We hebben zeventien doeltreffende ingrediënten verzameld en er een mooi antikatermenu van gemaakt. Niet alleen lekker, maar ook erg effectief!

Natuurlijk kun je beter wat minder drinken, maar aangezien je dit leest is de kans groot dat je met een bonkend hoofd, een huilend hart een een zure maag achter je laptop zit. No worries. We helpen je er boven op.

Kan je écht helemaal niks meer, vraag dan met je aller-zieligste stemmetje of je huisgenoot misschien receptje nummer drie voor je wil maken. Tijd om die lever eens even lekker te stimuleren… 😜

Hét antikater menu

Zo zou je dagmenu eruit moeten zien na een dagje flink drinken. Met deze tips straal je binnen een mum van tijd weer als een stralend zonnetje, lekkere kroegtijger.

1. Hydrateren moet je leren

Hydrateren! Watercocoswater, zelfs een sportdrankje. Alles wat je maar pakken kunt. Water zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt aangezwengeld en het bevat ook magnesium – uitstekend tegen een kater. Je kunt ook nog een magnesiumpil nemen natuurlijk! Je kunt ook je eigen hydraterende sportdrank maken door een lepeltje suiker en een lepeltje zout op te lossen in een halve liter water.

kokos
thee

2. Smoothie time

Gooi een banaan, yoghurt, havermout en wat blauwe bessen in de blender – met deze ben ik erg blij –  voor een flinke smoothie! Wees je suikercravings de baas met een lekkere fruitsmoothie. Bananen bevatten niet alleen veel magnesium maar ook kalium – een mineraal dat je kwijtraakt als je veel plast – en veel vitamine B6. Havermout helpt, door de koolhydraten, bij de aanmaak van serotonine, het hormoon waardoor je je sneller wat beter en gelukkiger voelt.

bosbessen
bananen

3. Maak deluxe anti-detox thee

Maak thee van gember, honing, citroen en kurkuma: een paardenmiddel! 🐎
Al kun je verder niets verdragen, drink dan in elk geval dit.
De gember helpt tegen misselijkheid. 🤢 De citroenschillen bevat veel limoneen, het beste onderdeel van de schil op een dag als vandaag 😄. Het stimuleert je lever om de gifstoffen te lozen, stimuleert de spijsvertering, verlicht depressies, en heeft een antibacteriële werking.
Het citroensap mag er ook bij, want citroen (en ander citrusfruit) is rijk aan vitamine C en kalium (daar is-ie weer). 🍋 Het helpt om je vochtbalans weer te herstellen.

De natuurlijke suikers in honing (maar ook in fruit) helpen je lichaam bij het sneller afbreken van de resterende alcohol. Het doet ook wonderen voor het herstel van je bloedsuikerspiegel.
Kurkuma (of geelwortel) vermindert de effecten van alcohol, beschermt de lever en bevordert de aanmaak van gal. Ook zou kurkuma volzitten met antioxidanten en natuurlijke antibiotica.

Gemberfans doen misschien iets korter over de weg naar nirvana, maar voor de gemberhaters onder ons is groene thee of rode ginseng een aanrader. Groene thee is rijk aan polyfenolen (een antioxidant) dat de productie van ontgiftende enzymen verhoogt. Rode ginseng thee helpt tegen vermoeidheid en maagpijn. Een aanrader kunnen wij uit betrouwbare bron melden!

hond en handschoenen
Gember

4. Watermeloentje d'r bij

Een groot stuk watermeloen is precies waar je zin in hebt! Watermeloen is rijk aan kalium, magnesium en L-citrulline, wat goed is voor de bloedsomloop -> Een echte kater killer!! (En tegenwoordig ook in vloeibare watermeloenwater vorm. 🍉)

watermeloen
eieren

5. En een hipster-ontbijtje om het af te maken

Shakshuka met asperges! NOM! Dit hipster-ontbijt is niet alleen goed voor de hartige trek en megavullend, het zit bomvol antikater ingrediënten!

Hier vind je het Shakshuka recept van meesterchef Sergio Herman! 

💪 Eieren zijn natuurlijk een welbekend geneesmiddel tegen ‘n kater. Vol cysteine, een aminozuur dat helpt om de achtergebleven alcohol af te breken. Tomaten horen ook thuis in je antikater ontbijt!

Weleens een Virgin Mary ❤️gedronken? Tomaten boosten je leverfuncties. Ze zijn rijk aan natrium en (daar komt-ie-nog-een-keer) kalium. Het helpt als een gek tegen hoofdpijn en duizeligheid!

Voeg wat groene asperge toe voor het optimale voedsel tegen een kater! Groene asperges zitten vol aminozuren en mineralen, die helpen je lever te beschermen tegen gifstoffen en zorgen dat je vaker gaat plassen. Perfect voor het afvoeren van die gifstoffen!

asperges
omelet

Voorzorgsmaatregelen -- moet je nog beginnen aan je barcrawl?

Neem een glas melk! Melkproducten bevatten proteïne en vet dat een mooie onderlaag legt voor jouw night on the town! Door de witte motor te drinken voor het stappen, wordt de alcohol minder snel opgenomen.

Probeer een handje noten! Bij voorkeur ongezouten, maar alle beetjes helpen.

Vermijd drankjes met bubbels. Die zouden namelijk zorgen voor een snellere opname van de alcohol.

Vergeet nachtmutsjes. Sluit af met zoveel water als je kunt en vergeet die magnesiumpil niet!

Welterusten en rustig aan, proost!