Flammkuchen (ook wel bekend als ‘Tarte Flambée’) is een heerlijk gerecht uit de Elzas. Je ziet ze op steeds meer menukaarten in hippe bistro’s. Niet gek, want ze zijn heerlijk! En heel gezellig om samen van te snoepen. 

Flammkuchen is het Duitse antwoord op pizza, maar er zijn twee grote verschillen. 

  1. Flammkuchen zijn een stuk dunner dan pizza
  2. En in plaats van tomatensaus, vormt crème fraîche de basis 

 Juist die dunne en knapperige bodem maakt de flammkuchen ook een ideaal voor-, of bijgerecht of een heerlijke snack. Met flammkuchen kan je oneindig variëren, combineer er maar op los! Wij geven je het recept voor dé klassieke Elzasser flammkuchen en nog 6 verrassende recepten. Lees snel verder en zet in no-time een heerlijke flammkuchen op tafel!

Klassieke Elzasser flammkuchen recept

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minuten

Ingrediënten

  • Flammkuchendeeg
  • 200 gram harde bloem

  • snufje zout

  • 125 ml lauw water

  • olijfolie

  • Topping
  • 150 gram creme fraiche

  • 50 gram zure room

  • 1 grote witte uit

  • 150 gram spekblokjes

  • peper uit de molen

Bereiding

  • Flammkuchendeeg
  • Meng de bloem met een snufje zout in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het warme water en de olie erin, en kneed het met je vingers door de bloem heen.
  • Kneed het deeg 5 à 10 minuten, of tot het goed loskomt van de kom. Voeg eventueel een beetje water of bloem toe als het deeg te nat of droog blijft. 
  • Vorm het deeg tot een bal, leg een theedoek over de kom en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Hierna kan je het deeg gebruiken en verder belegen met een van de recepten hieronder!
  • De topping
  • Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer de bodem van de flammkuchen in met het mengsel van crème fraîche en zure room. Dit mengsel lijkt op het typisch Duitse Schwand, een zuivelproduct dat tussen zure room en slagroom in zit.flammkuchen
  • Snijd de ui in dunne ringen en leg ze samen met het spek op de flammkuchen. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Verwarm de oven tot 250 graden Celsius, of anders zo hoog mogelijk. Bak de flammkuchen in 10 tot 15 minuten af. Houd de korst goed in de gaten: als die goudbruin is, kan je de flammkuchen serveren.

    Een traditionele flammkuchen met spek en ui serveer je met een groene salade en eventueel met een lekker glaasje Riesling.

Tips

  • Vervang de spekjes door blokjes salami voor meer pit.
  • Roer een theelepeltje mierikswortelpasta door de crème fraîche. Dit geeft de flammkuchen een lekkere frisse en scherpere smaak.
  • In sommige recepten voor traditionele Elzasser flammkuchen staat dat je fijngesneden prei aan de kuchen kunt toevoegen. Goed idee!
  • Meng gele ui met rode ui voor een wat zoeter accent.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

flammkuchen rauw

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten