Ik vind het heerlijk, een mooi glas rosé in de zon op het terras. Jij ook? Best leuk om dan wat over het glas dat je voor je hebt staan kunt vertellen. Dan lijk je ineens een hele wijnkenner. Hier komen ze!

1. Geneer je niet!

We weten het: er lopen nogal wat rosé-haters buiten rond. Lieden die denken dat rosé voor meisjes is. Zeker, er is waardeloze meuk in omloop – maar dat geldt net zo goed voor haar neefjes; rode en witte wijn.

-> Lees ook: Dit vinden dé wijnexperts van Nederland de beste rosé wijnen van Nederland. 

2. Rode en witte wijn mixen geeft géén rosé

Mixen? Hahaha! Welnee! Feit: je lievelingswijn wordt bereid uit blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar ietwat bescheiden kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

3. Ook rosé kent verschillende kleuren

Hoe langer de schillen van de blauwe druif bij de most blijven, des te dieper de kleur van de rosé. Zo simpel is het.

Rosé

4. Rosé is niet regio gebonden

Rosé is gewoon een soort wijn, net als rode en witte wijn. De grootste producenten zijn Frankrijk, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Maar ook Zuid-Amerika (Chili, Uruguay), Duitsland en Australië staan hun mannetje.

Deze roze wijn bestaat meestal uit een mengsel van verschillende druiven. De meest gebruikte druivensoorten zijn Grenache, Sangiovese, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault en Pinot Noir.

5. Jaren rijpen? Welnee!

Rosé is een jonge wijn en hoeft, in tegenstelling tot rode wijn, niet jaren op de plank te liggen. Sterker nog, het is niet aan te raden een flessen te drinken (en kopen!) die meer dan twee of drie jaar oud zijn.

6. Is rosé droog?

Droog betekent ‘niet zoet’. En dat is wat we willen. Een frisse wijn zonder extra suikers. De droge variant komt vooral uit Europa. De zoete zuurstok variant is afkomstig van daarbuiten. Handig wanneer je in de winkel voor het schap met de wijnen staat.

7. Twijfel? Neem een Franse rosé

Een Fransman/vrouw is bijna altijd goed. Zeker wanneer deze afkomstig is uit de Provence, de Rhônevallei en de Loire-vallei. De Provence ( Zuid-Frankrijk) kent verschillende uitstekende appellations zoals Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Cassis en Coteaux Varois.
Onze tip: kijk ook uit naar Spanjaarden. Minder gehyped dan de Franse, en dus zacht van prijs!

8. Koopje!

Een roze flesje is – zeker in vergelijking met rode wijn – een koopje. We zeiden het al: dit is een jonge wijn en dat maakt haar extra betaalbaar. In de range van 8 tot 12 euro kom je heerlijke exemplaren tegen!