Vijf ingrediënten. Meer heb je niet nodig om aan dit eenvoudige recept voor courgettesoep met spekjes te maken. Nog beter: het duurt maar een halfuurtje om deze heerlijk romige soep te bereiden! 

Groenten stoven in boter of (olijf)olie is de basis voor zowat elke soep. Het leuke aan dit recept is dat je de groenten stooft in het natuurlijke vet van gebakken gerookte spekreepjes. De spekjes leg je daarna gewoon even aan de kant en kun je als garnering gebruiken voor in je kom verse courgettesoep. De frisse en lichtzoete smaak van courgette gaat perfect samen met de smaakvolle en hartige spekreepjes.​

Courgettesoep met gerookte spekjes

3.0 from 2 votes
Course: SoepCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Het witte vruchtvlees van courgettes is stevig maar voelt tegelijk ook zacht aan. Daarom zijn courgettes snel gaar, wat de groente ideaal maakt om courgettesoep (met spekjes) van te maken. Courgettes schillen hoeft niet, en de pitten in het vruchtvlees zijn eetbaar en bevatten tal van vitamines en mineralen. Die moet je dus niet verwijderen. Om courgettesoep te maken, snijd je de courgette bij voorkeur in kleine blokjes.

Ingrediënten

  • 3 kleine tot middelgrote groene, gele of beige courgettes; in blokjes gesneden

  • 200 gram gerookt spekt, in reepjes gesneden

  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • 1,5 liter kippenbouillon

  • Zwarte peper van de molen

  • Zeezout van de molen

  • Extra: garnering
  • 1 eetlepel goede kwaliteit olijfolie

  • 200 ml room

  • 2 eetlepels verse oregano, fijngehakt

Bereiding

  • Bak de gerookte spekreepjes in een grote pan tot ze licht krokant zijn. Bewaar ze apart op een bordje met keukenpapier en laat afkoelen. 
  • Voeg de fijngesnipperde ui en het fijngehakte knoflook teentje toe en fruit een vijftal minuten aan met het natuurlijke vet van het spek. Sluit de pan met het deksel.
  • ​Laat de courgetteblokjes enkele minuten meestoven. Sluit opnieuw het deksel van de pot.
  • Giet er de 1,5 liter kippenbouillon bij, breng de soep aan de kook en laat ongeveer 25 minuten koken op een middelmatig vuurtje.
  • ​Pureer de gare groenten met een staafmixer en kruid met zwarte peper en zeezout van de molen.
  • ​Werk eventueel af met de gebakken spekreepjes, verse oregano, mooie extra vergine olijfolie en/of room.

Tips

  • Over het algemeen zijn courgettes behoorlijk mild van smaak. Koop liever niet de grootste en dikste courgettes omdat die snel melig, smaakloos of zelfs bitter zijn. Kies in de winkel daarom voor middelgrote en kleine exemplaren, in plaats van die opgeblazen waterbommen! De schil mag geen plekken bevatten en de courgette moet hard aanvoelen.
  • De courgette is een typische zomergroente. De lekkerste courgettes eet je dan ook tijdens de zomermaanden, van juli tot en met september. In Nederland geteelde courgettes zijn gewoonlijk te koop van februari tot en met november. Die maken je courgettesoep nog smaakvoller!
  • Liever een vegetarische courgettesoep? Maak dan deze courgettesoep met oude kaas en pesto! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Courgette snijden

Variaties voor courgettesoep

Deze soep is heel mild van smaak en basic qua ingrediënten. Perfect dus om er je eigen stijl en smaak aan te geven. Lekkere combinaties maak je met bijvoorbeeld:

  • Munt, basilicum, peterselie, dille, rozemarijn en/of oregano;
  • Lente-ui
  • Notenolie
  • Harde kazen als Parmezaan
  • Citroenzest of sap

Een lepel yoghurt of crème fraîche of wat noten over je soep zijn ook heerlijk. Of probeer deze variatie: Courgettesoep met zalm! Ben je een echte soep-lover? Probeer dan ook eens pompoensoep. Serveer met mooi geroosterd brood en je dag kan niet meer stuk! 

Waar komt de naam “courgette” vandaan?

​De minder bekende Nederlandse naam voor de courgette is de mergpompoen. Dat is geen toeval, want net als komkommers en meloenen behoren courgettes tot dezelfde plantenfamilie als pompoenen. De naam “courgette” is afkomstig uit Frankrijk, wat in het Frans “kleine pompoen” betekent. In Nederland hebben we de Franse naam grotendeels overgenomen, net als in Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. In onder meer Italië, Duitsland en Amerika staan de courgettes bekend onder de naam zucchini.

Courgettes

Welke soorten courgettes zijn er?

​Courgettes vind je in verschillende kleuren en vormen. De meest bekende soort is de groene langwerpige courgette, die qua uiterlijk veel weg heeft van de komkommer. De bolvormige variant is kleiner en bevat minder vruchtvlees, en is daarom minder geschikt voor soep. Kies daarom voor langwerpige courgettes. Wie terugdeinst van groene soep, kan kiezen voor de gele langwerpige courgette. Alleen de kleur van de soep zal verschillen, de smaak blijft hetzelfde. Langwerpige courgettes zijn identiek van smaak. Alleen de kleur verschilt.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten