Wie legt het emoe ei?

Eerst even iets over de vogel die dit enorme ei legt. De Emoe. De een na grootste vogel op aarde – na de struisvogel – woonachtig in Australië. De dames wegen zo’n 60 kilo en kunnen 2 meter hoog (!) worden. De eieren worden door de mama’s om de dag gelegd en na een ei of 7 neemt de vader de zorg over.

emoe met eieren

De Arme Vader

Het mannetje is normaal gesproken al wat kleiner. Maar in de broed periode van 8 weken, raakt de emoe man nog 1/3 van zijn gewicht kwijt. Het vrouwtje is er dan inmiddels ook vandoor gegaan met andere mannetjes. (Lekker dan!) De broedse vader die voor zijn – 0,6 kilo per stuk – eitjes zorgt, krijgt in deze ’emotionele’ periode van 50 dagen – waarin hij niet eet, drinkt of zich ontlast – ook nog te maken met varanen die zijn eieren wil stelen.

Het emoe ei

Het ei is olijfgroen en ongeveer 14 cm hoog en 9 cm breed. Het uiteindelijke kuiken weegt bij geboorte al zo’n 500 gram.

emoe ei versus kippenei

Kun je emoe ei eten?

De eieren zijn qua smaak te vergelijken met gewone eieren. Een emoe ei is voldoende voor een enorm roerei of omelet. Ook worden de (uitgeblazen) emoe eieren gebruikt in bloemstukjes of als geboorte- en huwelijkscadeau’s. Koken kan natuurlijk ook, maar hou je van een hardgekookt eitje, neem dan ruim de tijd. Door de harde schil is kooktijd zo’n 1,5 uur.

emoe ei

Waar kun je een emoe ei kopen?

Je vindt – gek genoeg – emoe eieren te koop op internet!

Roereitje Voor 5?