Erwtensoep is de perfecte soep om warm mee te worden als het buiten goed koud is. Ik maak de klassieke erwtensoep met varkenspoten of krabbetjes, die ik van te voren bestel bij de slager.
Het is een dikke, hartige soep die vol zit met groenten en vlees, en het is gewoonweg heerlijk om je na een koude fietstocht (of beter nog; schaatstocht) mee op te warmen na een koude winterse dag. Dus waarom zou je het niet zelf maken? Hier is mijn recept voor de beste erwtensoep die je ooit zult proeven!
Eet je vegetarisch of wil je erwtensoep gaan maken in de slowcooker? Lees dan vooral mee, want ook die versies van erwtensoep vind je hier.
Welk vlees gebruik je voor erwtensoep?
Traditioneel worden varkenspoten of krabbetjes gebruikt in erwtensoep, omdat deze stukken vlees veel smaak aan de soep geven. Maar je kunt ook alleen gerookte spekjes, rookworst of zelfs kip gebruiken als je dat lekker vindt. Als je geen varkenspoten kunt vinden, zijn karbonades een mooie vervanger.
Wat eet je bij erwtensoep?
Erwtensoep is een volledige maaltijd op zich, het wordt traditioneel geserveerd met roggebrood en katenspek. Ook kun je er eventueel mosterd bij serveren voor extra smaak.
Hoe maak je erwtensoep dikker?
Erwtensoep kan van nature dik zijn, maar als je een dikkere soep wilt, kun je extra aardappel toevoegen bij het koken van de groenten. Ook kun je de soep langer laten koken om meer vocht te laten verdampen en daardoor de soep dikker te maken.
Als je erwtensoep een dag laat staan wordt hij ook veel dikker en mag hij vervolgens ook officieel 'snert' heten.
Erwtensoep maken in de slowcooker
Kan dit recept ook gemaakt worden in de slowcooker? Ja, je kunt dit erwtensoep recept ook maken in de slowcooker, net als op de video. Ik heb deze slowcooker, waar ik heel erg blij mee ben.
Voeg alle ingrediënten toe aan de slowcooker en kook het geheel op de laagste stand ongeveer 8 uur lang. Doordat de slowcooker veel minder water laat verdampen heb je aan 2 liter water ruim voldoende. Verwijder na 8 uur de laurier en krabbetjes, snijd het vlees in stukken en voeg weer toe aan de pan. Roer even goed en breng op smaak.
Hoe gezond is erwtensoep?
Erwtensoep is een gezonde maaltijd die vol zit met groenten en eiwitten uit vlees en erwten. Het bevat ook veel vezels en is daarom goed voor de spijsvertering.
Mijn erwtensoep is zuur, wat nu?
Onder bepaalde omstandigheden kan het je ineens gebeuren, je zorgvuldig gemaakte erwtensoep is zuur geworden! Is de erwtensoep eenmaal verzuurd, dan kun je ‘m weggooien, en beter een pizza bestellen. Voorkom dat je erwtensoep zuur wordt:
De soep moet snel afkoelen en opwarmen. Best lastig met een grote pan soep. Je wilt natuurlijk ook niet dat de soep aanbrandt, en zo’n pan past lang niet altijd in de koelkast.
- Afkoelen: wij zetten de soep altijd in de (afgesloten!) schuur, op een grote pollepel en met een schone theedoek als deksel. Vergeet niet regelmatig te roeren! Ook verdelen over kleinere porties zorgt voor snellere afkoeling. Net als je pan laten afkoelen in een wasbak vol koud water.
- Opwarmen: ook hier geld, snel! Laat de soep niet uren lang op kamertemperatuur komen, voordat je hem op het fornuis zet. Juist kamertemperatuur is de ideale temperatuur om je erwtensoep de schift in te helpen.
En deze tip vonden we online; erwtensoep moet je niet bewaren in aluminium pannen.
Wat is snert?
Snert is een stevige en vullende maaltijdsoep gemaakt van spliterwten. Deze Hollandse variant van traditionele erwtensoep is één van de weinige gerechten uit de Nederlandse keuken die bijna wereldwijd gekend is. Er bestaat zelfs een Wereldkampioenschap “Snertkoken”.
Snert, ook wel bekend als “Oma’s Erwtensoep” is zo dik dat de soep op het eerste zicht meer op pap dan op soep lijkt. Nog een verschil met gewone erwtensoep is dat snert meer op smaak moet komen en pas één dag na bereiding “klaar” is. Volgens sommigen is varkensvlees onmisbaar om van een échte snert te spreken.
De afkomst van het woord “snert” is ook voer voor discussie. Snert zou het authentieke woord zijn voor traditionele erwtensoep. Of de Friezen de uitvinders van het recept zijn is niet te achterhalen. Wat “snars” precies betekent, is onduidelijk. Anderen beweren dat “snert” verwant is aan het woord ‘sneirts‘ dat met drinken te maken heeft.
Variaties op erwtensoep?
Maak ook eens kikkererwtensoep met worst of doperwtensoep.