Kerstdesserts inspiratie | Lijstje met waanzinnige mooie desserts

Het kerstdiner loopt ten einde. Het is tijd voor de kerstdesserts, het toetje. De afsluiter.

Voor vele het moment om rustig te ontspannen. Hun gang is vast geserveerd (en gelukt?). Voor heel veel ook het gulzigste moment van de kerst.

Ongegeneerd suiker schransen en genieten van de weelde van glanzende wolken eiwitschuim, flinterdunne knapperige chocolade en de meest extravagante en uitbundige taarten.

Cheesecake met chocoladekrullen

Zo gaat het er bij ons aan toe met kerst

Ook ik mag meestal de kerstdesserts doen. Iets waar ik het hele jaar inspiratie voor op doe, want je kunt moeilijk een drie-laagse-tienpersoons-taart maken op een doordeweekse donderdag in mei. (Gebeurt soms wel, hoor!)

Maar aangezien ik ze niet allemaal kan – en wil – maken, deel ik ze met jou! Mét wijnsuggestie want zo hoort dat bij mij thuis. Je verzorgt én het gerecht, én een bijpassende wijn.

Alles voor een topkerst!

We hebben altijd enorm veel zin in de feestdagen. Hét moment om eens even goed uit te pakken en wanneer het gewoon ook heel gezellig is om samen uren in de keuken te staan. Op zoek naar meer kerst inspiratie? We delen hier onze lekkerste voorgerechten, prachtige kerst hoofdgerechten én lekkerste kerstwijnen met je.

Waanzinige mooie kerstdesserts voor je kerstdiner

1. Panna Cotta met peer espumante sorbet & basilicum

Speel je graag restaurantje? En draai je je hand niet om voor een paar niet zo heel makkelijke kooktechnieken? Maak dat dit plaatje van een dessert. Zou niet misstaan in de gemiddelde sterrenzaak toch? De peer wordt gecombineerd met een espumante sorbet met basilicum panna cotta. Maak je liever een ‘normale’ panna cotta? Klik dan hier voor het basisrecept.

Wijntip | Mirabelle de la Jaubertie Monbazillac

Dessert met peer - polvo & pato

2. Rabarbertaart met marsepein

Simpele maar doeltreffende mooie roze taart met rabarber. Voor de liefhebber van eenvoud en elegantie. Serveer met een bolletje mooi (creme fraiche) ijs. Absoluut niet moeilijk om te maken en dus ook heel leuk om met je kleine gasten samen te maken..

Wijntip | Moscato d’ Asti La Caudrina 2018
Ongelofelijk verfijnde, delicate wijn met geparfumeerde neus. Fijne mousse, licht in alcohol en bij heel veel desserts toe te passen.

3. Vijgen en rozentompouce

Deze beauty komt uit het boek Feast – het derde kookboek van Sabrina Ghayour. Deze dame kookt het beste van de Perzische keuken. Allemaal even mooi, zo ook deze Oosterse tompouce. Laat je niet afschrikken door de looks van dit kerstdessert. Het is een stuk simpeler dan het eruit ziet. Bekijk het hele Perzische Kerstmenu inclusief deze Vijgen & Rozen Tompouce hier.

Wijntip : Rocca Soave een witte recioto van Garganega druiven. Hierbij worden de druiven eerst ingedroogd, voordat er wijn van gemaakt wordt. Iets wat je vaak ziet bij Valpolicella wijnen. In dit geval krijg je een prachtige witte dessertwijn met restzoet en aroma’s van honing, banaan en rozijnen.

kerst dessert

4. Limoncello Tiramisu met fruit

Dit dessert doet het elk jaar heel goed op de site. Lekker fris na een zwaar kerstmenu en makkelijk voor te bereiden. In eerste instantie gemaakt met aardbeien, maar die zijn niet zo lekker in de winter. In combinatie met de limoncello kun je ‘m ook goed maken met ander (seizoens)fruit. Wat dacht je van banaan met een beetje granaatappel of vijgen? Mango, perzik, pruimen en nectarines en ook passievruchten zijn erg mooi, zeker als een soort saus. Klik hier voor het recept!

Of maak de klassieke versie van tiramisu.

Wijntip: Hier is natuurlijk maar één antwoord goed -> Limoncello. En dan wel graag deze.

Tiramisu van zijkant aardbeien

5. Klassieke Crème Brûllée of Catalana

Dit is het perfecte dessert voor een klassiek kerstdiner. Heb je moeilijke eters? Wil je graag voorbereiden? Of hou je het graag simpel en sjiek? Crème Brullée! Hier heb ik thuis een paar echte liefhebbers voor en deze mocht dan ook niet ontbreken in deze lijst. Klik hier ook als je al een favoriete crème brûllée recept hebt, want we geven een paar hele fijne tips weg voor de meest crispy-krokante-karamel laag.

Wijntip: Eye candy van Torres. Een mooi flesje wat je gerust op tafel kunt laten staan, dat komt wel op. De druivensoort Moscatel – Muscat wordt veel gebruikt voor dessertwijnen. Deze komt uit de Penedes regio in Spanje en smaakt zacht en zoet naar rozijntjes. Perfect voor al je karameldesserts. Klik hier

Crema_Catalana_-Creme-brulee

6. Kaneelpavlova met pralinécrème Ottolenghi

De master van granaatappel en tahin kan ook heel goed zoet koken! Sterker nog, zijn nieuwste boek heet zelfs Sweet en staat vol prachtige desserts. Dit is wel even een werkje. Dus heb je er zin in, of ben je een vergevorderde thuispatissier, ga ervoor! Alleen de merengue moet bij elkaar al zo’n 7 uur drogen. Beter begin je ruim op tijd. Staat je basis eenmaal, dan kun je de verschillende onderdelen rustig meenemen naar je de plek waar ‘the magic happens‘. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent. Lees hier het hele recept.

Wijntip: Banyuls kan heel goed, of cream sherry. Als ik mag kiezen neem ik deze.

7. Bastogne Meringue Citroentaartjes

Eva Posthuma de Boer heeft het liefst tafels vol vrienden tijdens haar zorgeloze etentjes. In haar nieuwe boek – waar we een volledig kerstmenu uit mogen delen – is alles erop gericht om een topavond te hebben. De menu’s zijn volledig gebalanceerd en alle verhoudingen tussen koolhydraten, vis, vlees en groenten zijn op elkaar afgestemd. Als je dan ook nog wijnsuggesties van Harold erbij krijgt wordt het je helemaal makkelijk gemaakt!

Deze Bastogne Meringue Citroentaartjes zijn onderdeel van het ‘wintermenu’, wat ik heb omgedoopt tot ‘kerstmenu’. Je vindt het hele menu plus recepten hier. Deze taartjes zijn getest en goedgekeurd door Eva’s buurmeisje van elf. Neefjes, nichtjes en ander gespuis kunnen je dus mooi assisteren met dit waanzinnige toetje.

Lees alles over het maken van meringue en de verschillende soorten in dit basisrecept.

Wijntip: Harold Hamersma tipt hier Limoncello. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

kerstmenu-dessert

8. Bestseller passievruchtencheesecake

Is er iets lekkerder en luxer dan een perfect gebakken cheesecake, helemaal voor jou alleen? Wij dachten ook van niet. Natuurlijk kun je er ook een grote taart maken. Maar dit is wel echt een trapje hoger op de dessert-ladder. Je hebt dus wel allemaal kleine taartringetjes nodig, maar dit zul je vast vaker gaan maken.

Naast de ananas & siroop zouden wij er een fris bolletje ijs bij doen. En wij zijn fan van Prof Grunschnabel ijs. Helemaal gluten-, soja-, ei-, lactose-, en tarwevrij, wat op zich leuk is, maar dit is ook nog eens heel lekker. Te koop bij Albert Heijn online. Kies bijvoorbeeld voor Framboise extase; 24-karaats frambozenijs met verse geperste sappen van sinaasappel, limoen en citroen! Het recept staat hier!

Wijntip: Wachau Beerenauslese of een andere mooie zoete riesling. Deze heeft mooie frisse en bloemige tonen.

Cheesecake

9. Arabisch delight | Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop

Laat je betoveren door dit recept voor een echt Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop is jouw nieuwe guilty pleasure. Het recept komt uit het kookboek van Nadia en Merijn; Souq, tafels vol mezze. Smaken als oranjebloesem, roomkaas, katafi deeg en pistache komen bij elkaar in dit Arabisch dessert. Je zult verstelt staan hoe makkelijk het te maken is!

Wijntip: Hoe zoeter je dessert, hoe zoeter je wijn. Neem bij deze mierzoete vogelnestjes dus een haast honingachtige wijn met een hoog suikergehalte. Bijvoorbeeld deze of deze.

arabisch dessert - osmalieh - soul tafels vol mezze

10. Perzik parfait

Heerlijk fruitig dessert met een twist. Niet al te zwaar en fris afsluiten doe je met deze rustieke desserts. Ook heel geschikt voor de kleintjes.

Wijntip | Super fijne dessertwijn van muskaatdruiven uit Spanje, Navarra. Gemaakt van laat geoogste druiven en vervolgens 5 maanden gerijpt in houten vaten.

perzik-parfait

11. Spoom of Scroppino

Op het nippertje in de lijst, want technisch gezien niet helemaal een dessert. Sterker nog je zou deze spoom of scroppino – of de versie met bramen, grapefruit of meloen – zelf tussen de gangen door kunnen serveren als spoom. Heel sophisticated. Maar als je het echt goed wil aanpakken serveer je gewoon én een dessert, én een scroppino. Wat een feest. Je vindt achter de link trouwens ook een alcoholvrije variant, zodat Bob ook gewoon mee kan doen.

spoom met bramensorbet

Kaas!

ps. Kaasplankjes tellen als ook als gang. En kunnen natuurlijk ook het dessert helemaal vervangen. Kerst is het ideale moment om beide te serveren. Je kunt eerst kaas serveren (Franse menu opbouw). Of eerst dessert – en daarna lekker lang verder tafelen met de restjes rode wijn en wat mooie kazen (Britse menuleer). Hoe je een kaasplank opbouwt vertelt onze favoriete kaasman in dit filmpje. Klik ook voor een paar fijne en originele wijnsuggesties bij je kaasplank.

kaasplankje maken

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email