Tosti-liefhebbers, opgelet! We gaan vandaag een croque madame maken. De croque madame is de uitgebreidere versie van de croque monsieur, die weer de chique neef van de tosti is. Juist, na het lezen van dit recept weet je hoe je zowel een croque monsieur als een croque madame maakt!
Goed brood, ham en kaas, een echte béchamelsaus, nóg meer kaas en een spiegeleitje.
Oeh la laaaaa...
Croque Madame
4
Personen35
minutesZorg voor een goede koekenpan waar je eitje niet aan blijft plakken, het spiegeleitje is hier de kers op de taart. Voor de béchamel heb je een steelpannetje, een houten lepeltje en een garde nodig.
De geraspte kaas die op de béchamel gaat is vaak Gruyère maar ik vind oude kaas of een combinatie van belegen en Parmezaan lekkerder, gebruik dus eventueel jouw persoonlijke favoriet.
Ingrediënten Croque Madame
8 dikke sneden 8 brood (witbrood of zuurdesem)
4 plakken 4 ham
8 plakken 8 boerenkaas belegen
200 gr 200 geraspte oude kaas of Gruyère of een combinatie van kazen.
roomboter roomboter om te besmeren en bakken
4 4 biologische eieren
- béchamelsaus
50 gr 50 boter
50 gr 50 bloem
500 ml 500 melk
snufje snufje geraspte nootmuskaat
zout en peper
Bereiding croque madame
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 - 220 graden. En bekleed alvast een ovenplaat met bakpapier.
- Voor de béchamel smelt je eerst de boter in het steelpannetje. Voeg dan de bloem toe en roer het er goed doorheen met een houten lepel. Laat de bloem garen door het 2 tot 3 minuten mee te bakken. Doe er vervolgens steeds wat melk bij en klop met de garde zo goed mogelijk de klontjes eruit. Doe de melk er in ongeveer vier keer bij tot je een mooie gladde saus hebt. Laat de saus zo´n 3 minuten pruttelen. Breng de béchamel goed op smaak met zout, peper en nootmuskaat en zet deze opzij.
- Besmeer een kant van elke plak brood met boter en leg de plakken met de besmeerde kant op de bakplaat.
Smeer nu wat van de béchamel op de zijde die naar boven ligt. Leg er een plak ham op en daarop twee plakken kaas. Leg de andere plak erop en druk zachtjes aan. - Besmeer de bovenste plakken nu royaal met de rest van de béchamelsaus. Je hoeft niet alles op te maken, als je saus overhoudt, kun je de rest bewaren om ´s avonds je bolognese romiger te maken!
- Bestrooi de croques met de geraspte kaas en zet de bakplaat in de hete oven. Zet de timer op 15 minuten en kijk af en toe door het raampje. De croques mogen aan de bovenkant lekker goudbruin worden.
- Begin een paar minuten voordat je de dames uit de oven haalt met het bakken van een prachtig spiegeleitje. Laat de dooier nog vloeibaar want dat maakt je croques straks nóg smeuïger!
Maak van de croque monsieur nu een croque madame door haar hoed op te zetten (jazeker, het eitje staat voor een dameshoed, hoe leuk is dat!)
Serveer met een groene salade met rucola en frisée sla. Genieten dit 🙂
Tips
- Zoals ik boven al vermeldde, gebruik vooral jouw favoriete kaas. Afgezien van die smakeloze plakjes tostikaas of te sterke blauwe kazen kun je jouw croque madame helemaal naar je eigen smaak maken met een kaas of kazen naar keuze.
- Een vegetarische croque is een kwestie van de ham weglaten.
- Mocht je croque madames voor een grote groep willen maken, maak de met béchamel en kaas besmeerde tosti´s van tevoren en vries ze in. Op de dag zelf haal je ze een paar uur van te voren uit de vriezer en hoef je ze alleen maar even in de oven te verwarmen en eitjes te bakken.
- Maak eens een variant op de croques door er gegrilde groente tussen te doen. Of uitgebakken spek met uitjes, ook errug lekker!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @wijnspijs op Instagram.