Vergeet de standaard drankjes na het eten, ga voor een espresso martini! Wil je weten hoe je deze krachtige en lekkere after dinner cocktail maakt? Wij hebben bartender Choon-Leong Lai gevraagd of hij nog leuke tips, feitjes of geheime ingrediënten heeft. Hij werkt bij de cocktailbar ‘Tales & Spirits’ in Amsterdam. Deze bar staat in de top 50 van beste bars in de wereld. 

In dit artikel delen we alle ins en outs over het populaire drankje, De Espresso Martini

Espresso martini 

3 from 17 votes
Course: CocktailsCuisine: Engels
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Deze cocktail met espresso, wodka en koffielikeur geeft een lekkere kick. Het is krachtig en opwekkend door de koffie, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Het scheutje wodka maakt het helemaal af, waardoor je na het eten nog door kunt gaan tot in de nachtelijke uurtjes. Kiezen tussen koffie en een cocktail na het eten is dus niet langer nodig, espresso martini heeft het beste van allebei!

Ingrediënten

  • 50 ml 50 wodka

  • 20 ml 20 koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria)

  • 10 ml 10 vanillesiroop

  • 1 1 shot verse espresso

  • Een beker crushed ijs

  • Optioneel: Een snufje zout en 3 koffiebonen

  • Benodigdheden
  • Cocktailshaker

  • Koffiezetapparaat

  • Martiniglas (gekoeld)

  • Zeefje

Bereiding

  • Begin met het zetten van een verse espresso en laat deze afkoelen.Espresso martini
  • Vul de cocktailshaker met de wodka, koffielikeur, vanillesiroop, espresso en veel ijs. Eventueel kan er ook een snufje zout worden toegevoegd.
  • Schud de shaker krachtig, zodat bij het uitschenken het schuimige laagje ontstaat.Espresso martini
  • Schenk door een fijne zeef de cocktail in een gekoeld Martiniglas en garneer eventueel met 3 koffiebonen.Espresso martini
  • Genieten maar! Espresso martini

Tips

  • Shake de ingrediënten krachtig in een cocktailshaker. Schenk na het schudden de espresso martini uit door een zeefje in het glas. Hierdoor krijgt de cocktail een mooie en gladde schuimlaag bovenop en dat wil je hebben!
  • Koel het glas waarin de espresso martini geserveerd wordt van tevoren. Zet het glas in de koeling of de vriezer of koel het met wat ijsblokjes.
  • Gebruik in de cocktail goede en vers gezette espresso, want deze levert de lekkerste cocktail op. Laat de koffie wel eerst afkoelen, zodat het ijs in de shaker niet direct smelt als je de espresso erbij doet.
  • Je kunt deze cocktail oneindig variëren. Houd je van wat zoetere smaken, dan kun je bijvoorbeeld Tia Maria toevoegen, of Amaretto of Licor 43.
  • Bekijk alle cocktailrecepten hier!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten