Greek-Bloemkool-Doperwten-ReceptDit gerecht is perfect voor Meatless Monday, maar mij maak je hier elke dag blij mee. George Calombaris – de bedenker van dit gerechtje – noemt het een salade, maar dat vind ik eigenlijk te bescheiden. Oh ja, dit wordt nog lekkerder met verse doperwtjes in het seizoen. Maar in de winter net zo lekker!

Recept uit Greek – uit de keuken van George Calombaris, fotografie door Earl Carter.

Recept | Doperwten met bloemkool, amandelen en citroen

Benodigdheden | 4 personen

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 ml slagroom
  • 500 gr bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes gesneden
  • 240 gr doperwten
  • 50 gr blanke amandelen
  • plantaardige olie, om te frituren
  • handje erwtenscheuten – optioneel en verkrijgbaar bij de betere groenteboer of online

Oreganozout

  • 1/4 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl zoutvlokken
  • 1/4 tl kristalsuiker

Citroendressing

  • 1 el citroensap
  • 2 1/2 el extra vergine olijfolie

Geen zin om te koken? Boek een Walking Dinner; de leukste manier van uit eten gaan! 

Omslag-Greek

Receptuur

Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur, voeg de ui toe en bak die glazig. Voeg de room en de helft van de bloemkool toe en laat de bloemkool op laag vuur in 10 tot 12 minuten gaarpruttelen, onder regelmatig roeren om kleuren te voorkomen. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Doe de bloemkool en ui in de blender en pureer glad; voeg zo nodig wat bewaard kookvocht toe.

Breng water in een kleine pan aan de kook en kook daarin de doperwten 1 minuut. Laat ze schrikken in ijswater en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. (Of rooster de amandelen straks in een koekenpan en sla deze stap over.)

George’ recept voor geroosterde wortels met geklopte feta staat hier! 

Meng voor het oreganozout de gedroogde oregano, het zout en de suiker in een kleine kom.

Rooster de amandelen in de oven in ca. 10 minuten goudgeel. (Je kunt ongeveer hetzelfde effect bereiken in een droge koekenpan op medium hoog vuur. Dan hoef je de oven niet helemaal aan te zetten 😉) Hak de amandelen dan grof en bestrooi ze met wat oreganozout.

Verhit de olie in een friteuse tot 180 graden Celsius (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Voeg de resterende bloemkoolroosjes toe en frituur ze goudbruin. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er direct oreganozout over.

Meng in een kom de doperwten, bloemkoolroosjes, amandelen en citroendressing.

Schep de bloemkoolpuree op een schaal en leg de gemengde salade erbovenop. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, met de erwtenscheuten.

Greek – Uit de keuken van George Calombaris

Auteur George Calombaris
Uitgever Good Cook

Technische gegevens

  • Omvang: 310 pagina’s
  • ISBN 9789461431479
  • Prijs: € 29,95
  • Greek koop je hier.