Deze blauwe druivensoort moet je in de gaten houden. De laatste jaren krijgt Monastrell – vooral uit Spanje – steeds meer credits van het grote publiek. De liefhebber van stevige elegante rode wijnen als Cabernet Sauvignon of Shiraz kan zijn lol op, want de meeste wijnen zijn (nu nog) heel goed betaalbaar.

Spanje – Monastrell

De druif rijpt laat in het seizoen, heeft het graag warm en doet het dus goed in de zuidelijke regio’s. In Spanje staat het grootste deel van de Monastrell aangeplant. De Spanjaarden maken er naast elegante rode wijnen, ook sprankelende roze Cava van en zelfs zoete wijnen. De stevige rode wijnen behoren tot de beste van Spanje en de prijskwaliteit is fantastisch!

Infographic Monastrell

Wat eet je bij Monastrell wijn?

De stevige tannines en explosie van zwart fruit heeft behoefte aan volle, rijke en vooral vettige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ribbetjes
  • Paddestoelen
  • Eend
  • Lamsrack
  • Worstjes

Voor de combinatie met Provençaalse kruiden krijg je extra punten.

Waar smaakt Monastrell naar?

Door zijn dikke schil heeft deze wijn stevige tannines en een prachtige donkere kleur. Veel rood & zwart fruit als bessen, bramen, kersen en jam-aroma’s. Geroosterd vlees, wild, tabak en rook zijn ook geuren waar deze druif zich mee onderscheidt. Mourvèdre is het allerlekkerste na een uurtje zwemmen in een decanteerkan en in een mooi groot glas.

Wijnstok Monastrell

Frankrijk – Mourvèdre

In de zuidelijke regio’s van Frankrijk vind je veel Mourvèdre. Languedoc-Rousillon, Rhône en Provence zijn de warmere regio’s waar deze druivensoort veel suikers kan ontwikkelen. Die suikers worden tijdens het wijn maken omgezet in alcohol; pas bij een alcoholpercentage boven de 13% wordt Mourvèdre écht interessant. Vergeet niet het label van je wijn te checken dus.

Nieuwe Wereld – Mataro

De van oorsprong Catalaanse druivensoort, wordt in zijn moedertaal Mataro genoemd. In het Zuiden van Australië en Californië kun je de wijnen nog steeds onder deze naam tegenkomen.