Falafel maken is een van die dingen die heel veel werken lijken. Deze gefrituurde balletjes van kikkererwten smaken naar meer – en zijn de bitterballen van het Midden-Oosten. 

In dit artikel lees je een smaakvol falafel recept van Mikkel Karstad!

Falafel van erwten

0.0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Midden-Oosten
Portie

4

Personen
Prep time

25

minutes
Bereidingstijd

1

hour 
Total time

1

hour 

25

minutes

Wanneer je het eenmaal zelf gemaakt hebt, en vooral wanneer je jouw zelfgemaakte falafel hebt geproefd, wil je nooit meer anders. 

Want falafel maken is mega simpel. En heel erg lekker. Maak ze om ze te eten met yoghurt dip zoals in dit recept. Of verwerk je falafel in een salade of wrap! 

Ingrediënten

  • 150 gram kikkererwten

  • 1 bosje verse munt

  • 1 bosje verse koriander

  • 1 bosje vers basilicum

  • 50 gram verse doperwten (gedopt gewicht)

  • 1 knoflookteen, fijngehakt

  • 1 aardappel (ca. 50g), geraspt

  • 1 tl komijn

  • 1/2 tl gedroogde chilipeper

  • 1 onbespoten citroen, rasp

  • 1/2 tl bakpoeder

  • Zout en versgemalen peper

  • 2 liter druivenpitolie

  • 200 ml yoghurt

Bereiding

  • Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water. Was de tuinkruiden en laat ze uitlekken. Pluk de blaadjes van de tuinkruiden.
  • Doe de geweekte kikkererwten, groene erwten, de helft van de blaadjes van de tuinkruiden, de knoflook, aardappel, komijn, gedroogde chili, citroenrasp (bewaar een beetje ter garnering) en bakpoeder in een foodprocessor en mix alles tot een gelijkmatig mengsel.

    Kruid met zout en versgemalen peper. Doe het mengsel in een kom en zet het ongeveer 1 uur in de koelkast om te laten binden.
  • Verhit de druivenpitolie in een pan. Zorg dat de olie niet te heet wordt, maar net begint te bruisen rond een lucifer wanneer je die ondersteboven in de olie steekt.
  • Vorm de falafels met twee lepels en leg steeds 5-6 porties per keer in de hete olie zodat ze gelijkmatig gebakken worden en niet aan elkaar kleven. Schep de falafels met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de rest van de falafels op dezelfde manier in de hete olie.
  • Bestrooi de warme falafels met wat zout, leg de rest van de tuinkruiden erop, schep de yoghurt erop en strooi er wat citroenrasp over. Breng op smaak met versgemalen peper.

vegan falafel

  • Wil je dit recept vegan maken? Vervang de yoghurt voor een vegan variant!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Mikkel Karstad

Evergreen van Mikkel Karstad

Mikkel is een Deense chef, oprichter van Scandi-cool cuisine en adviseur van restaurant Noma in Kopenhagen.

Hij ziet dat er steeds meer groente wordt gebruikt. Met groentes kun je alle kanten op en verschillende smaken naar boven brengen. Als je goed let op welke groentes je het beste gebruikt in welk seizoen, dan merk je dat meteen in je eindresultaat!

In Evergreen deelt Mikkel recepten die iedere thuiskok kan maken. Zoals dit recept voor erwtenfalafel!

Kookboek Evergreen

Evergreen – De Scandinavische groentekeuken

  • Auteur | Mikkel Karstad
  • Fotografie | Anders Schønnemann
  • Uitgever | Terra
  • Omvang | 236 pagina's
  • ISBN | 9789089898241
  • Prijs | € 34,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten