Dé after dinner cocktail: Espresso Martini [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Vergeet de standaard drankjes na het eten, ga voor een Espresso Martini! Wil je weten hoe je deze krachtige en lekkere after dinner cocktail maakt? Wij hebben bartender Choon-Leong Lai gevraagd of hij nog leuke tips, feitjes of geheime ingrediënten heeft. Hij werkt bij de cocktailbar ‘Tales & Spirits’ in Amsterdam. Deze bar staat in de top 50 van beste bars in de wereld. In dit artikel delen we alle ins en outs over het populaire drankje: Espresso Martini.

Wat is een Espresso Martini?

Deze cocktail met espresso, wodka en koffielikeur geeft een lekkere kick. Het is krachtig en opwekkend door de koffie, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Het scheutje wodka maakt het helemaal af, waardoor je na het eten nog door kunt gaan tot in de nachtelijke uurtjes. Kiezen tussen koffie en een cocktail na het eten is dus niet langer nodig, deze cocktail heeft het beste van allebei!

Choon wees ons op de Classic Espresso Martini van Dick Bradsell. Deze Britse bartending goeroe wordt beschouwd als een revolutie in de cocktailwereld. Dit komt door zijn werk in bekende bars in Londen in de jaren 1980.

Het verhaal gaat dat Bradsell het drankje in Fred’s Club in de late jaren 1980 bedacht. Een jong model, waarvan Bradsell nu beweert dat ze wereldberoemd is geworden, verscheen in de bar. Zij vroeg om “something to wake me up and f**k me up”. Zijn oplossing was ‘The Vodka Espresso’ wat later de Espresso Martini werd.

Bedankt Choon, zeker een interessant weetje! Nu hebben de lezers een goed verhaal bij de cocktail, wanneer ze deze serveren aan hun vrienden.

Drie tips voordat je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat met het maken van de Espresso Martini, hebben we nog een aantal tips die je helpen om een goddelijke cocktail te maken.

Tip 1: Shake de ingrediënten krachtig in een cocktailshaker. Schenk na het schudden de Espresso Martini uit door een zeefje in het glas. Hierdoor krijgt de cocktail een mooie en gladde schuimlaag bovenop en dat wil je hebben!

Tip 2: Koel het glas waarin de Espresso Martini geserveerd wordt van tevoren. Zet het glas in de koeling of de vriezer of koel het met wat ijsblokjes.

Tip 3: Gebruik in de cocktail goede en vers gezette espresso, want deze levert de lekkerste cocktail op. Laat de koffie wel eerst afkoelen, zodat het ijs in de shaker niet direct smelt als je de espresso erbij doet.

Wil je na de Espresso Martini ook nog andere cocktails proberen? Ontdek 4 cocktails die met maar 8 ingrediënten te maken zijn.

Wat heb je nodig?

 • Cocktailshaker
 • Koffiezetapparaat
 • Martiniglas (gekoeld)
 • Zeefje
 • 50 ml wodka
 • 20 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria)
 • 10 ml vanillesiroop
 • 1 shot verse espresso
 • Een beker crushed ijs
 • Optioneel: Een snufje zout en 3 koffiebonen

Hoe maak je het?

 1. Begin met het zetten van een verse espresso en laat deze afkoelen
 2. Vul de cocktailshaker met de wodka, koffielikeur, vanillesiroop, espresso en veel ijs. Eventueel kan er ook een snufje zout worden toegevoegd.
 3. Schud de shaker krachtig, zodat bij het uitschenken het schuimige laagje ontstaat
 4. Schenk door een fijne zeef de cocktail in een gekoeld Martiniglas en garneer eventueel met 3 koffiebonen.
 5. Genieten maar!

Wil je een echte cocktailkenner worden? Dat wordt je zo!

Variatie in de keuken

Je kunt deze cocktail oneindig variëren. Houd je van wat zoetere smaken, dan kun je bijvoorbeeld de Tia Maria vervangen met Amaretto of Licor 43.

Veel bars zetten de klassieker ook in een nieuw jasje. Choon gaf aan dat de cocktail bij ‘Tales & Spirits” niet op de kaart staat. Echter, voor een vaste klant wordt een uitzondering gemaakt. De cocktail wordt dan klassiek geserveerd, maar met een schuimlaag van honing en hazelnoot. Yum!

Kortom, je kunt veel kanten op met de cocktail. Wees creatief en experimenteer, dan ontstaat uiteindelijk de perfecte cocktail voor jou!

Cheers!!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?