Dit recept voor dahl is van Jane 'Grylltown' Grylls. Ze heeft de beste smaakpapillen in de business, en dat proef je. Voeg wat extra groenten toe voor meer kleur en textuur; alles wat in je greontenlade ligt te verkommeren, krijgt een nieuw leven in deze rijke kokos linzensoep.

In de koudere maanden bereidt Jane de dahl graag in de oven, op 170 graden voor een uur of twee, om haar huis op het Victoriaanse platteland lekker warm te houden.

In de oven betekent ook dat je de dahl niet steeds hoeft om te roeren: 'Dubbele bonus!', aldus Jane.

Recept Dahl - Indiase rode linzensoep

5 from 1 vote
Recipe by Alice Zaslavsky Course: HoofdgerechtCuisine: Indiase
Servings

5

porties
Cooking time

1

hour 

Lees onder het recept nog onze tips om deze dahl helemaal vegan te maken. Of hoe je deze dahl extra snel op tafel zet!

Ingrediënten

  • 1 el 1 olijfolie

  • 50 gr 50 boter

  • 1 1 ui, in blokjes

  • 2 grote tenen 2 knoflook geraspt

  • 1 cm 1 verse gemberwortel, geraspt

  • 1 bosje 1 korianderstengels, gewassen en fijngehakt (bewaar het blad om op te dienen)

  • 300 gr 300 pompoen, in blokjes

  • 200 gr 200 zoete aardappel, in blokjes

  • 1 el 1 kurkuma

  • 1 el 1 garam masala

  • 1 el 1 kerriepoeder

  • 1 snuf 1 chilipoeder

  • 2 takjes 2 kerrieblad

  • 1 1 kaneelstokje

  • 2 2 laurierblaadjes

  • 400 ml 400 kokosmelk (1 blik)

  • 400 gr 400 gepelde tomaten (1 blik)

  • 200 gr 200 rode linzen, gespoeld

  • 500 ml 500 groentebouillon

  • 50 gr 50 palmsuiker

  • 0,5 0,5 citroen, sap

  • 100 gr 100 jonge bladspinazie

  • 150 gr 150 verse of diepvries erwten

  • Lekker voor erbij
  • yoghurt

  • rode chilipepers, fijngesneden

  • partjes citroen

Bereiding

  • Verhit de olijfolie en boter in een grote vuurvaste braadslede. Voeg de ui toe en fruit ongeveer 8 tot 10 minuten op middelhoog tot laag vuur met de deksel erop, tot de ui glazig is geworden. Voeg de knoflook, gember en korianderstengels toe en roer goed door.
  • Voeg de pompoen, zoete aardappel, kurkuma, garam masala, het kerriepoeder, het kaneelstokje en de laurierblaadjes toe. Roer nog een paar minuten.
  • Blus de pan af met de kokosmelk en de tomaten, schraap even extra over de bodem van de braadslede om alle aanbaksels los te krijgen. Doe de rode linzen, groentebouillon, palmsuiker en 250 ml water erbij.
  • Breng aan de kook en roer zo nu en dan goed door. Laat 20 tot 25 minuten zachtjes koken, tot de linzen zacht geworden zijn ( we streven naar romigheid, dat het niet korrelig meer is) en de zoete aardappel gaar.
  • Verwijder het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de dahl. Roer het citroensap erdoor, proef of alles in balans is qua zoet-zuur-zout-bitter en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Roer vlak voor het serveren de spinazie en erwten door de rode linzen dahl en laat nog even twee minuten koken, tot de erwtjes net gaar zijn en de spinazie geslonken.
  • Serveer de rode linzen dahl met een lepel yoghurt, de ragfijn gesneden rode chili en de achtergehouden korianderblaadjes, met partjes citroen.
  • Deze dahl kun je ook erg goed invriezen, dus verdeel eventuele restjes in bakjes voor in de vriezer.

Tips

  • Shortcut - Laat de linzen 25 minuten apart zachtjes koken in een liter water of bouillon. Fruit intussen de ui in een andre pan. Rasp de pompoen en zoete aardappel en voeg de ui met de specerijen en andere dahl ingrediënten toe. Roer door elkaar als de linzen gaar zijn.
  • Maak dit vegan dahl! Gebruik kokosolie en kokosyoghurt in plaats van de boter en yoghurt.
  • Ook lekker, gebruik een staafmixer om de dahl te pureren tot een gekruide linzen-groentesoep.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Een Ode Aan Groenten van Alice Zaslavsky

Dit recept komt uit het kookboek Een Ode Aan Groenten. Een prachtige dikke pil waarin niet alleen de omslag heel kleurrijk is. De recepten zijn vaker wel dan niet vegetarisch. Alle soorten groenten zijn vertegenwoordigt en op kleur gesorteerd.

Alice geeft niet alleen toffe recepten - klassiekers (Waldorfsalade) en verrassende (Fattoush) recepten door elkaar - maar ook tips voor het kopen, bewaren, bereiden en combineren van verschillende groenten.

Een ode aan zoete aardappel!

Zo kun het beste zoete aardappels kopen die stevig in hun jas zitten. Als er nog wat klei of aarde op zit kun je dat best laten zitten, het zorgt voor een natuurlijke barriere en de houdbaarheid verlengen. Hou ze op een koele donkere plek, uit de zon, en ze kunnen wel een maand bewaard blijven. Het vel zit vol voedingstoffen en je hoeft ze dus niet te schillen. Wassen is voldoende.

Top combinaties voor zoete aardappel - buiten de ingrediënten in het recept van deze dahl - zijn avocado, spek, boter, kaas, koriander, komijn, honing, ahornsiroop, olijfolie en zure room.

Een ode aan groenten

  • Auteur Alice Zaslavsky
  • Uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432506
  • 488 pagina's

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten