Erwtensoep is een verrukkelijke soep waar je vooral in de koude wintermaanden van wilt blijven smullen. Op een hete zomerdag drink je liever doperwtensoep! Fris met een vers blaadje munt, en wanneer je die warm serveert met een krokant stukje spek, is het het hele jaar feest. 

In dit artikel lees je maar liefst 3 recepten voor erwtensoep, voor ieder moment van het jaar. Lees snel verder voor de recepten!

Erwtensoep | snert, doperwtensoep en koude erwtensoep

3 from 5 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Nederlands
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

Omdat je geen wereldkampioen hoeft te zijn om snert te maken, hebben we ervoor gekozen om een eenvoudig recept met je te delen! Heb je liever een vegetarische soep? Laat dan gerust het varkensvlees weg.

Heb je zin in een lichte maar nog steeds voedzame lunch? Erwtensoep van doperwten, met spekjes is nog zo’n verrukkelijke klassieker. Doperwtensoep is heerlijk met een geroosterd mooi bruin brood. Voeg de gebakken krokante spekreepjes toe als afwerking. 

Bij warme zomertemperaturen snakt niemand naar een dampende kom soep. Heb je toch nood aan je portie groenten en vitamines en ben je fan van erwtensoep? Goed nieuws, want doperwtensoep is ook heerlijk als je ‘m koud serveert! Schenk de soep in kleine glaasjes met een ijsblokje en versier met verse muntblaadjes. Hieronder vind je deze 3 recepten voor erwtensoep!

Ingrediënten

  • Snert
  • 500 gram groene spliterwten

  • 2 gerookte varkenspootjes of 1 stuk hamschijf van 500 gram

  • 1 rookworst

  • 2 preien, in schijfjes gesneden

  • 1 knolselderij, in stukjes gesneden

  • 2 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

  • 3 grote uien, grof gesneden

  • 1 grote winterpeen

  • 4 laurierblaadjes

  • 2 liter water

  • Zwarte peper en zeezout van de molen naar smaak

  • Doperwtensoep met krokante spekreepjes
  • 500 gram groene doperwten, diepgevroren of vers

  • 2 el olijfolie

  • 1 grote ui

  • Zwarte peper en zeezout van de molen naar smaak

  • 2 preien, het witte gedeelte in schijfjes gesneden

  • 1 selderijstengel, in stukjes gesneden

  • 1 knoflookteentje, fijngeperst

  • 1 liter groentebouillon

  • 100 gram gerookte spekreepjes

  • Koude erwtensoep met verse munt
  • 2 el olijfolie

  • 1 grote ui, fijngesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst

  • 1 liter groentebouillon

  • 500 gram groene doperwten, diepgevroren of vers

  • 1 el limoensap

  • 1 bundel verse munt, enkel de blaadjes

Bereiding

  • Snert
  • Was de groene spliterwten grondig met koud kraanwater. Neem een grote pan met twee liter water, doe de erwten en varkenspootjes toe en breng rustig aan de kook. De rookworst moet nog niet in de pan. Schep af en toe het schuim weg met een lepel. 
  • Was nu de gesneden prei, selderij, aardappelen, uien en winterpeen in een zeef onder koud stromend water. Doe de schoongemaakte groentestukjes in de grote pan en laat meekoken met het vlees en de erwten. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Laat nu – nog steeds op laag vuur – de erwten stuk koken. Dat kan tussen de 1,5 en 4 uur duren… 
  • Haal dan de varkenspootjes of ander vlees uit de pan, verwijder botjes en eventueel kraakbeen en snijd in fijne stukjes. Doe de stukjes opnieuw in de pan. Op dit punt zal alles mals en gaar zijn, maar is de soep nog steeds dun. Idealiter laat je de soep nu een nacht indikken.
  • Verwarm de ingedikte soep de volgende dag voorzichtig en roer regelmatig om aankoeken te voorkomen. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzigingen op de verpakking. 

    Proef de soep en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de erwtensoep over de kommen en verdeel de in stukjes gesneden warme rookworst over de soep. 

    Serveer met roggebrood met roomboter en katenspek! 
  • Doperwtensoep met krokante spekreepjes
  • ​Was de erwten grondig onder koud kraanwater als je koos voor verse erwten. 
  • Verhit een grote pan en doe er de olijfolie in. Voeg de ui en een snuf zout toe en bak glazig. Voeg na 5 minuten de prei en de selderij en knoflook toe en stoof voor 15 minuten op laag vuur. 
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 tot 30 minuten zachtjes sudderen met het deksel erop. Voeg in de laatste 10 minuten de doperwten toe. 
  • Bak de spekreepjes in een pan zonder olijfolie of boter tot ze licht krokant zijn. Laat ze eventueel even uitlekken op keukenpapier als ze te vettig zijn.
  • Mix de pan soep met een staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe. 
  • Koude erwtensoep met verse munt
  • Verhit een grote pan en doe er de olijfolie in. Stoof hierin de knoflook en de ui met een snuf zout, op een zacht vuurtje tot ze glazig zijn. 
  • Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Voeg de erwten toe en laat 10 minuten koken. 
  • Mix de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met het limoensap, peper en zout. 
  • Laat de soep ijskoud worden in de koelkast. 
  • Serveer met verse muntblaadjes en een ijsblokje. Deze soep is ook heerlijk met basilicum en wat verse geitenkaas bovenop! 

zo voorkom je zure erwtensoep

  • Onder bepaalde omstandigheden kan het je ineens gebeuren, je zorgvuldig gemaakte erwtensoep is zuur geworden! Is de erwtensoep eenmaal verzuurd, dan kun je ‘m weggooien, en beter een pizza bestellen. Voorkom dat je erwtensoep zuur wordt

    De soep moet snel afkoelen en opwarmen. Best lastig met een grote pan soep. Je wilt natuurlijk ook niet dat de soep aanbrandt, en zo’n pan past lang niet altijd in de koelkast.
     
    Afkoelen: wij zetten de soep altijd in de (afgesloten!) schuur, op een grote pollepel en met een schone theedoek als deksel. Vergeet niet regelmatig te roeren! Ook verdelen over kleinere porties zorgt voor snellere afkoeling. Net als je pan laten afkoelen in een wasbak vol koud water.
     Opwarmen: ook hier geld, snel! Laat de soep niet uren lang op kamertemperatuur komen, voordat je hem op het fornuis zet. Juist kamertemperatuur is de ideale temperatuur om je erwtensoep de schift in te helpen.

    En deze vonden we online; erwtensoep moet je niet bewaren in aluminium pannen. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Erwten

Wat is snert?

Snert is een stevige en vullende maaltijdsoep gemaakt van spliterwten. Deze Hollandse variant van traditionele erwtensoep is één van de weinige gerechten uit de Nederlandse keuken die bijna wereldwijd gekend is. Er bestaat zelfs een Wereldkampioenschap “Snertkoken”.

Snert, ook wel bekend als “oma’s erwtensoep” is zo dik dat de soep op het eerste zicht meer op pap dan op soep lijkt. Nog een verschil met gewone erwtensoep is dat snert meer op smaak moet komen en pas één dag na bereiding “klaar” is. Volgens sommigen is varkensvlees onmisbaar om van een échte snert te spreken.

De afkomst van het woord “snert” is ook voer voor discussie. Snert zou het authentieke woord zijn voor traditionele erwtensoep. Of de Friezen de uitvinders van het recept zijn is niet te achterhalen. Wat “snars” precies betekent, is onduidelijk. Anderen beweren dat “snert” verwant is aan het woord  ‘sneirts‘ dat met drinken te maken heeft.

Zit je dit artikel te lezen en denk je: “Ik lust helemaal geen erwtensoep” of “Ik heb vandaag geen zin in erwtensoep”. Niet getreurd! Hier vind je nog meer heerlijke soeprecepten!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten