Een cursus wijnproeven is zoveel meer dan alleen het leren proeven van wijn. Natuurlijk, dat leer je ook.

Maar een manier aangereikt krijgen om te leren proeven, omschrijven wat je proeft en dat vervolgens in de praktijk brengen bij elke glas wijn dat je gaat drinken?

Onbetaalbaar.

Geintje natuurlijk. Onze wijncursussen zijn erg betaalbaar.

Maar wat ik bedoel, is dat je door het leren omschrijven van je favoriete smaken en wijnstijlen, eigenlijk elke keer dat je wijn wilt gaan drinken betere keuzes kunt gaan maken. Niet meer lukraak iets bestellen, maar iets uitzoeken dat past bij jouw smaak. Of bij je gerecht.

wijn-proeven-wijncursus

Cursus wijnproeven

Een cursus wijnproeven gaat idealiter in op een aantal onderwerpen, waarover later meer, naast het daadwerkelijk 'leren proeven van wijn'. Uiteraard is het uitleggen van de methodiek van het wijnproeven een groot onderdeel. En hopelijk is het oefenen met die methodiek dat ook. Als je begrijpt wat ik bedoel. 😉

Systematisch wijn proeven in een cursus

Verschillende wijncursussen hebben verschillende proefmethodes, maar eigenlijk komt het in de basis op hetzelfde neer.

Je kunt wijnen het best ontleden en meest objectief beoordelen als je ze steeds op dezelfde manier bekijkt en proeft. Met een proefmethode let je steeds op deze zaken en kun je wijnen makkelijk met elkaar vergelijken.

Zo geef je bijvoorbeeld de zuren in de wijn een bepaald aantal sterren. Na een aantal wijnen kun je beter bepalen wat jij van wijnen met een hoge zuurgraad vindt. En als je er dan ook nog gerechten bij maakt - tijdens een cursus wijn en spijs combineren bijvoorbeeld - kun je ook bepalen of dat een mooie wijn-spijs combinatie oplevert.

Het leren systematisch wijnproeven leer je vaak als een van de eerste zaken in een basis wijncursus.

Drink de lekkerste wijn naar jouw persoonlijke smaak

Wat eigenlijk veel interessanter en leuker is, is het ontwikkelen van een eigen persoonlijke smaak. Door veel en oplettend te proeven leer je welke aspecten van verschillende wijnen jou persoonlijk aanspreken. Of juist totaal niet.

Je leert welke wijnstijlen je lekker vindt! En nog belangrijker, je leert de taal van de sommelier en wijnhandelaar spreken. Zo ga je van; 'Doe maar iets rond een tientje uit Frankrijk.' Naar; 'Ik ben op zoek naar een wijn met citrusfruit en een hoge zuurgraad.'

Zo ontdek je andere wijnen, druiven, wijnlanden en smaken, terwijl je steeds vaker een wijn mee pakt die helemaal bij jouw past.

Trailer Cursus Wijn en Spijs Combineren

Wijnproeven in de WijnSpijs Academy

Om je te helpen met het ontdekken en ontwikkelen van jouw favoriete wijnstijl in mijn hoofd, heb ik de online WijnSpijs Academy ontwikkeld. Inmiddels zijn er meer dan 2000 cursisten en hebben we drie wijncursussen online staan.

Tijdens de online wijncursus Ontdek Je Smaak - aanbevolen door Nederlandse wijn professionals als Harold Hamersma en Onno Kleijn - en leer je trouwens nog veel meer dan alleen wijn proeven. Je leert onder meer hoe druiven groeien, hoe wijn wordt gemaakt, waar je op moet letten als je wijn koopt en wat de belangrijkste fouten zijn in wijn.

Door middel van 6 benchmark wijnen - echt schoolvoorbeelden van de druif waarvan ze gemaakt zijn - leer je 6 heel verschillende wijnen kennen.

In de vervolgcursus gaan we dieper in op het begrip 'smaak' en gaan we wijn en spijs combinaties leren maken.
En als derde - op verzoek van de cursisten - Ontdek Italië, een cursus gericht op Italiaanse wijnen.

Van elke cursus staan trouwens gratis proeflessen online, zodat je kunt kijken of mijn lesmethode je bevalt en of een online wijncursus iets voor je is. Ook kun je er meer vinden over mijn achtergrond in wijn.

See you in class?