Dulce de leche is een zoete karamel-achtige saus die populair is in Latijns-Amerikaanse landen. En inmiddels ook hier! Je kan dulce de leche in speciaalzaken kopen, maar je kunt ook dulce de leche maken. Het wordt gemaakt door melk en suiker samen te koken tot het een dikke, zoete karamel wordt.

Omdat gecondenseerde melk precies dat - melk en veel suiker - is, gebruiken we zo'n blikje in plaats van zelf melk en suiker af te wegen. Makkelijk zat.

Gebruik dulce de leche voor over je desserts, op je pannenkoeken of om je fruit en zelfs koffie mee op te leuken. Karamel maken was nooit zó makkelijk...

Dulce de leche (recept)

5 from 1 vote
Recipe by Vale Berral García Cuisine: Zuid Amerikaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

30

minutes

Het is belangrijk dat het blikje gecondenseerde melk de hele tijd onder water staat omdat het anders zou kunnen ontploffen. Gebruik daarom liefst een pan met glazen deksel om de waterstand te checken en om ervoor te zorgen dat het water minder snel verdampt.

Ingrediënten

 • 1 blikje 1 gecondenseerde melk (die met dat Friese vlaggetje ligt in elke supermarkt naast de koffie)

 • water

Dulce de leche maken

 • Verwijder het etiket van het blik onder warm stromend water.
 • Plaats het blikje (of blikken, het recept blijft hetzelfde) in de pan en vul deze met water. Zorg ervoor dat het blik helemaal bedekt is met water.
 • Breng het water aan de kook en laat rustig koken. Dit duurt zo´n 2 tot 3 uur. Na 2 uur is de karamel nog erg licht en na 3 uur diepbruin. Hou daarom 2 1/2 uur aan. Controleer tussentijds of het blik helemaal onder water staat. Zo niet, doe er dan snel water bij. Het gebeurt niet per se maar zo´n blikje zou kunnen ontploffen als het niet onder water staat...
 • Haal het blik uit het water en laat helemaal afkoelen op kamertemperatuur. Maak dan het blikje open en voel de 'dulce de leche'. Soms is de karamel net iets te ver gestold. Als dit het geval is, doe de karamel dan in de keukenmachine en draai het even los.

  Als de karamel afkoelt wordt je dulce de leche sowieso dikker. Als je hem daarna weer opwarmt (in een steelpannetje ofzo) dan wordt hij weer vloeibaarder en beter hanteerbaar.

Tips

 • Kook meerdere blikjes tegelijk in een grote pan. De blikjes die je niet meteen gebruikt, laat je dicht. Zo heb je wekenlang die zoete nectar binnen handbereik.
 • Soms is het mengsel iets te ver gestold. Als dit het geval is, doe de karamel dan in de keukenmachine en draai het even los.
 • Maak deze heerlijke banoffee pie met dulce de leche. Kun je geen genoeg krijgen van bananen en toffee/karamel? Maak dan deze show stopper: upside down bannoffee pie.
 • Taarten, pannenkoeken, koffie, cake, koekjes of fruitsalade. Allemaal dingen waar je dulce de leche op of in kunt doen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Dulce de leche is onderdeel van de Latijns-Amerikaanse cultuur

Dulce de leche. Het zoet van de melk, letterlijk vertaald, is een traditionele zoetstof uit Latijns-Amerika met een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw. Het wordt gemaakt door het koken van melk en suiker tot een dikke en zoete saus, en wordt vaak gebruikt om gebak, ijs, of als topping voor ijs en pannenkoeken.

Het is niet precies bekend wanneer en waar precies dulce de leche is ontstaan, maar de populairste theorie is dat het rond de beginperiode van de Spaanse kolonisatie was.

Het werd vroeger gemaakt door de melk en suiker te koken, maar tegenwoordig wordt het vaak verkocht in blik of flessen. Als je bij de koffie in de supermarkt zoekt, kijk dan bij de koffieroom. Geen wonder want gecondenseerde melk wordt vaak gebruikt in de koffie.

In Spanje heet een koffie met gecondenseerde melk een ´bonbon´, natuurlijk omdat de koffie er nogal zoet en romig van wordt. In Vietnam maakt men een waanzinnige ijskoffie, Café Sua Da, met dulce de leche.

Het is ook een populair ingrediënt in de Argentijnse keuken en wordt vaak gebruikt om alfajores te maken, een soort koekjes gevuld met dulce de leche. Dulce de leche is een belangrijk onderdeel van de Latijns-Amerikaanse cultuur en wordt vaak beschouwd als een symbool van liefde en warmte.

dulce de leche op koekjes

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten