gebakken aardappel

Nederlanders zijn echte aardappeleters. Per jaar eet een gemiddelde Nederlander heel wat van die goudgele rakkers. Vele worden gekookt, maar het lekkerste is toch als ze heerlijk bruin en knapperig gebakken zijn. Vorige week kreeg Nederland van het voedingscentrum opeens te horen dat de goudbruine piepers niet meer mogen. Een shock voor de burger en het werd direct hèt gesprek op de Nederlandse televisie. Maar waarom mogen die bruine lekkernijen niet meer en hoe moeten de aardappels dan wel gebakken worden?

Televisiemomenten

Bij verschillende programma’s is het onderwerp over de aardappel aan de kaart gebracht. Bij Jinek, DWDD, Hart van Nederland en zelfs op het nieuws zijn de doorbakken aardappels voorbijgekomen. Woordvoerders van het voedingscentrum, koks en voedingsspecialisten kwamen allemaal aan het woord om hun zegje te doen. De een vond het onzin, de ander vond het een goede campagne. Maar wat is er nu daadwerkelijk aan de hand met onze vertrouwde doorbakken vrienden?

Wat is er loos?

Zoals ook in het item van Hart van Nederland is te zien, is dat het voedingscentrum de campagne heeft gestart om de inname van acrylamide te beperken. Deze stof ontstaat als zetmeelrijke producten zoals aardappelen worden verhit boven de 120°C. Het is bij proefdieren bewezen dat de stof kankerverwekkend is en ook voor mensen is het vermoedelijk kankerverwekkend. Het is niet duidelijk hoeveel acrylamide een mens moet binnenkrijgen om schadelijk te zijn. Daardoor is het verstandig om zo min mogelijk van de stof binnen te krijgen. Het vermijden van de stof is vrijwel onmogelijk, omdat het in heel veel producten zit. Het advies luidt dan ook: eet gezond en gevarieerd. Een heel algemeen advies waar je veel kanten mee op kunt. Laten we dus beginnen bij het beter bakken van de aardappels.

Gezond bakken

Te donkere aardappelen zijn dus niet gezond, maar hoe bak je de aardappelen dan wel goed én lekker?

  1. Gebruik allereerst verse aardappelen, snijd deze en kook ze even kort voor het bakken (blancheren). Dit verlaagt het aantal suikers aan de buitenkant en hierdoor worden de aardappelen minder bruin. Dit betekent: minder acrylamide!
  2. Verder is het belangrijk dat je de aardappelen in een pan bakt met een anti-aanbaklaag en een dikke bodem en gebruik plantaardige olie die geschikt is voor hoge temperaturen
  3. Doe kleine hoeveelheden aardappel in de pan en bak ze op middelhoge temperatuur
  4. Houd de aardappelen goed in de gaten en draai de aardappelen regelmatig met een spatel tot deze goudgeel zijn geworden
  5. Genieten maar van de lekkere aardappeltjes!

Alternatieven

Ben je nu toch helemaal genezen van de gebakken aardappeltjes en ben je op zoek naar een alternatief? Je kunt altijd nog gaan voor de klassieke gekookte aardappelen.

Of wat dacht je van de gepofte aardappel? Of een lekkere aardappelgratin?

knoflook aardappel
aardappel gratin

Je kunt oneindig variëren!