De English breakfast is het wereldberoemde Engelse ontbijt. Waarom is dit ontbijt zo bekend? Eerlijk is eerlijk, het is nou niet het meest verfijnde gerecht en qua interessante kooktechnieken staat het ook niet bol.

De English breakfast is gewoon ouderwets good old comfort food. Gebruik daarom kwaliteitsproducten zoals livar bacon, goede - of beter nog, zelfgemaakte - witte bonen in tomatensaus en stevige, verse tomaten. Het liefst bak je er ook nog een broodje.

Have a good day!

English breakfast

0 from 0 votes
Course: OntbijtCuisine: Engels
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Het beste resultaat krijg je met een hete grillplaat of plancha. Als je dat niet hebt, zijn goede koekenpannen ook prima. Gebruik drie à vier verschillende pannen. Alles wordt tegelijkertijd gebakken maar wel afzonderlijk van elkaar.

Ingrediënten

  • 8 sneetjes 8 wit casinobrood, of brood naar keuze

  • 2 2 rijpe vleestomaten, in plakken van 1,5 cm

  • 8 8 biologische eieren

  • 500 gr 500 witte bonen in tomatensaus

  • 4 4 dunne worsten naar keuze (venkelworst, chorizo, merguez)

  • 250 gr 250 bakbacon of ontbijtspek

  • 250 gr 250 bloedworst om te bakken (black pudding of morcilla)

  • 4 4 portobello's of 250 gr kastanjechampignons

  • 4 el 4 olijfolie

  • 4 el 4 roomboter

Bereiding

  • Bestrijk de portobello's en tomaten met wat olijfolie en doe er (zee) zout op. Zet een koekenpan op redelijk hoog vuur en bak de tomaten kort aan zodat ze een kleurtje krijgen. Zet het vuur halfhoog. Schuif de tomaten aan de ene kant van de pan en bak de portobello's in dezelfde pan. Schep de tomaten uit de pan als ze te zacht worden.food-plate-mushrooms-thyme
  • Bak de bacon op middelhoog vuur in een andere pan. Spek is van zichzelf vet genoeg, je hoeft dus geen olie of boter te gebruiken. Leg het spek in een verhitte koekenpan en keer regelmatig om. In de oven bakken gaat ook heel goed. Leg hiervoor de reepjes op een ovenplaat en bak 10 minuten op 180 graden. Leg het spek daarna op keukenpapier. bacon-eggs
  • Bak de eieren in de pan van de portobello's. Traditioneel is het sunny side up, dus met de dooier heel gelaten.
    Bak ondertussen de sneetjes brood in de pan waar de bacon in is gebakken.eieren-pan
  • Verdeel alles over de vier borden. De witte bonen gaan in het midden van het bord en de rest ligt eromheen.voedsel-ontbijt

Tips

  • Varieer! De English breakfast bevat altijd bonen, eieren en spek. Met de rest van de ingrediënten kun je spelen. Minder of geen bloedworst? Meer of minder of andere paddenstoelen? Rösti of hash browns in plaats van brood? Dat mag allemaal.
  • Serveer er koffie of, op z'n Engels, thee bij .
  • Veel mensen eten er graag ketchup bij, why not!
  • Groene kruiden zoals bieslook, kervel of peterselie bij worst en eieren. Altijd lekker.
  • Vind je het wel erg zwaar? Serveer er een frisse salade bij, dat is gezond, lekker en de maaltijd voelt lichter aan. Je kunt ook spinazie kort bakken en bij je Engelse ontbijt serveren.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten