Rode wijn die prematuur is geopend is vaak stroef. Je hele mond trekt samen. Dat zijn de tannines*. Die zijn er nog niet klaar voor. Door de gootsteen gooien is ook weer zo van voor de crisis. Dus wat te doen? Decanteren! Hieronder een kleine cursus.

Wijn decanteren voor beginners

Neem een decanteerkaraf. Als je die niet hebt is dat sowieso een leuk cadeautje voor de kerst. Een grote wijde karaf of vaas volstaat ook. Het gaat waarschijnlijk een zooitje worden, dus die mooie blouse even bedekken met een schortje. Staat ook leuk.

De bedoeling is nu dat je het hele rijpingsproces (wat normaal jaren duurt!) (waar jij weer veel te ongeduldig voor bent!), gaat versnellen zonder al te veel wijn te morsen. Das zonde.

Lees hier welke wijnen je wél moet bewaren

Het verschil tussen decanteren en karafferen? Klik hier! 

Klaar voor de start.. AF!

1. Doe je schort om.

2. Zorg voor een schone decanteerkaraf.

3. Giet de wijn in de decanteerkaraf. Dit hoeft niet met beleid; je hebt toch al een schort om.  Het is bovendien de bedoeling dat de wijn veel contact maakt met de lucht.

4. Wals de wijn. Zoals je in een wijnglas zou doen. Alleen dan door de decanteerkaraf.

5. Als je geduld hebt (maar dan zou je deze cursus niet volgen); laat de wijn even wennen aan zijn nieuwe decanteerkaraf.

6. Kook ondertussen een stevig en vettig gerecht (je hebt je schort toch al om). Een mooi stukje vlees zal de tannines nog soepeler maken.

7. Schenk de wijn in grote wijnglazen.

8. Proost en hoop dat geduld echt komt met de jaren.

anatomie van een druif
Tannines*

Tannines zijn polyfenolen. Ze komen in jouw lievelingsdrankje tijdens het gisten. Bij rode wijn worden namelijk de schillen, en misschien wat pitten en steeltjes, mee vergist. (Als je nu nog geen idee hebt waar we het nu over hebben; pak een druif. Bijt op de pit.. Duidelijk verhaal toch?)

Tannines 2*

Tannine komt ook van houten vaten. Hout-tannines, noemen we die. Deze kunnen dus ook bij witte wijn voorkomen, zij het in minimale hoeveelheden.

Witte wijn zonder houtrijping, maar mét tannine – Orange Wine 

Tannines zorgen voor houdbare en stevige wijnen. Die langzaam kunnen rijpen. En briljant worden. Behalve als je de fles te vroeg opent. In tijden van crisis vraag je jouw ober om te decanteren. En de grootste wijnglazen die hij heeft. Succes!