Recept | Eggnog, hartverwarmende wintercocktail

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Of we het nu leuk vinden of niet, de donkere dagen staan weer voor de deur. Wind, hagel, storm en regen; er is geen ontsnappen aan. Maar geen paniek want ieder nadeel heeft z'n voordeel! Als het buiten weer kouder wordt, weet je dat kerst bijna voor de deur staat! En wat is er nou knusser dan met z'n allen rond de kerstboom? Met dit heerlijke recept voor eggnog haal je tijdens de koude dagen zo de warmte weer in huis! 

​Eierpunch

Zelf eggnog maken is verbazend makkelijk, je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Het drankje ken je misschien ook onder zijn andere naam: eierpunch. De laatste jaren wint deze hartige alcoholische versnapering steeds meer aan populariteit in Nederland, maar wat is het eigenlijk? Eggnog is een cocktail op basis van eieren, room, melk, suiker en een sterke drank naar keuze. Dit mag ​cognac of iets anders zijn, hoewel de bekendste varianten gemaakt worden met rum of whisky. Men zegt dat niemand een betere eggnog kon maken dan de eerste president van de Verenigde Staten: George Washington. Als zo’n gevierd historisch figuur dit knusse drankje een warm hart toe droeg, dan moet het wel goed zijn, toch?

Verschil tussen advocaat en eggnog


Eieren en sterke drank? Dat klinkt verdacht veel als advocaat! Het is niet vreemd dat veel mensen denken dat advocaat en eggnog hetzelfde cocktailtje zijn. Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn beide likeuren zeer verschillend. 

Allereerst zit in advocaat uitsluitend cognac. Maar het belangrijkste verschil zit hem in het gebruik van de eieren. In eggnog gebruik je de dooier én het eiwit, terwijl je in advocaat alleen de dooier gebruikt. Het oer-Nederlandse drankje heeft daardoor een dikke, custardachtige structuur. Je hebt zelfs een (advocaat)lepeltje nodig om het uit je glas te kunnen lepelen. Eggnog kun je daarentegen gewoon drinken, zonder dat je allerlei keukengerei nodig hebt.

Eggnog Cocktail Recept| 6 – 8 personen

Ingrediënten Eggnog

  • 6 biologische eieren, het liefst zo vers mogelijk
  • 150 gram poedersuiker
  • ​halve theelepel zout
  • 500 ml. volle melk
  • ​130 ml. mascarpone
  • 260 ml. slagroom
  • 350 ml. (witte) rum of whisky (je mag deze twee ook naar smaak door elkaar mengen)
  • ​vers geraspte nootmuskaat

​Voor we beginnen:

​Double Cream

Voordat we eggnog kunnen maken, zijn er twee hordes die we moeten nemen. In een écht eggnog recept hoort namelijk échte Britse Double Cream. Dat is extra vette room (minstens 48%) die in Nederland helaas niet verkrijgbaar is. Het goedje is onmisbaar als je een lekkere en goed gelukte eggnog op tafel wilt zetten.

Je zou natuurlijk stiekem alleen slagroom kunnen gebruiken en hopen dat niemand het merkt. Maar als je per ongeluk een fijnproever te eten krijgt, loop je mooi tegen de lamp. Gelukkig is er een smakelijke oplossing. Want met mascarpone en slagroom kun je helemaal zelf double cream in elkaar draaien. Je gebruikt hier voor één deel mascarpone (in dit geval 130 ml.) en twee delen slagroom (260 ml.).


Je begint met de slagroom, die giet je in een kom. Je mixt de room vervolgens met een (liefst elektrische) mixer lobbig. Voeg daarna, tijdens het mixen, steeds schepjes mascarpone toe. Blijf mixen tot de room goed stijf is. Voilá, zo Engels verkopen ze het nergens!

eggnog-recept

​Eieren scheiden

Nu het eerste obstakel overwonnen is, moet het grootste drama nog komen.

Eieren scheiden kan namelijk een flinke opgave zijn. Het is waarschijnlijk een beetje zoals fietsen: als je het eenmaal kunt, verleer je het nooit meer. Op internet schijnen er allemaal trucjes te zijn die het scheiden van eieren makkelijk maken. Bijvoorbeeld het gebruik van een petfles. Dat klinkt leuk, maar dit soort veldslagen eindigen vaker met eigeel in je haar dan in je recept. Nee, je zult toch écht voorzichtig en met beleid een ei moeten openbreken en geduldig het geel van het wit moeten scheiden. 


eggnog


De meeste chef-koks gebruiken bij het scheiden de twee helften van de eierschaal, maar dit vergt veel precisie. Als je dit moeilijk vindt, kun je het ei ook in je handpalm gieten. Spreid je vingers een beetje om het eiwit weg te laten sijpelen in een kom. Dit vergt een beetje geduld, maar het resultaat mag er wezen. Doe de dooier vervolgens in een andere kom en klaar is Kees. Een goede methode voor koks die niet vies zijn van een beetje handwerk!

​Aan de slag!

Nu de eitjes zijn gescheiden en de double cream klaarstaat, kunnen we beginnen. Doe de eierdooiers in een kom, voeg hier 100 gram poedersuiker en het snufje zout aan toe. Mix dit met een elektrischer mixer, tot het geheel een beetje bleekgeel van kleur is. Bewaar trouwens het eiwit, dat komt later nog van pas!

Vervolgens voeg je beetje bij beetje de melk, de zelfgemaakte
double cream en de rum en/of whisky toe. Het is overigens belangrijk dat je witte rum neemt, want bruine rum bevat van zichzelf teveel suiker. Het is juist de alcohol die de zoete smaak balanceert. Daarom is het goed om sterke drank te gebruiken die weinig suiker bevat. Als je dit lekker vindt, kun je alvast wat nootmuskaat raspen en bij het recept voegen. 

Giet je mengsel in een schone, glazen fles van 750 ml. Daar mag wijn, port of sherry in hebben gezeten. Als er maar een kurk bijzit, want die heb je nodig om de fles mee af te sluiten. Hierna laat je de je eggnogmix twee dagen rijpen in de koelkast (langer mag ook, tot twee weken zelfs). Het eiwit plaats je in de vriezer om bederf te voorkomen.

eggnog recept

Als je klaar bent om je gasten te verrassen, ontdooi je allereerst het eiwit. Zodra het wit is ontdooid, klop je dit op tot een schuimende massa. Voeg de resterende 50 gram poedersuiker toe en blijf kloppen tot zich zachte schuimpiekjesvormen. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt, dan weet je zeker dat het klaar is.
Haal vervolgens het eigeel uit de koelkast en giet dit
bij het opgeklopte eiwit. Roer dit goed door elkaar, we zijn er bijna! Tenslotte lepel je de eggnog in tumblers (grote whiskyglazen), of een gezellige mok. Rasp er nog wat verse nootmuskaat over en het feest kan beginnen. Eet smakelijk!

TIP: Maak dit recept nóg gezelliger met wat kaneelpoeder. Je kunt ook een kaneelstokje in de eggnog steken, als garnering en smaakmaker. Of zoals Oma dit altijd deed: verkruimel een lange vinger boven het glaasje!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!