Na dit rare jaar waarin Corona de wereld op z’n kop zette, is samen kerst vieren (voor zover dat kan) extra fijn. Lekker eten, familie zien (misschien over videobellen) en een warm kerstgevoel. 

Na een heerlijk kerstdiner is het tijd voor het kerstdessert, het toetje. De afsluiter.Voor veel van ons het moment om rustig te ontspannen. Hun gang is vast geserveerd (en gelukt?). Voor heel veel ook het gulzigste moment van de kerst.

Ongegeneerd suiker schransen en genieten van de weelde van glanzende wolken eiwitschuim, flinterdunne knapperige chocolade en de meest extravagante en uitbundige taarten.

Ook ik mag meestal de kerstdesserts doen. Iets waar ik het hele jaar inspiratie voor op doe, want je kunt moeilijk een drie-laagse-tienpersoons-taart maken op een doordeweekse donderdag in mei (gebeurt soms wel, hoor!).

Maar aangezien ik ze niet allemaal kan – en wil – maken, deel ik ze met jou! Ook lees je welke 6 kerstdesserts het meest populair zijn onder de lezers van WijnSpijs magazine en geef ik daar wijnsuggesties bij, want zo hoort dat bij mij thuis. Je verzorgt én het gerecht, én een bijpassendewijn.

Kerst Desserts

🎅🏽 Alles voor een topkerst!

We hebben altijd enorm veel zin in de feestdagen. Hét moment om eens even goed uit te pakken en wanneer het gewoon ook heel gezellig is om samen uren in de keuken te staan. 

Op zoek naar meer kerst inspiratie? We delen hier onze lekkerste kerst voorgerechten, prachtige kerst kerst hoofdgerechten én de beste kerstwijnen met je.

🍮 Waanzinnige kerstdessert recepten voor een onvergetelijke kerst!

Hier vind je allerlei heerlijke recepten voor kerstdesserts: van prachtige taarten tot zalige pavlova, panna cotta, tiramisu en stoofperen. Met deze recepten voor kerstdesserts zet je sowieso een heerlijk nagerecht op tafel om je gasten heel erg blij mee te maken! 


🎄 De top 6 beste kerstdesserts volgens de lezers van WijnSpijs magazine! 

Vind je het lastig om een keuze te maken uit al deze prachtige kerstdesserts? Begrijpelijk hoor. Altijd een goede oplossing: go with the crowd! Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Deze zes desserts voor de kerst zijn het meest gelezen door de andere foodies die een dessert uitzochten op WijnSpijs Magazine, en ze zijn natuurlijk populair om een reden!

1. Limoncello Tiramisu met fruit

Dit dessert doet het elk jaar heel goed op de site. Lekker fris na een zwaar kerstmenu en makkelijk voor te bereiden. In eerste instantie gemaakt met aardbeien, maar die zijn niet zo lekker in de winter. In combinatie met de limoncello kun je ‘m ook goed maken met ander (seizoens)fruit. Wat dacht je van banaan met een beetje granaatappel of vijgen? Mango, perzik, pruimen en nectarines en ook passievruchten zijn erg mooi, zeker als een soort saus. Klik hier voor het recept!

Of maak de klassieke versie van tiramisu.

Wijntip: Hier is natuurlijk maar één antwoord goed -> Limoncello. En dan wel graag deze.

Alternative-tiramisu

2. Kaneelpavlova met pralinécrème Ottolenghi

De master van granaatappel en tahin kan ook heel goed zoet koken! Sterker nog, zijn nieuwste boek heet zelfs Sweet en staat vol prachtige desserts. Dit is wel even een werkje. Dus heb je er zin in, of ben je een vergevorderde thuispatissier, ga ervoor! Alleen de merengue moet bij elkaar al zo’n 7 uur drogen. Beter begin je ruim op tijd. Staat je basis eenmaal, dan kun je de verschillende onderdelen rustig meenemen naar je de plek waar ‘the magic happens‘. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent. Lees hier het hele recept.

Wijntip: Banyuls kan heel goed, of cream sherry. Als ik mag kiezen neem ik deze.

Kaneel Pavlova

3. Bastogne Meringue Citroentaartjes

Eva Posthuma de Boer heeft het liefst tafels vol vrienden tijdens haar zorgeloze etentjes. In haar nieuwe boek – waar we een volledig kerstmenu uit mogen delen – is alles erop gericht om een topavond te hebben. De menu’s zijn volledig gebalanceerd en alle verhoudingen tussen koolhydraten, vis, vlees en groenten zijn op elkaar afgestemd. Als je dan ook nog wijnsuggesties van Harold erbij krijgt wordt het je helemaal makkelijk gemaakt!

Deze Bastogne Meringue Citroentaartjes zijn onderdeel van het ‘wintermenu’, wat ik heb omgedoopt tot ‘kerstmenu’. Je vindt het hele menu plus recepten hier. Deze taartjes zijn getest en goedgekeurd door Eva’s buurmeisje van elf. Neefjes, nichtjes en ander gespuis kunnen je dus mooi assisteren met dit waanzinnige toetje.

Lees alles over het maken van meringue en de verschillende soorten in dit basisrecept.

Wijntip: Harold Hamersma tipt hier Limoncello. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

Bastogne-meringue-citroen

4. Bestseller passievruchtencheesecake

Is er iets lekkerder en luxer dan een perfect gebakken cheesecake, helemaal voor jou alleen? Wij dachten ook van niet. Natuurlijk kun je er ook een grote taart maken. Maar dit is wel echt een trapje hoger op de dessert-ladder. Je hebt dus wel allemaal kleine taartringetjes nodig, maar dit zul je vast vaker gaan maken.

Naast de ananas & siroop zouden wij er een fris bolletje ijs bij doen. En wij zijn fan van Prof Grunschnabel ijs. Helemaal gluten-, soja-, ei-, lactose-, en tarwevrij, wat op zich leuk is, maar dit is ook nog eens heel lekker. Te koop bij Albert Heijn online. Kies bijvoorbeeld voor Framboise extase; 24-karaats frambozenijs met verse geperste sappen van sinaasappel, limoen en citroen! Het recept staat hier!

Wijntip: Wachau Beerenauslese of een andere mooie zoete riesling. Deze heeft mooie frisse en bloemige tonen.

 Cheesecake-Ottolenghi

5. Arabisch delight | Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop

Laat je betoveren door dit recept voor een echt Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop is jouw nieuwe guilty pleasure. Het recept komt uit het kookboek van Nadia en Merijn; Souq, tafels vol mezze. Smaken als oranjebloesem, roomkaas, katafi deeg en pistache komen bij elkaar in dit Arabisch dessert. Je zult verstelt staan hoe makkelijk het te maken is!

Wijntip: Hoe zoeter je dessert, hoe zoeter je wijn. Neem bij deze mierzoete vogelnestjes dus een haast honingachtige wijn met een hoog suikergehalte. Bijvoorbeeld deze of deze.

Osmalieh

6. Spoom of Scroppino

Op het nippertje in de lijst, want technisch gezien niet helemaal een dessert. Sterker nog je zou deze spoom of scroppino – of de versie met bramen, grapefruit of meloen – zelf tussen de gangen door kunnen serveren als spoom. Heel sophisticated. Maar als je het echt goed wil aanpakken serveer je gewoon én een dessert, én een scroppino. Wat een feest. Je vindt achter de link trouwens ook een alcoholvrije variant, zodat Bob ook gewoon mee kan doen.

scroppino-bramen