesoep met spekjes te beginnen. Nog beter: het duurt maar een halfuurtje om deze heerlijk romige soep te bereiden!

Groenten stoven in boter of (olijf)olie is de basis voor zowat elke soep. Het unieke aan dit recept is dat je de groenten stooft in het natuurlijke vet van gebakken gerookte spekreepjes. Subliem van smaak! De spekjes leg je daarna gewoon even aan de kant en kun je als garnering gebruiken voor in je kom verse courgettesoep. De frisse en lichtzoete smaak van courgette gaat perfect samen met de smaakvolle en hartige spekreepjes.

courgettesoep

Waar komt de naam "courgette" eigenlijk vandaan?

De minder bekende Nederlandse naam voor de courgette is de mergpompoen. Dat is geen toeval, want net als komkommers en meloenen behoren courgettes tot dezelfde plantenfamilie als pompoenen. De naam “courgette” is afkomstig uit Frankrijk, wat in het Frans “kleine pompoen” betekent. In Nederland hebben we de Franse naam grotendeels overgenomen, net als in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. In onder meer Italië, Duitsland en Amerika staan de courgettes bekend onder de naam zucchini.

Welke soorten courgettes zijn er?

Courgettes vind je in verschillende kleuren en vormen. De meest bekende soort is de groene langwerpige courgette, die qua uiterlijk veel weg heeft van de komkommer. De bolvormige variant is kleiner en bevat minder vruchtvlees, en is daarom minder geschikt voor soep. Kies daarom voor langwerpige courgettes. Wie terugdeinst van groene soep, kan kiezen voor de gele langwerpige courgette. Alleen de kleur van de soep zal verschillen, de smaak blijft hetzelfde.

zucchini

Langwerpige courgettes zijn identiek van smaak. Alleen de kleur verschilt.

Waarom courgette een ideale soepgroente is

Het witte vruchtvlees van courgettes is stevig maar voelt tegelijk ook zacht aan. Daarom zijn courgettes snel gaar, wat de groente ideaal maakt om soep van te maken. Courgettes schoonmaken is eenvoudig en gaat snel. Na het wassen verwijder je de twee kroontjes aan de uiteinden en klaar is kees. Schillen hoeft niet, en de pitten in het vruchtvlees zijn eetbaar en bevatten tal van vitamines en mineralen. Die moet je dus niet verwijderen. Om soep van te maken, snijd je de courgette bij voorkeur in kleine blokjes.

courgette snijden

​De schil en de pitten in het vruchtvlees van courgettes zijn eetbaar, en bevatten tal van vitamines en mineralen.

Wanneer eet je courgette?

De courgette is een typische zomergroente. De lekkerste courgettes eet je dan ook tijdens de zomermaanden, van juli tot en met september. In Nederland geteelde courgettes zijn gewoonlijk te koop van februari tot en met november. Maar niet getreurd: courgettesoep kun je maken wanneer je wil, want courgettes liggen het hele jaar door in de versafdeling.

Leer alles over je favoriete druivensoort 

Download gratis ons ebook met 33 meest favoriete druiven. Staat die van jou er ook bij?

wijn infographic


Waar moet je op letten als je courgettes koopt?

Over het algemeen zijn courgettes behoorlijk mild van smaak. Je koopt best niet de grootste en dikste courgettes omdat die snel melig, smaakloos of zelfs bitter zijn. Kies in de winkel daarom voor middelgrote en kleine exemplaren, in plaats van die opgeblazen waterbommen! De schil mag geen plekken bevatten en de courgette moet hard aanvoelen.


Courgettesoep met spekjes

​​Wat heb je nodig?
Soep | 4 personen
  • 3 kleine tot middelgrote groene, gele of beige courgettes; in blokjes gesneden. 
  • 200 gram gerookt spek; in reepjes gesneden. 
  • 1 middelgrote ui; fijngesnipperd. 
  • 1 teentje knoflook; fijngehakt. 
  • 1,5 liter kippenbouillon. 
  • zwarte peper van de molen. 
  • zeezout van de molen. 

 
Extra: garnering 

  • eetlepel goede kwaliteit olijfolie. 
  • 200 milliliter room. 
  • 2 eetlepels verse oregano; fijngehakt. (Of kijk naar de laatste alinea van dit artikel voor andere smaak variaties! )


Probeer een andere variatie: Courgettesoep met zalm.

​​Courgettesoep met spekjes: hoe maak je het?

STAP 1 
Bak de gerookte spekreepjes in een grote pan tot ze licht krokant zijn. Bewaar ze apart op een bordje met keukenpapier en laat afkoelen. 

Spekjes

Het unieke aan dit recept is dat je de soepgroenten stooft in het natuurlijk vet van de gebakken spekreepjes.

​STAP 2

Voeg de fijngesnipperde ui en het fijngehakte lookteentje toe en fruit een vijftal minuten aan met het natuurlijke vet van het spek. Sluit de pan met het deksel.

​STAP 3

Laat de courgetteblokjes enkele minuten meestoven. Sluit opnieuw het deksel van de pot.

​STAP 4

Giet er de 1,5 liter kippenbouillon bij, breng de soep aan de kook en laat ongeveer 25 minuten koken op een middelmatig vuurtje.

​STAP 5

Pureer de gare groenten met een staafmixer en kruid met zwarte peper en zeezout van de molen.

​STAP 6

Werk eventueel af met de gebakken spekreepjes, verse oregano, mooie extra vergine olijfolie en/of room.

Geef een draai aan je courgettesoep! 

Deze soep is heel mild van smaak en basic qua ingrediënten. Perfect dus om er je eigen stijl en smaak aan te geven. Lekkere combinaties maak je met bijvoorbeeld munt, basilicum, peterselie, dille, rozemarijn, oregano, lente-ui, notenolie, harde kazen als Parmezaan, citroenzest of sap. Een lepel yoghurt of crème fraîche of wat noten over je soep zijn ook heerlijk. Ben je een echte soep-lover? Probeer dan ook eens pompoensoep.
 
Serveer met mooi geroosterd brood en je dag kan niet meer stuk! 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email