Falafel maken is een van die dingen die heel veel werken lijken. Deze gefrituurde balletjes van kikkererwten smaken naar meer – en zijn de bitterballen van het Midden-Oosten.
Wanneer je het eenmaal zelf gemaakt hebt, en vooral wanneer je jouw zelfgemaakte falafel hebt geproefd, wil je nooit meer anders.
Want falafel maken is mega simpel. En heel erg lekker. Maak ze om ze te eten met yoghurt dip zoals in dit recept. Of verwerk je falafel in een salade of wrap!

Chef Mikkel Karstad
Mikkel is een Deense chef, oprichter van Scandi-cool cuisine en adviseur van restaurant Noma in Kopenhagen.
Hij ziet dat er steeds meer groente wordt gebruikt. Met groentes kun je alle kanten op en verschillende smaken naar boven brengen. Als je goed let op welke groentes je het beste gebruikt in welk seizoen, dan merk je dat meteen in je eindresultaat!
In Evergreen deelt Mikkel recepten die iedere thuiskok kan maken. Zoals dit recept voor erwtenfalafel!


Recept | Falafel van erwten
Bijgerecht | 4 personen
- 150 g kikkererwten
- 1 bosje verse munt
- 1 bosje verse koriander
- 1 bosje vers basilicum
- 50 g verse doperwten (gedopt gewicht)
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 aardappel (ca. 50g), geraspt
- 1 tl komijn
- 1/2 tl gedroogde chilipeper
- rasp van 1 onbespoten citroen
- 1/2 tl bakpoeder
- Zout en versgemalen peper
- 2 liter druivenpitolie
- 200 ml yoghurt
Falafel maak je zo met dit basisrecept
Stap 1.
Laat de kikkererwten een nacht weken in koud water. Was de tuinkruiden en laat ze uitlekken. Pluk de blaadjes van de tuinkruiden.
Stap 2.
Doe de geweekte kikkererwten, groene erwten, de helft van de blaadjes van de tuinkruiden, de knoflook, aardappel, komijn, gedroogde chili, citroenrasp (bewaar een beetje ter garnering) en bakpoeder in een foodprocessor en mix alles tot een gelijkmatig mengsel.
Kruid met zout en versgemalen peper. Doe het mengsel in een kom en zet het ongeveer 1 uur in de koelkast om te laten binden.
Stap 3.
Verhit de druivenpitolie in een pan. Zorg dat de olie niet te heet wordt, maar net begint te bruisen rond een lucifer wanneer je die ondersteboven in de olie steekt.
Stap 4.
Vorm de falafels met tweelepels en leg steeds 5-6 porties per keer in de hete olie zodat ze gelijkmatig gebakken worden en niet aan elkaar kleven. Schep de falafels met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de rest van de falafels op dezelfde manier in de hete olie.
Stap 5.
Bestrooi de warme falafels met wat zout, leg de rest van de tuinkruiden erop, schep de yoghurt erop en strooi er wat citroenrasp over. Breng op smaak met versgemalen peper.

Evergreen: De Scandinavische groentekeuken
Auteur | Mikkel Karstad
ISBN | 9789089898241
Uitgever | Terra
Prijs | € 34,99
Foto’s © Anders Schønnemann





