Wat is cranberry compote en waar eet je het bij?

Nou, cranberries zijn die kleine, zure harde besjes die je niet rauw kunt eten. Je kookt ze in of eet ze in gedroogde vorm, net als rozijntjes.

In de supermarkt vind je ze soms vers en ook vaak in het vriesvak. In Amerika zijn ze erg populair en worden ze tijdens Thanksgiving en Kerst gegeten als compote. Compote is een mooi woord voor jam, al is jam verder doorgekookt en mogen er in de compote stukjes zitten.

Weer wat geleerd.

Cranberry compote

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht, SausCuisine: Amerikaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Hoewel cranberry compote in de USA voornamelijk bij de kerstkalkoen wordt gegeten, eten wij het hier het hele jaar door. Cranberries zijn van zichzelf zuur maar door de suiker krijgt de compote een mooie balans. Een schepje bij wild (bekijk hier onze wild recepten) of rood vlees, of bij een kaasplankje, heerlijk. Je kunt het zelfs bij de taart of cheesecake serveren.

Ingrediënten

  • 300 gr 300 cranberries

  • sap van 1 sinaasappel

  • rasp van 1/2 sinaasappel

  • 1 tl 1 kaneelpoeder

  • 100 ml 100 water

  • 2 el 2 balsamico azijn

  • mespuntje zout

  • 125 gr 125 suiker

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpan met dikke bodem.
  • Roer regelmatig met een houten lepel in de compote. Laat de compote - afhankelijk van hoe grof of fijn je 'm wilt - ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Proef voorzichtig want de suiker wordt heel heet! En doe er eventueel nog wat suiker bij.

Tips

  • Geef een pittige twist aan je compote door een halve, fijngehakte rode peper mee te koken.
  • Ook lekker: vervang het water door rode port. Dat geeft een warmere winterse smaak die ook goed bij kaas past.
  • Voeg nog meer feestelijke specerijen toe zoals steranijs en kruidnagel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

cranberries

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten