WijnSpijs Magazine Logo

Van Bombay Naar Amsterdam | De beste curry recepten

Curry recepten komen in alle soorten en maten. Of je nu een snelle versie kiest, of een hele ingewikkelde chique versie. Curry is altijd fantastisch. 

In elke curry - of het geheim van elke curry - is de balans van umami, zuren, pepers en zoet. Erbij eet je natuurlijk mooi gekookte rijst, of zelfgemaakt naanbrood

Lees onder de curry recepten verder over het verschil tussen Thaise en Indiase curry's en welke keukentools heel handig zijn als je graag curry maakt. 

Alle 15 curry recepten op een rij

Wat is een curry eigenlijk? 

Curry recepten vinden hun oorsprong in India en hebben zich daarna verspreid door de rest van de wereld.

Je vindt ze ook in bijvoorbeeld Sri Lanka en Thailand. Maar curry's vind,  door de kolonisatie van de Britten in het einde van de 19e eeuw, ook overal in Engeland.

Vegetarische curry recepten 

Aangezien een groot deel van de bewoners van India vegetarisch eet, zijn er een heleboel klassieke curry recepten zonder vlees en vis. Wanneer er wel vlees wordt gebruikt is het vaak lam of kip. Dat komt dan weer omdat Hindoestanen geen rund eten en Moslims geen varken. 

Ingrediënten voor curry

Het verschil tussen een Thaise en Indiase curry zit hem in de kruiden en specerijen. Thaise curry wordt gemaakt met currypasta die je maakt in een vijzel zoals deze. Deze curry pasta's worden verdeeld in rode currypasta, groene en gele.

De Indiase versie maak je met hele en gemalen specerijen. Elke Indiase curry bevat ui, gember en. knoflook. Daarna wordt de smaak van de curry dan gemaakt met bijvoorbeeld kardemom, korianderzaad, komijn, peper, mosterdzaad, nigellazaad, kurkuma, garam masala, steranijs, kaneel of Indiase laurier. 

Naast deze 'droge' ingrediënten staat er ook altijd een of meerdere natte ingrediënten op de ingrediëntenlijst van Indiase curry.  Denk bijvoorbeeld aan tomatenpulp, kokosroom, yoghurt of bouillon. 

 

 

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram