Dit bloemkool salade recept met doperwten, amandel en citroen is een absolute aanrader. Het is een recept van topchef George Colombaris! Deze bloemkool salade is een absolute aanrader om te maken, binnen een halfuurtje zet je dit pareltje van een gerecht al op tafel!

Bloemkool salade met doperwten, amandelen en citroen

0 from 0 votes
Course: Voorgerecht, BijgerechtCuisine: Grieks
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

George Calombaris – de bedenker van deze bloemkool salade – noemt het een salade, maar dat vind ik eigenlijk te bescheiden. Oh ja, dit wordt nog lekkerder met verse doperwtjes in het seizoen. Maar het is nu al net zo lekker!

Het recept komt uit ‘Greek – uit de keuken van George Calombaris‘. Een heel fijn boek van de topchef. Probeer ook alvast deze geroosterde wortels met feta! Ook van George.

Ingrediënten

  • 2 el 2 extra vergine olijfolie

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • 300 ml 300 slagroom

  • 500 gram 500 bloemkool, schoongemaakt en in kleine roosjes gesneden

  • 240 gram 240 doperwten

  • 50 gram 50 blanke amandelen

  • Plantaardige olie, om te frituren

  • Handje erwtenscheuten – optioneel en verkrijgbaar bij de betere groenteboer of online

  • Oreganozout
  • 1/4 tl 1/4 gedroogde oregano

  • 1/4 tl 1/4 zoutvlokken

  • 1/4 tl 1/4 kristalsuiker

  • Citroendressing
  • 1 el 1 citroensap

  • 2 1/2 el 2 1/2 extra vergine olijfolie

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur, voeg de ui toe en bak die glazig. Voeg de room en de helft van de bloemkool toe en laat de bloemkool op laag vuur in 10 tot 12 minuten gaar pruttelen, onder regelmatig roeren om kleuren te voorkomen. Giet af, maar bewaar het kookvocht. Doe de bloemkool en ui in de blender en pureer glad; voeg zo nodig wat bewaard kookvocht toe.
  • Breng water in een kleine pan aan de kook en kook daarin de doperwten 1 minuut. Laat ze schrikken in ijswater en giet ze af.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. (Of rooster de amandelen straks in een koekenpan en sla deze stap over.)
  • Meng voor het oreganozout de gedroogde oregano, het zout en de suiker in een kleine kom.
  • Rooster de amandelen in de oven in ca. 10 minuten goudgeel. (Je kunt ongeveer hetzelfde effect bereiken in een droge koekenpan op medium hoog vuur. Dan hoef je de oven niet helemaal aan te zetten) Hak de amandelen dan grof en bestrooi ze met wat oreganozout.
  • Verhit de olie in een friteuse tot 180 graden Celsius (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Voeg de resterende bloemkoolroosjes toe en frituur ze goudbruin. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er direct oreganozout over.
  • Meng in een kom de doperwten, bloemkoolroosjes, amandelen en citroendressing.
  • Schep de bloemkoolpuree op een schaal en leg de gemengde salade erbovenop. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, met de erwtenscheuten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Greek – Uit de keuken van George Calombaris

Greek kookboek

Greek

  • Auteur | George Calombaris
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 310 pagina’s
  • ISBN | 9789461431479
  • Prijs | € 29,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten