Leonie Mooijekind: “Echte mannen drinken geen rosé.

Nog niet zo heel lang geleden, toen ik zelf nog dagelijks in de Haarlemse horeca aan t werk was, was rosé geen drankje voor echte mannen. Een rosé werd niet als volwaardige wijn gezien, eerder als dorstlessertje. Even iets anders dan limonade. Meer iets voor verwende vrouwen dan voor echte mannen.
Echter, niks blijft zoals het is. Ook de rosé heeft nu een echte plaats tussen de wijn drinkende mannen veroverd. Heb jij ze al gespot Lau? Op je mooie zomerse terras? MANNEN AAN DE ROSE?
Welke rosé kiezen die mannen van jouw wijnkaart? Gaan ze voor de Provence rosé, een stevige Spaanse rosé of een fruitbommetje uit de nieuwe wereld? En wanneer drinken ze rosé? Alleen rond borreltijd of ook tijdens diner? Ik ben erg nieuwsgierig…”

 

 

Lieve Lé,

Ik had je zo graag een ander antwoord gegeven.. Helaas. Degene die om rosé vragen zijn nog steeds voornamelijk van ons geslacht. Meestal in één zin, met ‘zoet’ en ‘ijs’. En ja, alle clichés zijn waar. Altijd bij de borrel of lunch en (bijna) nooit als volwaardige tafelgenoot.

Ik heb een tijdlang 4 rosé’s gevoerd op een wijnkaart van 35 wijnen, maar meestal kon ik ze aan het eind van het seizoen in de gootsteen kiepen. Nu hebben we – tot mijn grote, grote spijt – één Provence en één huisrosé. Sorry, Le.. Ik heb het echt geprobeerd.

Maar sinds kort is er een vreemde eend in de bijt. Hij is overduidelijk gepensioneerd en met de boot. Rode broek, alles. Meestal deelt-ie een flesje met z’n ‘vrind’. PROVENCE! Yes! ‘t Voelt als een kleine overwinning. Helaas komt de meneer wel altijd tijdens de lunch. Dus het tij is nog niet helemaal gekeerd. Misschien als er één schaap..  je weet wel.

Toch blijf ik het gek vinden. Ben nu bezig met de wijnadviezen van de zomerkaart en het is echt zo, veel gerechten schreeuwen om een rosé. Dan wel Spaans, dan wel fruitbommetjes, dan wel elegant Provence.

Dus ik duw het er gewoon door hoor. Salade met bloedmooie mozzarella, basilicum & zomerkoninkjes -> Rose. Charcuterie van Brandt en Levie -> Rose.

Ik krijg ze wel hoor die haters!😜
XX Laura