Dulce de leche is een zoete karamel-achtige saus die populair is in Latijns-Amerikaanse landen. En inmiddels ook hier! Je kan dulce de leche in speciaalzaken kopen, maar je kunt ook dulce de leche maken. Het wordt gemaakt door melk en suiker samen te koken tot het een dikke, zoete karamel wordt.
Omdat gecondenseerde melk precies dat - melk en veel suiker - is, gebruiken we zo'n blikje in plaats van zelf melk en suiker af te wegen. Makkelijk zat.
Gebruik dulce de leche voor over je desserts, op je pannenkoeken of om je fruit en zelfs koffie mee op te leuken. Karamel maken was nooit zó makkelijk...
Dulce de leche is onderdeel van de Latijns-Amerikaanse cultuur
Dulce de leche. Het zoet van de melk, letterlijk vertaald, is een traditionele zoetstof uit Latijns-Amerika met een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw. Het wordt gemaakt door het koken van melk en suiker tot een dikke en zoete saus, en wordt vaak gebruikt om gebak, ijs, of als topping voor ijs en pannenkoeken.
Het is niet precies bekend wanneer en waar precies dulce de leche is ontstaan, maar de populairste theorie is dat het rond de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was.
Het werd vroeger gemaakt door de melk en suiker te koken, maar tegenwoordig wordt het vaak verkocht in blik of flessen. Als je bij de koffie in de supermarkt zoekt, kijk dan bij de koffieroom. Geen wonder want gecondenseerde melk wordt vaak gebruikt in de koffie.
In Spanje heet een koffie met gecondenseerde melk een ´bonbon´, natuurlijk omdat de koffie er nogal zoet en romig van wordt. In Vietnam maakt men een waanzinnige ijskoffie, Café Sua Da, met dulce de leche.
Het is ook een populair ingrediënt in de Argentijnse keuken en wordt vaak gebruikt om alfajores te maken, een soort koekjes gevuld met dulce de leche. Dulce de leche is een belangrijk onderdeel van de Latijns-Amerikaanse cultuur en wordt vaak beschouwd als een symbool van liefde en warmte.