En eigenlijk is dat onze eigen schuld….

Francois Millo
Dit is Francois Millo. General Director van CIVP. Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence.

Lieve mensen daar. Die eigenlijk ook maar gewoon hun werk doen.

U vraagt, wij draaien

Eigenlijk zijn alle wijnkaarten in Nederland hetzelfde. De een wat kleiner dan de ander. Maar u vraagt en wij draaien. Het is tenslotte (nog wel) crisis in restaurantland. En wat vraagt u zoal? Rood uit Bordeaux en Bourgogne, Italië en Australië. Wit komt ook uit Frankrijk, misschien Duits of Oostenrijks. En rosé? Die komt uit de Provence. Bien sûr!

Provence

Voordat hier de hel die wij herfst noemen losbarstte, ben ik nog even naar de Provence geweest. ‘Om rosé te drinken’ hoor ik u denken. Wel.. dat klopt! 🙂

Aan rosé geen gebrek. Maar de grote verrassingen en helden van deze road-trip waren niet de rosés. Nope…

Mijn gedachten dwalen nog steeds af. Het is niet zo dat ik al dagen niet kan eten, maar de witte en vooral de rode wijnen van de Provence zitten in mijn hoofd. Ze zijn prachtig, gelaagd en zuiver. Allemaal.

Zou ik verliefd zijn?

 

En een nog groter probleem. Kan het op de wijnkaart? Of wordt het een winkeldochter?

Natalie & Tom

Eigenaresse & wijnmaakster van Clos d’Alari maar bovenal Française Natalie liet ons haar enige witte wijn proeven. Waarom ze maar éen witte wijn maakt? Easy peasy. Haar roze flesjes verkoopt ze altijd uit. Altijd! Haar rode wijnen verkoopt ze vooral aan de Fransen zelf. (Die weten wel wat lekker is..) Kortom, weinig markt voor rood en wit.

Bij buurman Tom Bove (70) van Chateau Mascaronne gaat het al ietsje beter. Maar ook hij weet zeker dat hij zijn rosés kwijt raakt. Voor wit en rood moet hij toch iets meer zijn best doen. Nu heeft Tom onlangs een van zijn chateau’s (Miraval) verkocht aan Brangelina, dus echt zielig hoeven we deze baas niet te vinden.

Hij maakt bijvoorbeeld ook een extreme rosé, gewoon voor de voor de leuk. Omdat hij dat kan. Een echte wijn voor de sommelier met een sterretje. Houtgelagerd en alleen in de jaren dat de druiven waanzinnig zijn. Niet voor ieders smaak, maar wel een leuk idee!

Tom vertelde dat de CIVP en Francois enorm goed werk hebben gedaan met hun marketing van de Provence Rosé. Bijkomend nadeel is dat men bijna geen rood en wit meer maakt. Een roze marketing truc gone bad. That’s it.

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Natuurlijk is deze licht gekleurde rosé, over het algemeen, een goed en mooi product. Nu is er echter ook slechte derrie met een Provence kleurtje op de markt. Voor een prikkie en dezelfde sexy kleur. Er staat dan geen ‘Provence’ op het etiket, maar toch verkoopt het. Natuurlijk verkoopt wijn met het toverwoord beter, maar zelfs Amerikanen liften mee op het marketing succes van Francois en co.

Rosé koe uitmelken

Of Tom en Natalie hun assortiment richting wit en rood gaan uitbreiden? Dat ligt aan baas Francois. Binnenkort gaat hij met zijn marketing goden weer vergaderen. Wat zullen ze besluiten over het lot van Natalie, Tom en wij als wijndrinkers? Gaan ze de rosé-koe uitmelken? Of gaan ze, voordat wij worden dood gegooid met slappe aftreksels van het oorspronkelijke spul, nu de witte en rode wijnen in het Franse zonnetje zetten? Zou wel leuk zijn toch?

En als iemand dat moet gaan promoten dan weet ik wel iemand.