Het is tijd voor het dessert, het toetje. De afsluiter. Voor vele het moment om rustig te ontspannen. Hun gang is vast geserveerd (en gelukt?) Voor heel veel ook het gulzigste moment van de Kerst. Ongegeneerd suiker schransen en genieten van de weelde van glanzende wolken eiwitschuim, flinterdunne knapperige chocolade en de meest extravagante en uitbundige taarten.

Ook ik mag meestal het kerstdessert doen. Iets waar ik het hele jaar inspiratie voor op doe en verzamel, want je kunt moeilijk een drielaagse-tienpersoonstaart maken op een doordeweekse donderdag in mei. (Gebeurt soms wel, hoor!)

Maar aangezien ik ze niet allemaal kan (en wil) maken deel ik ze met jou! Mét wijnsuggestie want zo hoort dat bij mij thuis; je verzorgt zowel het gerecht, als een matching wijn.

[Tip] Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier al onze desserts in een handig lijstje (en nog veel meer recepten)! ➡️

Waanzinnige mooie desserts voor je kerstdiner

Vijgen & Rozen Tompouce

Deze beauty komt uit het boek Feast – het nieuwe en derde kookboek van Sabrina Ghayour. Deze dame kookt het beste van de Perzische keuken. Allemaal even mooi, zo ook deze Oosterse tompouce. Laat je niet afschrikken door de looks van dit kerstdessert. Het is een stuk simpeler dan het eruit ziet. Bekijk het hele Perzische Kerstmenu inclusief deze Vijgen & Rozen Tompouce hier.

Kerst-dessert

Wijntip : Rocca Soave een witte recioto van Garganega druiven. Hierbij worden de druiven eerst ingedroogd, voordat er wijn van gemaakt wordt. Iets wat je vaak ziet bij Valpolicella wijnen. In dit geval krijg je een prachtige witte dessertwijn met restzoet en aroma’s van honing, banaan en rozijnen.

Limoncello Tiramisu met fruit

Dit dessert deed het heel erg goed dit jaar! Lekker fris na een zwaar kerstmenu en makkelijk voor te bereiden. In eerste instantie gemaakt met aardbeien, maar die zijn niet zo lekker in de winter. In combinatie met de limoncello kun je ‘m ook goed maken met ander (seizoens)fruit. Wat dacht je van banaan met een beetje granaatappel of vijgen? Mango, perzik, pruimen en nectarines en ook passievruchten zijn erg mooi, zeker als een soort saus. Klik hier voor het recept! Tiramisu van zijkant aardbeien

Wijntip: Hier is natuurlijk maar één antwoord goed -> Limoncello. En dan wel graag deze. 

 

Lees ook | De beste cadeau’s voor foodies en wijnlovers op een rij. Klik hier
Koopgids | Dit zijn de beste witte wijnen van Albert Heijn onder een tientje!
Wijn van de Hema? Dit zijn de allerbeste.

 

Klassieke Crème Brûllée of Catalana

Dit is het perfecte dessert voor een klassiek kerstdiner. Heb je moeilijke eters? Wil je graag voorbereiden? Of hou je het graag simpel en sjiek? Crème Brullée! Hier heb ik thuis een paar echte liefhebbers voor en deze mocht dan ook niet ontbreken in deze lijst. Klik hier ook als je al een favoriete crème brûllée recept hebt, want we geven een paar hele fijne tips weg voor de meest crispy-krokante-karamel laag.

Crema_Catalana_-Creme-brulee

Wijntip: Eye candy van Torres. Een mooi flesje wat je gerust op tafel kunt laten staan, dat komt wel op. De druivensoort Moscatel – Muscat wordt veel gebruikt voor dessertwijnen. Deze komt uit de Penedes regio in Spanje en smaakt zacht en zoet naar rozijntjes. Perfect voor al je karameldesserts. Klik hier.

Waanzinnige Zoute Chocoladetaart van Nigella

Deze makkelijke chocoladetaart kookdiva Nigella Lawson heb ik inmiddels al een paar keer gemaakt en elke keer weer is iedereen laaiend enthousiast. Een klein puntje is voldoende – helemaal met een mooi bolletje ijs erbij. De taart is behoorlijk simpel van design, iets wat ik heel mooi vind. Zorg er daarom voor dat je bij het aansnijden telkens je mes tussendoor schoonmaakt voor een schone en strakke afwerking van je taartpunten. En ja, het moet echt gerookt zout zijn. En ja. Hij moet echt een nacht in de koelkast. Het recept vind je hier.

Kerstdessert-chocoladetaart

Wijntip: Ik ben hierbij sowieso voor een sterke espresso. Of zet lekker zo’n ouderwetse pot koffie op tafel. Maar er moet natuurlijk wel iets bij. Als je het leuk vindt om je tafelgenoten iets bijzonders voor te zetten -> ga voor een zoete Sparkling Shiraz zoals deze! Heel bijzonder en feestelijk.

Kaneelpavlova met pralinécrème en verse vijgen van Ottolenghi

De master van granaatappel en tahin kan ook heel goed zoet koken! Sterker nog, zijn nieuwste boek heet zelfs Sweet en staat vol prachtige desserts. Dit is wel even een werkje. Dus heb je er zin in, of ben je een vergevorderde thuispatissier, ga ervoor! Alleen de merengue moet bij elkaar al zo’n 7 uur drogen. Beter begin je ruim op tijd. Staat je basis eenmaal, dan kun je de verschillende onderdelen rustig meenemen naar je de plek waar ‘the magic happens‘. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent. Lees hier het hele recept.

Wijntip: Banyuls kan heel goed, of cream sherry. Als ik mag kiezen neem ik deze.

Bastogne Merengue Citroentaartjes

Eva Posthuma de Boer heeft het liefst tafels vol vrienden tijdens haar zorgeloze etentjes. In haar nieuwe boek – waar we een volledig kerstmenu uit mogen delen – is alles erop gericht om een topavond te hebben. De menu’s zijn volledig gebalanceerd en alle verhoudingen tussen koolhydraten, vis, vlees en groenten zijn op elkaar afgestemd. Als je dan ook nog wijnsuggesties van Harold erbij krijgt wordt het je helemaal makkelijk gemaakt! Deze Bastogne Merengue Citroentaartjes zijn onderdeel van het ‘wintermenu’, wat ik heb omgedoopt tot ‘kerstmenu’. Je vindt het hele menu plus recepten hier. Deze taartjes zijn getest en goedgekeurd door Eva’s buurmeisje van elf. Neefjes, nichtjes en ander gespuis kunnen je dus mooi assisteren met dit waanzinnige toetje.

Kerst-dessert

Wijntip: Harold Hamersma tipt hier Limoncello. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen.

Bestseller Passievruchtencheesecake

Is er iets lekkerder en luxer dan een perfect gebakken cheesecake, helemaal voor jou alleen? Wij dachten ook van niet. Natuurlijk kun je er ook een grote taart maken. Maar dit is wel echt een trapje hoger op de dessert-ladder. Je hebt dus wel allemaal kleine taartringetjes nodig, maar dit zul je vast vaker gaan maken. Naast de ananas & siroop zouden wij er een fris bolletje ijs bij doen. En wij zijn fan van Prof Grunschnabel ijs. Helemaal gluten-, soja-, ei-, lactose-, en tarwevrij, wat op zich leuk is, maar dit is ook nog eens heel lekker. Te koop bij Albert Heijn online. Kies bijvoorbeeld voor Framboise extase; 24-karaats frambozenijs met verse geperste sappen van sinaasappel, limoen en citroen! Het recept staat hier! 

kerst-dessert-CHEESECAKE_OTTOLENGHI

Wijntip: Wachau Beerenauslese of een andere mooie zoete riesling(blend). Deze heeft mooie frisse en bloemige tonen.

Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop –  Arabisch delight

Laat je betoveren door dit recept voor een echt Arabisch dessert! Osmalieh met pistachenoten en oranjebloesemsiroop is jouw nieuwe guilty pleasure. Het recept komt uit het kookboek van Nadia en Merijn; Souq, tafels vol mezze. Smaken als oranjebloesem, roomkaas, katafi deeg en pistache komen bij elkaar in dit Arabisch dessert. Je zult verstelt staan hoe makkelijk het te maken is!

kerst-dessert-arabisch dessert - osmalieh - soul tafels vol mezze

Wijntip: Hoe zoeter je dessert, hoe zoeter je wijn. Neem bij deze mierzoete vogelnestjes dus een haast honingachtige wijn met een hoog suikergehalte. Bijvoorbeeld deze, of deze.