Flammkuchen recept, knapperig en waanzinnig lekker [recept met 6 variaties]

WijnSpijs
WijnSpijs

Flinterdunne flammkuchen, heerlijk!

Flammkuchen (ook wel bekend als ‘Tarte Flambée’) is een heerlijk gerecht uit de Elzas. Je ziet ze op steeds meer menukaarten in hippe bistro’s. Niet gek, want ze zijn heerlijk! En heel gezellig om samen van te snoepen. 

Flammkuchen is het Duitse antwoord op pizza, maar er zijn twee grote verschillen. 

  1. Flammkuchen zijn een stuk dunner dan pizza
  2. En in plaats van tomatensaus, vormt crème fraîche de basis 
 
Juist die dunne en knapperige bodem maakt de flammkuchen ook een ideaal voor-, of bijgerecht of een heerlijke snack. Met flammkuchen kan je oneindig variëren, combineer er maar op los! Wij geven je het recept voor dé klassieke Elzasser flammkuchen en nog 6 verrassende recepten. Lees snel verder en zet in no-time een heerlijke flammkuchen op tafel!
flammkuchen

Is flammkuchen maken veel werk?

Zeker niet! Flammkuchendeeg maak je veel sneller en makkelijker dan normaal pizzadeeg. Heb je toch geen tijd of zin om je eigen deeg te maken? Met kant-en-klaar deeg – Tante Fanny heeft bijvoorbeeld speciaal flammkuchen deeg – maak je ook heerlijke flammkuchen. Zorg er wel voor dat je het deeg extra dun uitrolt! 

Zelf maken? Hieronder vind je ons recept voor Flammkuchen deeg! 

flammkuchen

Hoe maak je zelf flammkuchendeeg?

Een echte flammkuchen is knapperig en in tegenstelling tot pizzadeeg, wordt er geen gist gebruikt. Dit deeg rijst dus niet, wat de reden is dat flammkuchen zo dun en knapperig zijn. 

Je kunt natuurlijk kant-en-klaar deeg kopen voor je flammkuchen. Maar de lekkerste flammkuchen maak je met zelfgemaakt deeg. Dit flammkuchendeeg is eenvoudig en snel te maken. Het hoeft niet te rijzen of lang gekneed te worden. Zeker het proberen waard dus! 

deeg

Recept | flammkuchendeeg

Ingrediënten:
  • 200 gram harde bloem (bijvoorbeeld speciale pizzabloem);
  • Een snufje zout;
  • 125 ml lauw water;
  • 1 el olijfolie.

Aan de slag!

Stap 1

Meng de bloem met een snufje zout in een grote kom.

Stap 2

Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Giet het warme water en de olie erin, en kneed het met je vingers door de bloem heen.

Stap 3

Kneed het deeg 5 à 10 minuten, of tot het goed loskomt van de kom. Voeg eventueel een beetje water of bloem toe als het deeg te nat of droog blijft.

Stap 4

Vorm het deeg tot een bal, leg een theedoek over de kom en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Hierna kan je het deeg gebruiken en verder belegen met een van de recepten hieronder! 

klassieke flammkuchen

Recept | klassieke Elzasser flammkuchen

Bijgerecht | 4 porties
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant- en-klaar pizzadeeg
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 gram zure room
  • 1 grote witte ui
  • 150 gram spekblokjes
  • Peper uit de molen

Aan de slag!

Stap 1

Rol het deeg uit en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 2

Smeer de bodem van de flammkuchen in met het mengsel van crème fraîche en zure room. Dit mengsel lijkt op het typisch Duitse Schwand, een zuivelproduct dat tussen zure room en slagroom in zit.

Stap 3

Snijd de ui in dunne ringen en leg ze samen met het spek op de flammkuchen. Breng op smaak met peper en zout. 

Stap 4

Verwarm de oven tot 250 graden Celsius, of anders zo hoog mogelijk. Bak de flammkuchen in 10 tot 15 minuten af. Houd de korst goed in de gaten: als die goudbruin is, kan je de flammkuchen serveren.

Een traditionele flammkuchen met spek en ui serveer je met een groene salade en eventueel met een lekker glaasje Riesling.

Variatietips

  • Vervang de spekjes door blokjes salami voor meer pit.
  • Roer een theelepeltje mierikswortelpasta door de crème fraîche. Dit geeft de flammkuchen een lekkere frisse en scherpere smaak.
  • In sommige recepten voor traditionele Elzasser flammkuchen staat dat je fijngesneden prei aan de kuchen kunt toevoegen. Goed idee!
  • Meng gele ui met rode ui voor een wat zoeter accent.
flammkuchen maken

Recept | flammkuchen met zalm

Gerookte zalm is een geliefde topping. Leg de gerookte zalm na het bakken op de flammkuchen legt om de frisse smaak te behouden.

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 gram zure room
  • 1 ui, in ringen
  • Een handjevol zwarte olijven (ontpit)
  • 100 gram gerookte zalmfilet, op kamertemperatuur

Aan de slag!

Stap 1

Rol het deeg  zo dun mogelijk uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek het met de crème fraîche en de zure room.

Stap 2

Leg de uienringen en de olijven op de deegbodem. Zwarte olijven met pit zijn het lekkerst, haal wel de pitten eruit.

Stap 3

Bak de flammkuchen in 10 à 15 minuten in een hete oven (250 graden Celsius).

Stap 4

Beleg de flammkuchen direct als hij uit de oven komt met de stukjes gerookte zalm. Serveer de flammkuchen met zalm nog warm uit de oven. 

flammkuchen met zalm

Recept | flammkuchen Forestière

Deze variatie op de flammkuchen is populair in het Franssprekende deel van de Elzas. Dit recept voor flammkuchen heeft meer weg van een Italiaanse pizza, omdat er kaas wordt gebruikt voor het beleg.

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 50 gram crème fraîche
  • 100 gram gruyèrekaas 
  • 100 gram champignons, in plakjes
  • 50 gram ham, in blokjes
  • Provençaalse kruiden

Aan de slag!

Stap 1

Verwarm de oven voor op 250 graden. Rol het deeg en leg het op een stuk bakpapier. Smeer de crème fraîche uit over het deeg.

Stap 2

Verdeel de overige ingrediënten en bak de flammkuchen 15-20 minuten in de hete oven. 

Recept | flammkuchen met pulled pork

Een moderne variant op flammkuchen. De pulled pork, geroosterde tomaatjes en rozemarijn geven deze flammkuchen een krachtige smaak. 

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 200 gram pulled pork
  • 5 kerstomaatjes (in kwarten gesneden)
  • 1 rode ui (in ringen gesneden)
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • Peper en zout
  • 50 gram crème fraîche
  • 1 lente-ui

Aan slag!

Stap1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de gesneden kerstomaatjes op een bakplaatje met de binnenkant naar boven. Bestrooi ze met verse rozemarijnblaadjes, gesneden knoflook, peper, zout en olijfolie. Rooster de tomaatjes 15-20 minuten in de hete oven. Haal de tomaatjes uit de oven en verhoog de temperatuur naar 250 graden.

Stap 2

Rol het deeg uit en leg het op een stuk bakpapier. Breng de crème fraîche op smaak met peper en zout en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel de pulled pork, rode ui en geroosterde kerstomaatjes over de flammkuchen.

Stap 3

Bak de flammkuchen 15-20 minuten in de hete oven.

pulled pork

Recept | Flammkuchen met gegrilde paprika en wilde spinazie (vegetarisch)

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 50 gram crème fraîche
  • 2 rode paprika’s (je kunt ook kant-en-klare gegrilde paprika kopen)
  • 1 gele ui (in ringen gesneden)
  • Olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 gram wilde spinazie
  • Peper en zout

Aan de slag!

Stap 1

Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadjes. Verwarm de grillpan tot deze goed heet is. Besprenkel de paprika met wat olijfolie en leg ze in de grillpan tot de paprika mooi zacht is.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 250 graden. Rol het deeg uit en leg het op een stuk bakpapier. Verdeel de crème fraîche over het deeg.

Stap 3

Snijd de gegrilde paprika in lange repen en verdeel dit samen met de gesneden gele ui over het deeg. Verwarm de spinazie in een beetje olijfolie. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel vervolgens de gekookte spinazie in kleine hoopjes over de flammenkuchen.

Stap 4

Hak de rozemarijn fijn en strooi het erover. Bak de flammkuchen 15-20 minuten in de hete oven.

Recept | flammkuchen met peer en blue stilton (vegetarisch)

Een klassieke combinatie: blue stilton en rijpe peer. Een klassieke combinatie die heerlijk smaakt met een glas goede rode port! 

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 1 rijpe peer
  • 200 gram Blue stilton
  • 15 walnoten (grof gehakt)
  • 50 gram crème fraîche
  • 2 theelepels honing
  • Peper en zout
  • 3 takjes verse tijm (geplukt)

Aan de slag!

Stap 1

Verwarm de oven voor op 250 graden. Rol het deeg uit en leg het op een stuk bakpapier. Meng de crème fraîche met de honing en wat zout en peper. Verdeel dit gelijkmatig over het deeg.

Stap 2

Schil de peer en snijd hem in reepjes. Verdeel de reepjes, walnoot, verkruimelde blue stilton en de tijmblaadjes over het uitgerolde deeg.

Stap 3

Bak de flammenkuchen 15-20 minuten in de hete oven.

Recept | zoete flammkuchen met appel en amandel

Flammkuchen is ook heerlijk als dessert als je hem belegd met zoete ingrediënten. Deze variant heeft iets weg van een klassieke appeltaart. Zalig!

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten:
  • Flammkuchendeeg of kant-en-klaar pizzadeeg
  • 3 appels (in blokjes gesneden)
  • Handje amandelschaafsel
  • 30 gram crème fraîche
  • 30 gram kwark
  • Vanillesuiker of echte vanille
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 75 gram suiker

Aan de slag!

Stap 1

Rol het deeg uit en leg het op een stuk bakpapier. Meng de crème fraîche en de kwark en roer het vanille-extract erdoor. Je kunt naar smaak wat suiker toevoegen. Roer nu het ei door het mengsel en verdeel het gelijkmatig over het deeg.

Stap 2

Verdeel de appelblokjes en het amandelschaafsel over het deeg. Meng de boter, bloem en suiker tot een kruimeldeeg. Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de flammkuchen.

Stap 3

Bak de flammkuchen 15-25 minuten in de hete oven. Let op dat de kruimels niet verbranden.

[TIP] Serveer deze lekkernij met vanille- of kaneelijs. Geniet ervan!

Geef je mening!
recipe image
Recept
Knapperige flammkuchen: makkelijk en snel! | 6 recepten
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?