Na dit rare jaar waarin Corona de wereld op z’n kop zette, is samen kerst vieren (voor zover dat kan) extra fijn. Lekker eten, familie zien (misschien over videobellen) en een warm kerstgevoel.
Na een heerlijk kerstdiner is het tijd voor het kerstdessert, het toetje. De afsluiter.Voor veel van ons het moment om rustig te ontspannen. Hun gang is vast geserveerd (en gelukt?). Voor heel veel ook het gulzigste moment van de kerst.
Ongegeneerd suiker schransen en genieten van de weelde van glanzende wolken eiwitschuim, flinterdunne knapperige chocolade en de meest extravagante en uitbundige taarten.
Ook ik mag meestal de kerstdesserts doen. Iets waar ik het hele jaar inspiratie voor op doe, want je kunt moeilijk een drie-laagse-tienpersoons-taart maken op een doordeweekse donderdag in mei (gebeurt soms wel, hoor!).
Maar aangezien ik ze niet allemaal kan – en wil – maken, deel ik ze met jou! Ook lees je welke 6 kerstdesserts het meest populair zijn onder de lezers van WijnSpijs magazine en geef ik daar wijnsuggesties bij, want zo hoort dat bij mij thuis. Je verzorgt én het gerecht, én een bijpassende wijn.

In dit artikel lees je alles over: kerstdesserts
🎄ONTVANG EEN GRATIS KERST E-BOOK!
🎅🏽 Alles voor een topkerst!
We hebben altijd enorm veel zin in de feestdagen. Hét moment om eens even goed uit te pakken en wanneer het gewoon ook heel gezellig is om samen uren in de keuken te staan.
Op zoek naar meer kerst inspiratie? We delen hier onze lekkerste kerst voorgerechten, prachtige kerst kerst hoofdgerechten én de beste kerstwijnen met je.
🍮 Waanzinnige kerstdessert recepten voor een onvergetelijke kerst!
Hier vind je allerlei heerlijke recepten voor kerstdesserts: van prachtige taarten tot zalige pavlova, panna cotta, tiramisu en stoofperen. Met deze recepten voor kerstdesserts zet je sowieso een heerlijk nagerecht op tafel om je gasten heel erg blij mee te maken!

Rabarber met croissant, venkelijs, yoghurt en kaneelsuiker [recept]
Dit rabarber recept met krokant gebakken croissant, venkelijs, yoghurt en kaneelsuiker is zalig, ziet er prachtig uit en is niet moeilijk om te maken!

Hazelnootmeringuetaart met limoencurd, perzik & mango
Dit recept voor hazelnootmeringuetaart met limoencurd, perzik en mango is heerlijk zomers, zoet en fris. Deze fruitige taart is een echte eyecatcher en dus perfect om indruk mee te maken op familie en vrienden!

Een échte Italiaanse Scroppino maak je zo [Recept]
Als aperitief, spoom of dessert. Scroppino is altijd lekker. Lees hier hoe je deze cocktail zelf maakt, variaties én alcoholvrij recept!

Stoofpeertjes maken [recept] + variatie zonder wijn
Stoofpeertjes zijn een heerlijk bijgerecht- of dessert om van te genieten in de herfst. Ze zijn eenvoudig om te maken en je huis gaat er heerlijk van ruiken!

Witte stoofpeertjes, een zoete zaligheid [Recept]
Witte stoofperen worden langzaam gepocheerd in witte wijn en zijn een ware traktatie. Lees hier hoe je dit klassieke Franse dessert thuis kunt maken.

Zo maak je overheerlijke clafoutis met kersen [recept]
Dessertlovers opgelet! Dit recept voor Zuid-Franse Clafoutis kan je niet missen. Met heerlijke zoete kersen en super makkelijk te maken.

Het chocolade ijs van Yvette van Boven [recept]
Dit chocolade ijs uit het nieuwste kookboek van Yvette van Boven is met stip onze favoriete recept uit het boek. De combinatie van ijs, met zout en olijfolie, is bijzonder en werkt uitstekend.

Witte chocomoussecarré met frambozen [recept]
Deze hemelse witte chocolademoussecarré met frambozen is een feestje om te maken én te eten! Janneke Philippi legt uit hoe je het maakt.

De beste en gemakkelijkste chocoladetaart ter wereld [recept]
Uit het nieuwe kookboek van Ottolenghi komt deze ‘awesome’ chocoladetaart. Niet alleen waanzinnig lekker, maar ook makkelijk te maken en zo klaar!

Red Velvet Cake: zo maak je deze klassieker [recept]
Red Velvet cake is heerlijk zacht en smeuïg, en ziet er gewoon fantastisch uit! Wist je dat deze fluweelrode taart eigenlijk een soort chocoladetaart is met rode kleurstof? Ontdek hier alles over deze taart + een handig recept!

Dit omgekeerde rabarbertaartje maak je in een handomdraai
Deze luchtige omgekeerde rabarbertaart maak je in een handomdraai. Perfect voor wie zin heeft in een nagerecht, maar geen mierzoet dessert.

Ottolenghi’s passievruchtenkwarktaart met gekruide ananas
Ottolenghi’s bestseller passievruchtenkwarktaart maak je gewoon thuis, met dit heerlijke recept uit zijn nieuwe kookboek Sweet!

Waanzinnige amandelcake met sinaasappel voor zondag, bakdag [recept]
Een verleidelijke en sappige cake van amandel en sinaasappel. Makkelijk te maken en misschien nog lekker met wat slagroom of chocolade op de top.

Perzikparfait met kurkumahavermout | Recept
Twee porties van deze perzikparfait graag! Maak vooral een grote hoeveelheid van de geroosterde kurkumahavermout, deze is ook super lekker als ontbijt bij yoghurt en

10 favoriete taart recepten, welke maak jij? [recepten]
Onze favoriete taart recepten op een rij. Van chocolade tot cheesecake, perfect als verjaardagstaart, of elk ander feest. Welke ga jij maken?

Recept | Betoverend Arabisch dessert met pistachenoten en oranjebloesemsiroop
Laat je betoveren door dit recept voor een echt Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop is jouw nieuwe guilty pleasure.

Feestelijk Portugees dessert van peer en panna cotta [recept]
Etentje voor de boeg? Met dit dessert van peer & panna cotta steel je de show!

Bastogne – Meringue – Citroentoetje uit Voer Voor Vrienden menu [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – wat dacht je van dit heerlijke recept voor dessert!

Kaneelpavlova, pralinécrème en verse vijgen van Ottolenghi
Ottolenghi; ‘Dit is een schitterend dessert voor een bijzondere gelegenheid. Hij is in combinatie met de pralinécrème en de verse vijgen verrukkelijk!’

Perfecte mini pavlova’s van Nigella Lawson [recept]
Het beste recept voor het meest favoriete desserts aller tijden? Goddelijke huisvrouw Nigella geeft je het recept voor perfecte pavlova’s.

Hoe maak je de ideale kaasplank?
De kaasplank, het perfecte dessert voor kerst! Maar welke kaas mag er niet ontbreken? En wat eten en drinken we erbij? Tim vertelt en geeft tips!
NIEUW!
Onze tweede online wijn-spijs cursus
combineren kun je leren
WijnSpijs Academy
De top 6 beste kerstdesserts volgens de lezers van WijnSpijs magazine!
Vind je het lastig om een keuze te maken uit al deze prachtige kerstdesserts? Begrijpelijk hoor. Altijd een goede oplossing: go with the crowd! Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
Deze zes desserts voor de kerst zijn het meest gelezen door de andere foodies die een dessert uitzochten op WijnSpijs Magazine, en ze zijn natuurlijk populair om een reden!
1. Limoncello Tiramisu met fruit
Dit dessert doet het elk jaar heel goed op de site. Lekker fris na een zwaar kerstmenu en makkelijk voor te bereiden. In eerste instantie gemaakt met aardbeien, maar die zijn niet zo lekker in de winter. In combinatie met de limoncello kun je ‘m ook goed maken met ander (seizoens)fruit. Wat dacht je van banaan met een beetje granaatappel of vijgen? Mango, perzik, pruimen en nectarines en ook passievruchten zijn erg mooi, zeker als een soort saus. Klik hier voor het recept!
Of maak de klassieke versie van tiramisu.
Wijntip: Hier is natuurlijk maar één antwoord goed -> Limoncello. En dan wel graag deze.

2. Kaneelpavlova met pralinécrème Ottolenghi
De master van granaatappel en tahin kan ook heel goed zoet koken! Sterker nog, zijn nieuwste boek heet zelfs Sweet en staat vol prachtige desserts. Dit is wel even een werkje. Dus heb je er zin in, of ben je een vergevorderde thuispatissier, ga ervoor! Alleen de merengue moet bij elkaar al zo’n 7 uur drogen. Beter begin je ruim op tijd. Staat je basis eenmaal, dan kun je de verschillende onderdelen rustig meenemen naar je de plek waar ‘the magic happens‘. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent. Lees hier het hele recept.
Wijntip: Banyuls kan heel goed, of cream sherry. Als ik mag kiezen neem ik deze.

3. Bastogne Meringue Citroentaartjes
Eva Posthuma de Boer heeft het liefst tafels vol vrienden tijdens haar zorgeloze etentjes. In haar nieuwe boek – waar we een volledig kerstmenu uit mogen delen – is alles erop gericht om een topavond te hebben. De menu’s zijn volledig gebalanceerd en alle verhoudingen tussen koolhydraten, vis, vlees en groenten zijn op elkaar afgestemd. Als je dan ook nog wijnsuggesties van Harold erbij krijgt wordt het je helemaal makkelijk gemaakt!
Deze Bastogne Meringue Citroentaartjes zijn onderdeel van het ‘wintermenu’, wat ik heb omgedoopt tot ‘kerstmenu’. Je vindt het hele menu plus recepten hier. Deze taartjes zijn getest en goedgekeurd door Eva’s buurmeisje van elf. Neefjes, nichtjes en ander gespuis kunnen je dus mooi assisteren met dit waanzinnige toetje.
Lees alles over het maken van meringue en de verschillende soorten in dit basisrecept.
Wijntip: Harold Hamersma tipt hier Limoncello. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

4. Bestseller passievruchtencheesecake
Is er iets lekkerder en luxer dan een perfect gebakken cheesecake, helemaal voor jou alleen? Wij dachten ook van niet. Natuurlijk kun je er ook een grote taart maken. Maar dit is wel echt een trapje hoger op de dessert-ladder. Je hebt dus wel allemaal kleine taartringetjes nodig, maar dit zul je vast vaker gaan maken.
Naast de ananas & siroop zouden wij er een fris bolletje ijs bij doen. En wij zijn fan van Prof Grunschnabel ijs. Helemaal gluten-, soja-, ei-, lactose-, en tarwevrij, wat op zich leuk is, maar dit is ook nog eens heel lekker. Te koop bij Albert Heijn online. Kies bijvoorbeeld voor Framboise extase; 24-karaats frambozenijs met verse geperste sappen van sinaasappel, limoen en citroen! Het recept staat hier!
Wijntip: Wachau Beerenauslese of een andere mooie zoete riesling. Deze heeft mooie frisse en bloemige tonen.

5. Arabisch delight | Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop
Laat je betoveren door dit recept voor een echt Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop is jouw nieuwe guilty pleasure. Het recept komt uit het kookboek van Nadia en Merijn; Souq, tafels vol mezze. Smaken als oranjebloesem, roomkaas, katafi deeg en pistache komen bij elkaar in dit Arabisch dessert. Je zult verstelt staan hoe makkelijk het te maken is!
Wijntip: Hoe zoeter je dessert, hoe zoeter je wijn. Neem bij deze mierzoete vogelnestjes dus een haast honingachtige wijn met een hoog suikergehalte. Bijvoorbeeld deze of deze.

6. Spoom of Scroppino
Op het nippertje in de lijst, want technisch gezien niet helemaal een dessert. Sterker nog je zou deze spoom of scroppino – of de versie met bramen, grapefruit of meloen – zelf tussen de gangen door kunnen serveren als spoom. Heel sophisticated. Maar als je het echt goed wil aanpakken serveer je gewoon én een dessert, én een scroppino. Wat een feest. Je vindt achter de link trouwens ook een alcoholvrije variant, zodat Bob ook gewoon mee kan doen.
