Bloemkool maar dan anders, met doperwten, amandel en citroen [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

George Calombaris – de bedenker van dit gerechtje – noemt het een salade, maar dat vind ik eigenlijk te bescheiden. Oh ja, dit wordt nog lekkerder met verse doperwtjes in het seizoen. Maar het is nu al net zo lekker!

Greek-Bloemkool-Doperwten-Recept

Het recept komt uit ‘Greek – uit de keuken van George Calombaris‘. Een heel fijn boek van de topchef. Probeer ook alvast deze geroosterde wortels met feta! Ook van George.

Doperwten met bloemkool, amandelen en citroen

Voorgerecht/Bijgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 ml slagroom
  • 500 gr bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes gesneden
  • 240 gr doperwten
  • 50 gr blanke amandelen
  • plantaardige olie, om te frituren
  • handje erwtenscheuten – optioneel en verkrijgbaar bij de betere groenteboer of online

Oreganozout

  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl zoutvlokken
  • 1/4 tl kristalsuiker

Citroendressing

    • 1 el citroensap
    • 2 1/2 el extra vergine olijfolie

Zet alles op je lijst

Aan de slag!

Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur, voeg de ui toe en bak die glazig. Voeg de room en de helft van de bloemkool toe en laat de bloemkool op laag vuur in 10 tot 12 minuten gaar pruttelen, onder regelmatig roeren om kleuren te voorkomen. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Doe de bloemkool en ui in de blender en pureer glad; voeg zo nodig wat bewaard kookvocht toe.

Breng water in een kleine pan aan de kook en kook daarin de doperwten 1 minuut. Laat ze schrikken in ijswater en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. (Of rooster de amandelen straks in een koekenpan en sla deze stap over.)

Meng voor het oreganozout de gedroogde oregano, het zout en de suiker in een kleine kom.

Rooster de amandelen in de oven in ca. 10 minuten goudgeel. (Je kunt ongeveer hetzelfde effect bereiken in een droge koekenpan op medium hoog vuur. Dan hoef je de oven niet helemaal aan te zetten) Hak de amandelen dan grof en bestrooi ze met wat oreganozout.

Verhit de olie in een friteuse tot 180 graden Celsius (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Voeg de resterende bloemkoolroosjes toe en frituur ze goudbruin. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er direct oreganozout over.

Meng in een kom de doperwten, bloemkoolroosjes, amandelen en citroendressing.

Schep de bloemkoolpuree op een schaal en leg de gemengde salade erbovenop. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, met de erwtenscheuten.

Wijntip

Greek – Uit de keuken van George Calombaris

Auteur | George Calombaris

Uitgever | Good Cook

Omvang | 310 pagina’s

ISBN | 9789461431479

Prijs | € 29,95

Nieuwsgierig? Koop ‘Greek’ hier op bol.com

Geef je mening!
recipe image
Recept
Bloemkool met Doperwten, Amandel en Citroen
Geschreven door
Gepubliceerd op
Totaal
Beoordeling
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?