Erwtensoep is een verrukkelijke soep waar je vooral in de koude wintermaanden van wilt blijven smullen. Op een hete zomerdag drink je liever doperwtensoep! Fris met een vers blaadje munt, en wanneer je die warm serveert met een krokant stukje spek, is het het hele jaar feest.
In dit artikel lees je maar liefst 3 recepten voor erwtensoep, voor ieder moment van het jaar. Lees snel verder voor de recepten!
Wat is snert?
Snert is een stevige en vullende maaltijdsoep gemaakt van spliterwten. Deze Hollandse variant van traditionele erwtensoep is één van de weinige gerechten uit de Nederlandse keuken die bijna wereldwijd gekend is. Er bestaat zelfs een Wereldkampioenschap “Snertkoken”.
Snert, ook wel bekend als “oma’s erwtensoep” is zo dik dat de soep op het eerste zicht meer op pap dan op soep lijkt. Nog een verschil met gewone erwtensoep is dat snert meer op smaak moet komen en pas één dag na bereiding “klaar” is. Volgens sommigen is varkensvlees onmisbaar om van een échte snert te spreken.
De afkomst van het woord “snert” is ook voer voor discussie. Snert zou het authentieke woord zijn voor traditionele erwtensoep. Of de Friezen de uitvinders van het recept zijn is niet te achterhalen. Wat “snars” precies betekent, is onduidelijk. Anderen beweren dat “snert” verwant is aan het woord ‘sneirts‘ dat met drinken te maken heeft.
Zit je dit artikel te lezen en denk je: “Ik lust helemaal geen erwtensoep” of “Ik heb vandaag geen zin in erwtensoep”. Niet getreurd! Hier vind je nog meer heerlijke soeprecepten!
🍴Gang
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten