Het probleem met Champagne, is dat het vaak wat aan de prijzige kant is. Natuurlijk serveer je voor enkele tientjes een aardige bubbel. Maar jij wil meer. Jij wil groter, duurder, beter, stijlvoller. Of daar wil je over dromen. Voorlopig dan. Want wie weet. Voorlopig krijg je van ons alvast dit lijstje. Droom fijn!

10 x  de duurste Champagne van ons, voor jou.

Champagne

10. Blanc de Noir, Bollinger Vieilles Vignes Françaises

Prijs: €487,50,-
Jaar : 1997

De minder gefortuneerden onder ons kennen de Champagne van Bollinger wellicht uit de films van James Bond; in ieder van de laatste tien films vraagt James wel minstens één keer om een fles Bollinger of wordt deze wel op niet te missen wijze in beeld gebracht.

Van “Bolly”, zoals Britse kenners deze Champagne ook wel schijnen te noemen, is de Vieilles Vignes Françaises de meest prestigieuze Champagne en bovendien uit het beste jaar.

De zeer beperkte oplage van enkel duizenden per jaar, wordt genummerd en dit wijnjaar van Bollinger gaat tegenwoordig voor net geen vijfhonderd euro over de toonbank. Het is daarmee de, op negen na, duurste Champagne ter wereld.

9. Krug Clos Du Mesnil

Prijs: €562,50,-
Jaar : 1995

Krug Clos Du Mesnil 1995  is niet de enige Champie van Krug in deze top 10, maar wel de goedkoopste. Althans, als je ruim vijfhonderd euro de fles nog goedkoop kunt noemen. Le Mesnil is een wijngebiedje van slechts 2 hectare, waarop enkel de Chardonnay-druiven voor deze Champagne groeien.

8. Dom Pérignon

Prijs: €1.474,-
Jaar : 1966

Dom Pérignon is een populaire bubbel onder liefhebbers, en wijnjaar 1966 doet het bijzonder goed. Recentelijk werd een hele verzameling ontdekt in een Belgische wijnkelder, en sindsdien worden de flessen Dom Pérignon voor bijna 1.500 euro per stuk verkocht.

Het is niet bekend of ze überhaupt nog te drinken zijn, want naar verluidt heeft nog niemand ze durven te openen. Dat is ook wel begrijpelijk, want als je de flessen verkeerd openmaakt, spuit je wellicht zomaar de op zeven na duurste Champagnes op de grond!

Fles Dom Perignon

7. Krug Clos d’Ambonnay

Prijs: €2.625,-
Jaar : 1995

Kennelijk was wijnjaar 1995 buitengewoon goed voor Krug, want toevallig (of dus niet) is ook deze Krug, net als #9, precies in dit wijnjaar het duurst. Clos d’Ambonnay was overigens ook het eerste wijnjaar van Clos d’Ambonnay. Dat is een gebiedje van slechts 0,685 hectare. In 2008 bracht Krug deze, op zes na, duurste Champagnes pas op de markt, nadat ze in de wijnkelder van Krug voldoende waren gerijpt.

6. Perrier-Jouët Belle Époque

Prijs: €4.166,-
Jaar : 2008

Perrier-Jouët Belle Époque is op zichzelf geen enorm dure Champagne, maar de zeer exclusieve 12 flessen tellende geschenksets die Perrier-Jouët in 2008 aankondigde, worden dat wel. Voor 100 superrijken over de gehele wereld is het feest.

Er zal ze een chique aanbod worden gedaan, waarbij ze af mogen reizen naar Epernay | Champagne | Frankrijk.  Daar zullen ze samen met de eindbaas van Perrier-Jouët een, naar persoonlijke smaak aangepaste, “Liqueur de Dosage” aan de flessen mogen toevoegen. Al voor 4.166 euro per fles is dat arrangement beschikbaar…

5. Cristal Brut “Methusalem”

Prijs: €13.219,-
Jaar : 1990

“Methusalem” is de maat van een wijnfles, in dit geval zes liter. In 1995 werd deze fles voor ruim 13.000 euro geveild. Nu is Cristal sowieso al één van de duurste Champagnes ter wereld, maar deze zeer speciale fles, compleet met gouden etiket, is kennelijk nog net even wat meer waard. Het is zelfs de op vier na duurste Champagne ter wereld.

Flessen maten champagne

4. Krug

Prijs: €15.750,-
Jaar : 1928

In 2009 werd het toenmalige record voor de duurste Champagne verbroken, door een fles Krug uit wijnjaar 1928. Een proefnotitie uit 1999 vermeldt dat de Champagne toen nog uitstekend te genieten was, dus misschien is dat nog altijd het geval. Toch tamelijk opmerkelijk voor een fles Champagne van meer dan 80 jaar oud. Dit is overigens ook de duurste Champagne van Krug die ooit is verkocht.

3. Dom Perignon “White Gold Jeroboam”

Prijs: €30.000,-
Jaar : 1995

Een “Jeroboam” is een wijnfles van drie liter. En deze zogenaamd witgouden fles verwisselde, op een veiling, voor 30.000 euro van eigenaar. Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.

2. Armand de Brignac “Midas”

Prijs: €120.000,-
Jaar : 2012

Deze belachelijk grote fles (ook wel Melchizedek) werd in 2012 voor 120.000 euro aangekocht in een nachtclub. De nieuwe eigenaar dronk samen met zijn gasten die avond in totaal voor 204.000 euro, maar deze 45 kilo wegende gouden 30 literfles, was daar dus wel de hoofdmoot in.

De koper van de op één na duurste Champagne ter wereld was de 23-jarige valutahandelaar Alex Hope, die als motto “Currency is my passion” schijnt te hebben. Hoe het ook zij, geld moet rollen, en Champagne lijkt op een feestje een legitieme manier om het aan uit te geven.

1. Heidsieck Diamant Bleu

Prijs: €206.250,-
Jaar : 1907

In 1916 werd een boot, met daarin onder meer een aantal flessen Heidsieck Diamant Bleu 1907, door een Duitse torpedoboot tot zinken gebracht in de Finse Golf. In 1998 werd de boot herontdekt en bleek dat ettelijke flessen het verblijf in de koude wateren goed hadden doorstaan. Enige jaren later werden de flessen Heidsieck Diamant Bleu 1907 voor ruim twee ton per stuk geveild. Daarmee is dit, met enige afstand, de duurste Champagne ter wereld.