De Portier in Nijmegen, die naam klinkt vast bekend! Klopt hoor. Al eerder namen we de nieuwe huiswijn van hun wijnhandel Women on Wine onder de loep. Het team van De Portier scoorde in mei het allerbeste van alle wandelingen. Tijd voor een kennismaking!

De Cijfers

De Portier is het beste WijnSpijs restaurant van mei. Er deden in totaal 36 restaurants mee met de WijnSpijs Wandelingen. Naast Nijmegen, waren er wandelingen in Den Haag, Bergen op Zoom, Groningen, Doesburg en Naarden. Er werden maar liefst 6.948 gerechtjes geserveerd met bijna evenveel glazen wijn. De Portier scoorde het allerbeste in de enquete!

De Portier staat als een huis

Eigenaren Francien Streng en Ruth Bisseling zitten nu zo’n twee jaar in Nijmegen. De Portier is ontstaan uit restaurant Altena. Na 18 jaar in Oosterhout namen ze hun hele team mee naar de nieuwe zaak in het Nijmeegse Poortwachtershuys. Een nieuw restaurant, met een ervaren en goed op elkaar ingespeeld team dus. 

Het is de eerste keer dat ze meedoen aan de WijnSpijs Wandeling. En dat is goed bevallen:
Francien: “We vonden het erg gezellig, met leuke gasten die ook geïnteresseerd waren in de gerechten en de wijn. De organisatoren verdienen een pluim, die denken werkelijk aan alles en zijn zeer betrokken.”

groentetuin restaurant de portier

Schol, quinoa, pompoen en limoenschuim

De Portier serveerde schol met quinoa, pompoen, appel, koolrabi, limoenschuim en aardappeldauphine. Erbij de Women’s White 2016 een wijn die zij zelf samenstelden en importeren.
“Wij volgden de vinologen opleiding en wilden na afloop daarvan ‘iets’ met wijn gaan doen. Via een bevriende importeur kwamen we in contact met twee Oostenrijkse wijnmakers, en we waren meteen verkocht. Oostenrijk is een heel interessant wijnland, met een lange geschiedenis en fantastische wijnen. Daarnaast is het ook relatief onbekend in Nederland, en we vinden het leuk om meer mensen er mee in aanraking te brengen. Ook belangrijk is dat de Oostenrijkse wijnen heel goed aansluiten bij de stijl van de keuken van de Portier. Gasten van het restaurant nemen vaak een fles wijn mee naar huis na afloop van lunch of diner.”

Ook een carriere in wijn? Leer alles over wijn met een van de vele cursussen. Klik hier voor het stevige aanbod. 

Inmiddels is de wijnwinkel een flink uit de hand gelopen hobby. Meer dan 20 wijnmakers en een assortiment van meer dan 200 wijnen. Welke wijn is favoriet? 
“Eigenlijk heb ik geen echte favoriet, er zijn er zoveel. Het liefst drink ik wel witte wijn, en dan natuurlijk vooral de Gruner Veltliner. Maar ook andere Oostenrijkse druivensoorten als Rotgipfler en Zierfandler vind ik heerlijk; fris, zuiver, kruidig en fruitig.

Je gaat naar een onbewoond eiland en je mag één fles wijn meenemen, welke neem je mee?
Moeilijk kiezen! Maar dan denk ik dat ik de Lage Modler Zierfandler van Gebeshuber meeneem. Een fantastische wijn die heel veel aan kan, met name stevige visgerechten met een rijke saus.” 

wijn flessen wijn glazen wijn doppen

Welke foodtrend ben je helemaal zat?
“All you can eat! Het idee dat je je voor een bepaald bedrag zoveel kunt eten tot je niet meer kunt. Een respectloze manier om met voedsel om te gaan. Het stimuleert mensen om meer te eten dan ze eigenlijk nodig hebben. Het gaat dan meer om kwantiteit als om kwaliteit."

Wat vind je zelf belangrijk als je uit eten gaat? “Het evenwicht in een restaurant, dat alles bij elkaar klopt, keuken en bediening, maar ook entourage en prijs. Op welk niveau dan ook.”

De Portier 
Kelfensbos 57
Nijmegen
024 6792719