Tien jaar geleden werd de allereerste WijnSpijs Wandeling georganiseerd. Inmiddels liepen meer dan 100.000 foodies mee met een van de culinaire wandelingen door heel Nederland.

Hoe het idee is ontstaan? En wat ging er allemaal mis tijdens de eerste editie? Je leest het hier!

Gastvrijheid en fantastische kookkunsten

Het is 2010. Toen nog – restaurateur – Wouter Dijkstra en chefkok Remco Vergeer proberen tijdens een sluitborrel, een nieuwe aanpak te vinden om nieuwe gasten naar hun restaurant te krijgen. 

Het moet een manier zijn om de juiste, nieuwe gasten kennis te laten maken met het restaurant. Niet met korting, wél met gastvrijheid en fantastische kookkunsten! De WijnSpijs Wandeling is geboren!

Poster wijnspijs wandeling

10 restaurants

Als snel zijn negen andere restaurants in Haarlem enthousiast! Nu gaat het echt gebeuren. Snel op zoek naar een sponsor.

Dat blijkt nog behoorlijk lastig. Gemeente Haarlem wil niet. Het culinaire event behapt slechts een wijk in de stad. Toch besluit Wouter dat de wandeling er op móet komen. Desnoods op eigen kracht.

<- De poster van de tweede editie van de Haarlemse WijnSpijs Wandeling (2011)

De kaarten verkopen totaal niet

Na de nodige brainstorm sessies in de kleine uurtjes – en een hoop organisatorisch geregel wanneer het restaurant gesloten is – is Haarlem Proeft, de WijnSpijs Wandeling eindelijk van de grond. De eerste kaarten kunnen verkocht worden.

Maar dat blijkt nog niet zo simpel. De kaarten verkopen totaal niet. Wouter krijgt het behoorlijk benauwd. ‘Dit is toch een fantastisch idee?’

Dan hangt restaurantsite Diningcity aan de lijn. Zij zien direct de meerwaarde en potentie van de WijnSpijs Wandeling. Niet alleen willen ze kaarten bestellen, maar ook willen ze het evenement graag promoten in hun nieuwsbrief. ‘Of dat okay is?!?‘ Daar zegt Wouter geen ‘Nee‘ tegen. En de kaartverkoop neemt een spurt!

Met 400 verkochte kaarten wordt het verwerken van de emails en kaarten opnieuw nachtwerk. Zou alles op tijd klaar zijn?

Het is zover!

Dan is het zover; de allereerste WijnSpijs Wandeling. Totaal uitverkocht en prachtig weer. Dat kan alvast niet misgaan. Opeens staat de telefoon roodgloeiend. Overal willen mensen nog kaarten kopen.

Leermoment 1 | Nog duidelijker vermelden dat kaarten alleen in de voorverkoop te verkrijgen zijn. 

‘Wouter en het mysterie van de verdwenen glazen’

Gewapend met een eigen wijnglas én strippenkaarten vullen de eerste wandelaars de straten van Haarlem. Bij elk restaurant krijgen ze na het stempelen van de buskaart (geheel in lijn met de busbord poster) hun wijnglas gevuld voor de eerste WijnSpijs combinaties. Maar 400 wandelaars mét een echt wijnglas op straat, gaat dat wel goed? En mag dat eigenlijk wel?

Leermoment 2 | Geen wijnglazen meer op straat...

Volle glazen, volle straten

Het wordt een hele gezellige drukte. Op sommige plekken staan de straten vol WijnSpijs-ers! Op een punt waar drie restaurants samenkomen, lijkt wel een straatfeest aan de gang te zijn.

Ook bij het restaurant van Wouter zijn de WijnSpijs Combi’s niet aan te slepen. Gelukkig schijnt de zon en kan er ook gebruik worden gemaakt van de terrastafels en stoelen.

Leermoment 3 | De capaciteit van de restaurants is belangrijk. Zeker als de zon niet schijnt! 

Leermomenten

Aan het eind van de dag wil Wouter, moe maar héél voldaan, de wijnglazen ophalen bij zijn collega’s. Na een gezellig rondje langs negen collega’s komt hij terug met slechts 150 wijnglazen.

De andere 250? Kapot of bij jouw thuis in de kast? We zullen het nooit weten…

Al met al kijkt Wouter terug op een succesvolle dag. De allereerste WijnSpijs Wandeling was een groot feest (met nog veel meer leermomenten). Op naar de volgende!

Zelf een keertje meemaken? Wandel mee!