Review | Expert aan tafel, hoe word je een restaurantcriticus

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Ook een keer een recensie achtergelaten op Iens, Tripadvisor of Facebook na het bezoeken van een restaurant? Je bent niet de enige. Online reviews hebben impact. En iedereen denkt er verstand van te hebben. Jij ook? Dan is dit iets voor jou!

Expert-aan-tafel.jpg

Zo word je een restaurantcriticus

Hilary Akers deelde haar lessen voor aspirant restaurantcritica al wekelijks in Het Financieel Dagblad. Die columns zijn nu gebundeld in het boekje Expert Aan Tafel. Een boek vol tips voor iedereen die het fijn vindt om zijn of haar mening te laten gelden.

Volgens Hilary barst het op het internet van de persoonlijke en nietszeggende recensies. En daar heeft niemand wat aan. Teksten als “Ik had mij zeer verheugd op deze lunch en alles (behalve de vriendelijke ontvangst) viel mij enorm tegen. Cijfer 5“, maken haar gek, zegt ze zelf.  Het woord heerlijk hoort dan ook niet in een recensie thuis.

Hoe het wél moet, volgens de schrijfster zelf, lees je in haar boek. Hilary weet er behoorlijk wat vanaf. De schrijfster is vinoloog, historicus en kok, ze werkt voor een tijdschrift over wijn en geeft kooklessen.

‘Koks zijn behaagzieke kunstenaars met een coke verslaving’

Toch vind ik haar behoorlijk streng voor de horeca en sommige ‘lessen’ betwijfel ik zelfs openlijk. Zo zijn koks zijn tegenwoordig ‘behaagzieke kunstenaars, die minstens een getatoeëerde arm dienen te hebben, als onderdeel van hun uniform‘. Misschien wel een beetje waar, maar deze arbeidsgroep wegzetten als ‘macho’s die thuis misschien miezerige mannetjes zijn, die zwichten voor reclameteksten als cool, modern, rauw en trendy‘, is onnodig en onwaar. En beledigend.

Ook de beschuldiging dat cocaïnegebruik wijdverbreid is vind ik lastig, vooral ook omdat er aan het einde van hetzelfde stukje tekst als één van de leermomenten wordt vermeld dat ‘niemand weet hoeveel koks verslaafd zijn.’

In het boek zitten ook fijne tips, waar je als normale restaurantbezoeker wat aan kunt hebben. Zo is een schone kok, met schone schoenen, een goed voorteken. En rokend personeel voor de deur een slecht teken. Sushi hoort op kamertemperatuur geserveerd te worden. En aan de hand van een gerecht kun je niet aflezen of er een man, of vrouw in de potten roert.

Proeven is een vak

Al met al een tof boekje, met handige en grappige tips. Hier en daar vliegt Hilary wat mij betreft uit de bocht. Ook kun je zelfs met dit boek achter je kiezen, gewoon niet tippen aan de vakmensen die recensies schrijven. Wat dat betreft lijkt Expert Aan Tafel meer een soort aanklacht op de huidige online recensiecultuur die heerst op Iens,Facebook en Tripadvisor. Recensies die kant, noch wal raken – en toch restaurants kunnen maken en/of breken. Met deze samengevoegde columns lijkt Hilary haar vak als professionele proever, zij het met een knipoog, veilig te willen stellen. En terecht.

expert aan tafel review

 

Expert aan tafel 
Auteur | Hilary Akers 
Uitgever | Nijgh & Van Ditmar 
ISBN | 9789038805917

Koop ‘m hier

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?