Dol op het hosten van etentjes, maar weiger jij nog langer met klotsende oksels die eerste slok wijn bij je gerecht te proeven? Wees dan niet gevreesd foodlover! Victoria Moore is je redder in nood. Dit boek De Wijn Spijs Bijbel is onmisbaar in je keuken en in de wijnkelder.

De Wijn Spijs Bijbel

Tot de lastigste taak van de fanatieke thuiskok behoort niet het menu samenstellen, boodschappen doen of de cuisson van het vlees. Nee, een van de grootste hindernissen en vaak een echt struikelblok, is de wijn-spijs combinatie.

‘Wijn bij eten bedenken en vice versa is leuk, en is meer een kunst dan een wetenschap. Als het om eten gaat, is er geen goud of fout; er zijn alleen gradaties van genot’ – Victoria Moore 

De Wijn-Spijsbijbel

Keukenhulp

Het boek van Victoria is de ideale hulp en biedt allerlei handvatten. Ze vertelt je welke ingrediënten goed passen bij jouw favoriete wijnen en druivensoorten. Welke wijn drink je bij pure chocolade? Waarom past witte wijn vaak beter bij de kaasplank, dan rood? En waarom zijn chili, knoflook en citroen moeilijk te combineren? Je leert het allemaal! De Wijn-Spijsbijbel inspireert en daagt je uit nieuwe combinaties uit te proberen. Onmisbaar voor iedereen die graag wijn en eten combineert.

De Wijn-Spijsbijbel

Culinaire gids van A tot Z

In het eerste deel van het boek benader je wijnspijs vanuit het belangrijkste ingrediënt in je gerecht. Bedenk welk ingrediënt de hoofdrol gaat spelen in je gerecht en Victoria vertelt welke wijn het best past. 

Aioli Deze dikke knoflookmayonaise wordt vaak geserveerd bij een voorafje van crudités. Een bleke, droge rosé uit de Provence spoelt het geheel met genoegen weg en maakt het plaatje van een zwoele zomeravond compleet. Als de knoflook erg overheersend is, is een neutrale witte wijn met steviger zuren misschien beter. Dit kan een Aligoté uit de Bourgogne zijn, een Pecorino of Cortese uit Italië.

Kikkererwten Sangiovese en kikkererwten hebben allebei een aardse smaak en een korrelig mondgevoel en gaan daarom goed samen. Kikkererwten zijn ook een standaardingrediënt van de Spaanse keuken en die van het Midden-Oosten, in de vorm van hummus, salades en stoofpotten met chorizo, spinazie, pijlinktvis, knoflook, kip en/of aardappels. Dat is stevige kost, vandaar dat een rode wijn zoals een simpele Tempranillo, Côtes du Rhône, Rioja of Ribera del Duero vaak geschikter lijkt dan een witte, vooral als de stoofpot is gekruid met gerookte pimentón.

De Wijn-Spijsbijbel

Wijn heeft de hoofdrol!

In het tweede deel van de Wijn- Spijs Bijbel is het juist andersom, en begin je bij het kiezen van de wijn. Victoria licht de wijnen en druivensoorten van A tot Z uit. Heel leerzaam! 🤓 Lees vast mee met de twee bekendste druivensoorten ter wereld! 👇

Pinot Noir ook bekend als Spätburgunder of Blauburgunder.

🍷 Pinot is een druif die de wijnboer op de proef stelt maar als alles meezit een heerlijke wijn oplevert.

🍴 Zijdezachte Pinot Noir is fantastisch bij gebraden rundvlees, of dat nu een ribstuk, ossenhaas of een biefstuk is. Door zijn lichte karakter past hij ook prima bij lichter varkensvlees en kalfsvlees (karbonade of zwezerik).

Sauvignon Blanc

🍷Sauvignon heeft bite. Als je hem ijskoud drinkt, is het net of je de geurige koude lucht voelt bij het abseilen langs steile berghellingen, met ver onder je stenige beekjes, citroenbomen, kruisbessenstruiken en vlieren.

🍴 De frisse bite van Sauvignon Blanc past prachtig bij tomaten, die met hun scherpe zuren andere witte wijn van z’n stuk kunnen brengen.

De Wijn-Spijsbijbel

And last but not least – 5 tips van Victoria…

  • Kies op basis van je stemming… sommige wijnen wekken een bepaalde stemming op; dan ga je bij het kiezen van wijn op je intuïtie af. Met warm weer op het strand heb je misschien meer zin in een lichtere witte wijn, dan een zware rode.
  • Kijk naar de zwaarte: de textuur en zwaarte van de wijn moet in balans zijn met het gerecht dat je in gedachten hebt. Je wil graag evenwicht tussen zowel de wijn als het gerecht: een zware rode wijn zoals Malbec gaat goed samen met vlees van de BBQ, iets waar ze ook in gespecialiseerd zijn in Argentinië.
  • Kies op basis van herkomst: Waarom? ‘Plaats bij plaats’ en ‘regio bij regio’ is een truc die deels werkt omdat eet- en wijnculturen samen evolueren. Blijf in de buurt waar het gerecht vandaan komt als je een wijn kiest. Oesters van Tasmanië (Australië) zijn goed te combineren met de Chardonnay uit de Yarra Valley, net boven Melbourne.
  • Complexe wijn? Upgrading your wine betekent niet dat je gerecht complexer moet worden. Hoe meer lagen een wijn heeft, hoe meer het afleidt… Een wijn uit de Bordeaux die twintig jaar in de kelder heeft gelegen mag de sterspeler zijn van de avond. Houd het gerecht zo simpel mogelijk.
  • Let op met overheersende ingrediënten: geitenkaas, chilipeper, knoflook, alle groene kruiden, citroen, artisjok, azijn en specerijen. Zij spelen graag de hoofdrol in het gerecht en zijn bepalend voor hoe je de wijn ervaart. De Wijn Spijs Bijbel helpt je kiezen welke wijn je hierbij wél kan serveren.

De Wijn-Spijsbijbel

Hebben!

Victoria Moore is een van de beste wijnschrijvers van deze generatie en won al menige prijs. Haar bijbel wordt door de internationale (wijn)pers lyrisch omschreven als ‘uitstekend, briljant, vernieuwend en interessant, toegankelijk, onmisbaar, geestig en prettig leesbaar’.

Bestel je eigen Wijn Spijs Bijbel hier!

Auteur Victoria Moore
Uitgeverij Atlas Contact
Technische gegevens
Omvang: 274 pagina’s
ISBN: 9789045034690
Verwacht: 31 augustus 2017
Prijs: €34,99