Crème Brûlée maken? Doen!

Want, niet voor niets een echte bistro klassieker. En degene die dit goed weet te bereiden kan rekenen op eeuwig durende vriendschap van z’n tafelgenoten.

Crème Brûlée is smaakvol en makkelijk dessert om voor grote groepen te maken. Het ziet er onwijs feestelijk uit en iedereen zal je dankbaar zijn! Je hebt alleen wel wat extra schaaltjes nodig.

Crème Brûlée maken

5 from 1 vote
Recipe by Laura Lemmers Course: DessertCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes
Total time

4

hours 

Crème Brûlée bestaat uit een laagje vanille custard en een gebrand suikerlaagje. Het vereist wat techniek, maar als je dit recept nauwgezet volgt komt het helemaal goed.

Eenmaal in de vingers kun je goed experimenteren met andere smaken. Ook goed om te weten: je kunt crème brûlée heel goed serveren als je een grote groep te eten krijgt - het staat daarom ook vaak in restaurants op de kaart. 90% van je crème brûlée kun (of moet je eigenlijk) van te voren klaar maken. Begin minimaal 4 uur van te voren. Maar 3 dagen van te voren mag ook.

Lees het recept voor crème brûlée en onze tips onderaan het recept eerst goed door. Dan weet je welke fouten je in elk geval wilt vermijden!

Ingrediënten Crème Brûlée

  • 1 1 vanillestokje

  • 500 ml 500 room

  • 5 5 eidooiers (AH verkoopt losse flesjes eigeel), of maak meringues van de eiwitten

  • 80 gram 80 suiker

  • 4 el 4 kristalsuiker of fijne rietsuiker om te bestrooien

  • Ook nodig
  • 1 1 créme brûlée brander

  • 4 4 kleine ovenschaaltjes of ramequins

Crème Brûlée

  • Verwarm de oven voor op 125 graden.
  • Snij het vanillestokje open en haal het merg eruit. Breng de room in een pannetje aan de kook en voeg de helft van de suiker, het vanillestokjes én het merg toe. Ook eventuele andere smaakmakers van je créme brûlée voeg je nu toe.
  • Zet het vuur heel laag (of uit). Laat de smaken 15 minuten (of langer) zachtjes in de melk trekken, met een deksel op de pan. Zeef daarna de melk.
  • Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker los in een ruime kom, dat gaat het makkelijkst in een staande mixer. Voeg al roerend de melk toe. Blijf continue roeren.
  • Verdeel het beslag over de créme brûlée schaaltjes. Vul de braadslee met kokend water zodat de schaaltjes half onder staan.
  • Zet de braadslee 60 minuten in de oven totdat de creme in de schaaltjes net gestold is, maar nog wel een beetje wiebelig. Pas eventueel de oventijd aan. Hoe breder je schaaltjes hoe eerder ze goed zijn.
  • Haal de schaaltjes voorzichtig uit de oven. Laat de créme brûlée afkoelen tot kamertemperatuur. Pak de schaaltjes individueel in met plastic folie en zet ze – horizontaal – en koud weg totdat je ze gaat serveren. Ze moeten minimaal 3 uur afkoelen.
  • Klaar om te serveren?
    Bestrooi de créme brûlée bakjes met de resterende suiker. Verdelen van de suiker gaat het beste als je bakjes voorzichtig rond beweegt. Haal daarna met een vinger de suiker van de randjes.
  • Karameliseer de suiker met de brander. Beweeg langzaam en voorzichtig. De suiker wordt gloeiend heet. Lees onze tips hieronder voor de mooiste, meest knapperige en dikste créme brûlée suikerlaag.

Tips bij het maken van de mooiste créme brûlée

  • Investeer in een goede gasbrander!
  • Gebruik fijne suiker voor de karamellaag, maar niet te fijn. Geen poedersuiker dus. Maar ook geen grove rietsuiker – veel te grof. Het liefst gewoon tafelsuiker of fijne rietsuiker.
  • Ga na het verdelen van de suiker direct aan de gang met je gasbrander! Als je langer wacht trekt er vocht in de suiker en moet je langer branden met kans op verbranding. Hierom moet je ook wachten met suiker strooien totdat de condens op de creme weg is.
  • De truc voor een perfecte knapperige laag karamel op je créme brûlée is beweging. Begin met een grote afstand tot de suiker en breng de bewegende vlam langzaam dichterbij totdat de suiker begint te smelten. Blijf bewegen zodat de suiker niet kan verbranden.
  • Hou je bakje crème brûlée zo verticaal mogelijk als je met de gasbrander aan de slag gaat en begin aan de onderkant van je suikerlaag met branden. Werk zo van beneden naar boven. Dit voorkomt verbranding aan de bovenkant.
  • Je kunt er ook voor kiezen om twee dunne lagen karamel op elkaar te maken voor een extra lekkere dikke créme brûlée laag. Laat je eerste laagje karamel wel even goed afkoelen voor je met een tweede laag begint. Dat duurt een paar minuten.
  • Wijntip | Ga voor de heerlijke moscatel Torres Floralis.
  • Serveer de crème brûlée bij een bolletje zelfgemaakt sorbetijs, of een compote van rabarber.
  • Maak ook een keer een variatie op de klassieke vanille crème brûlée. Voeg bij de room kaneel, steranijs, kardemom, kokos, koffie, hopjes, allerlei soorten citrusschilletjes of een scheutje likeur toe.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten