Koffie please

Koffie is een van de fijnere dingen-des-levens. Nul calorieën, je gaat er niet dood van en het is een sociaal geaccepteerd en gezond genotsmiddel. Je hoort het al. ‘Mijn naam is Laura. Ik ben een koffieverslaafde.’

In mijn vorige leven als restaurateur, voorzag onze barista (tevens mijn zus en compagnon) mij van mijn dagelijkse shots. En hoe. Deze chick zet de lekkerste koffie van Haarlem. Je begrijpt, ik ben voorgoed verpest. Slow coffee, cold brew maar ook de gewone snelfilter just won’t do the trick.

En dus zijn vriendje en ik verplicht aan het sparen voor een veel te dure espressomachine.

De koffiejongens proeven

Op WijnSpijs HQ, toch zo’n 50 uur per week mijn verblijfplaats, staat misschien the next best thing. De Nespresso, een vernuftige machine die in vergelijking met een echte espressomachine geen reet kost. Behalve die cupjes dan. De prijzen variëren van van € 0,36 tot € 0,45 per cupje en in mijn geval komt het er op neer dat ik regelmatig voor € 50 aan koffie in huis haal. Tenminste, dat was zo.

De Koffiejongens verpakking

Nieuw: De Koffiejongens

De nieuwe spelers op de koffiemarkt zijn De Koffiejongens. Corné en Walter zaten een keer zonder koffie, vonden dat stom en besloten ervoor te zorgen dat addicts als jij, ik en zijzelf, nooit meer zonder koffie hoeven te zitten.

Op de site lees ik dat De Koffiejongens ons leven zo aangenaam mogelijk willen maken. Je kiest eenmalig de cups en het abonnement dat bij je past. Vanaf dat moment bezorgen ze elke X weken (zelf kiezen!) verse koffie bij je thuis, via je brievenbus. Je hebt de keuze uit drie soorten; lungo, ristretto en espresso. Alle bonen doorstaan eerst een strenge selectie, worden daarna (natuurlijk) gebrand en gelijk daarna luchtdicht verpakt. Verser dan vers.

De koffiejongens werken met een topsysteem: hoe meer koffie je drinkt, hoe goedkoper je koffieabonnement is. Na het nodige rekenwerk blijkt de gemiddelde prijs maar liefst 21% lager dan bij Nespresso. Ook betaal je nooit verzendkosten.

De blinde koffietest

Klinkt allemaal heel mooi, maar de hamvraag is natuurlijk: is het een beetje te drinken? Tijd voor een blinde test.

Koffiejongens proeven

De Koffiejongens VS Nespresso

We gaan de drie soorten van De Koffiejongens vergelijken met drie cups van Nespresso: Arpeggio, Vivalto en Kazaar. Wat als eerste opvalt: de doorlooptijd van Nespresso cups is langer (dat betekent sterkere koffie, niet perse beter). De cup van De Koffiejongens glijdt wat minder makkelijk door de machine. Maar dat geeft niet, zeggen ze op hun website.

Espresso koffie

ESPRESSO

Qua looks is er geen verschil te zien tussen de Arpeggio van Nespresso en de Espresso van de Jongens. Beide crema’s sluiten zich weer mooi als we er met een lepeltje doorheen roeren. Dan de smaak: we noteren bij de koffie van de jongens fruit, noten en citrus. De balans is goed: mooie bitters en chocoladetonen, maar ook zuren. De Arpeggio proeft vol en romig. We noteren drogende tannines en missen de frisheid van die van de Jongens.

Koffie zetten

LUNGO 

Deze normale koffie wordt het meest gedronken door Nederlanders en is bij ons op kantoor ook een hardloper. De Nespresso variant is Vivalto, die in onze blindtasting ook heel goed naar voren komt; bloemig en heel subtiel. De Koffiejongens’ Lungo is nu ook weer fris en fruitig, zelfs een beetje zoet. Het spant erom. Wie graag een subtiele, lichtezachte koffie drinkt is beter af met de Vivalto. Wie een volle, zoete koffie wil, moet bij de Koffiejongens zijn.

Koffie

RISTRETTO

Twee intense krachtpatsertjes op tafel. Heerlijk na een avondje zwaar tafelen. Iets minder op de vroege ochtend na vier andere koffie’s. Maar: we zetten dapper door. De ristretto van De Koffiejongens (intensiteit 12/12) is donker van smaak met kruidige aroma’s en een pittige bittertoon in de afdronk. De tegenstander is de Kazaar van Nespresso, met dezelfde intensiteit. Deze doet het ook goed, stevig en pittig, maar vooral het gebrande aroma van de Kazaar is een beetje much.

Altijd lekkere, verse én goedkope koffie in je brievenbus

Ook op deze ochtend blijkt maar weer: smaken verschillen. De koffie van De Koffiejongens is over z’n algemeen iets fruitiger. De Nespresso’s zijn gebrander. Het is maar net waar je van houdt. Wel zijn De Koffiejongens vele malen goedkoper én ze zorgen met hun abonnement dat je nooit zonder zit. Wij zijn om.

  1. De koffie is lekker -> hoge kwaliteit, zeer vers
  2. De koffie is goedkoper -> 21% minder betalen dan bij Nespresso
  3. De koffie is nooit op -> bezorgd via je brievenbus

Dit is een gesponsord artikel.