Eiersalade | 3 heerlijke recept ideeën [recept]

Met eiersalade kun je alle kanten op. Het is ontzettend lekker om gewoon zo te eten, maar leent zich ook perfect als basis voor een salade of saladedressing. De charme van een goeie eiersalade zit ‘m in de eenvoud, maar vergis je niet! Er bestaan absoluut eiersalades waar jij je hoed voor afzet. Natuurlijk vind je zulke recepten hier. Lees snel verder!

Simpele eiersalade

Een simpele eiersalade doet wat hij belooft. Binnen een paar minuten zet je een lekkere eiersalade op tafel, waar je bijna geen moeite voor hoeft te doen. Lekker op brood, op je toastje of als bijgerechtje.

Salade | 4 porties

Ingrediënten:
  • 4 gekookte eieren
  • ½  gesnipperde rode ui
  • 3 el mayonaise
  • ¼ tl zout
  • flinke snuf zwarte peper
  • ¼ tl paprikapoeder
  • handje verse bieslook

Aan de slag!

Eiersalade

Om te beginnen kook je de eieren. Zorg dat de eieren van binnen helemaal hardgekookt zijn. Wil je weten hoe je het perfecte eitje kookt? Lees dan even dit artikel.

Als de eieren klaar zijn, laat je ze schrikken onder de koude kraan. Pel ze en snijd ze in stukjes, het liefste blokjes. Dat het eigeel een beetje verkruimelt, is niet erg. Doe de stukjes ei in een grote kom. Snipper een halve rode ui (of een kleine rode ui) en doe deze in de kom. Roer het ei en de ui door elkaar.

Pak nu een kleiner kommetje. Doe hierin de mayonaise, het zout, de peper en de paprikapoeder. Roer door elkaar, zodat de kruiden met de mayo mixen. Doe deze ‘dressing’ nu in de grote saladekom en roer door elkaar. Hak de bieslook fijn en strooi de stukjes over de eiersalade. Deze simpele eiersalade is helemaal klaar om op je broodje, toastje of op je bord te belanden. Eet smakelijk!

Kruidige eiersalade met mosterd en kerrie 

Soms is gewoon even niet goed genoeg. Dan ben je op zoek naar iets extra’s. Wat extra smaak, wat extra pit, wat extra kruiden. Dan is deze kruidige eiersalade met mosterd echt iets voor jou. Net zo eenvoudig als een gewone eiersalade, maar dan net ietsje complexer. Kerrie en ei zijn voor elkaar gemaakt dat proef je direct. Veel plezier!

Salade | 4 porties

Ingrediënten:
  • 4 gekookte eieren
  • 1 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el Dijonmosterd
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl komijnpoeder
  • snufje peper
  • snufje zout
  • handje verse bieslook
eiersalade

Op naar de keuken!

Kook om te beginnen de eieren hard, precies zoals in het bovenstaande recept. Snijd de eitjes in blokjes en doe in een grote saladekom. Pak een kleinere kom en doe hierin de mayonaise, yoghurt, mosterd, kerrie, kurkuma, komijn, zout en peper. Neem een eetlepel of garde en meng alle ingrediënten door elkaar tot een mooie saus. Schep de saus in de saladekom en roer de eieren er voorzichtig doorheen. Maak af met wat verse bieslook.
Deze eiersalade geeft net dat beetje extra op toast of brood, maar kan ook dienen als smakelijke dressing voor een andere salade!

Geheim familierecept:
Ei met schurfie (of smurfie, of slurfie)

Dit geheime familierecept kennen we van één van onze collega’s. Waar het precies vandaan komt, weet niemand. Nog onduidelijker is de naam. Oorspronkelijk schijnt het gerecht ‘Schurfie’ te heten, maar voor het gemak mag ‘Smurfie’ of ‘Slurfie’ ook. Deze speciale en gezonde eiersalade eet je als je je niet zo lekker voelt. Dat kan zijn als je last hebt van een kater of nog herstellende bent van een griepje, maar wel graag iets anders dan kippensoep wilt eten.

Salade | 4 porties

Ingrediënten:
  • 4 gekookte eieren
  • 2 tomaten
  • 4 kleine augurkjes
  • 3 el mayonaise
  • 2 tl kerrie
  • 1 tl cayennepeper
  • snufje zout
  • snufje peper
  • handje verse bieslook
eiersalade

Daar gaan we!

Kook de eieren hard zoals in de bovenstaande recepten. Laat ze schrikken, pel ze en snijd de eitjes in blokjes. Doe in een saladekom. Snijd de tomaten ook in gelijke blokjes en doe in de kom. Hak de augurken in (halve) ringetjes. Je kunt voor deze salade het beste van die kleine cocktailaugurken gebruiken. Doe de stukjes augurk in de kom.

Pak een kleinere kom en doe hierin de mayonaise, kerriepoeder, cayennepeper, zout en peper. Je kunt de cayennepeper weglaten, of vervangen door mosterd, als je niet zo van pittig houdt. Roer de ingrediënten door elkaar. Wat extra lekker is, is om een klein scheutje ‘sap’ uit het potje augurken erbij te schenken. Dit maakt de saus ietsje dunner en zorgt voor een lekker ‘zuurtje’ dat de smaken helpt te balanceren.

Doe de mayonaisedressing in de saladekom en roer alle ingrediënten door elkaar. Maak af met een handje verse bieslook en jouw schurfie, smurfie of slurfie met ei is klaar. Trouwens ook heel lekker als je geen kater of griep hebt.

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons