Heerlijk lente-lezen met ‘Het Domein’ van Lidewij van Wilgen.

‘Iedereen is vrolijk’, hoor ik mezelf zeggen, als het eindelijk mooi weer is. Tja, als het zonnetje schijnt trekt iedereen er massaal op uit. Iedereen lekker buiten. Terrassen vol met babbelende mensen, volle en lege glaasjes wijn. Ondertussen, is het wel wat koeler aan het worden buiten, want het is dan wel zonnig, maar ook nog redelijk fris. Dit doet mij besluiten te kiezen voor een glas rood en laten ze nu net één van mijn favoriete wijnen serveren!

Onder het genot van een glas ‘La Dame’ van ‘Mas des Dames’ geniet ik schaamteloos met de ontluikende lente. Ik waan me door de geuren van bloesem, fruit en kruiden op vakantie in Zuid Frankrijk. Lidewij van Wilgen, de Nederlandse wijnmaakster, heeft een elegante, spannende stijl waarbij fris en rijp elkaar afwisselen en eindigen in een fluweelzachte afdronk.

Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen

Voor de liefhebber, deze wijn kun je kopen bij wijnkoperij Okhuysen, wijnkoperij sinds 1867, in de Haarlemse Gierstraat. Directeur en wijnexpert Xavier Kat selecteert zorgvuldig zijn wijnen, waarbij wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat hem drijft. Hij is persoonlijk een liefhebber van Bordeaux-wijnen en ik heb hem enige tijd geleden gevraagd wanneer zijn liefde voor wijn ontstond. Hij vertelde mij het volgende:

“Al in mijn jeugd stond er regelmatig een fles wijn uit de Bordeaux op tafel. In die tijd proefde je als kind ook altijd een slokje. Maar de echte liefde ontstond toen ik aan het eind van mijn studie naar Bordeaux vertrok voor een marketingstage. Ondanks dat ik niet in de wijngaarden zat, maar op een kantoor, ademde deze stad wijn. Na mijn afstuderen ging ik terug om op een chateau te werken en te leren hoe je wijn maakt. Later werd het mijn werk om wijnen te selecteren, chateaus te bezoeken en te reizen door Europa om nieuwe afzetmarkten te vinden. Een geweldige tijd!”

Leren houden van wijn, daar heeft deze wijnwinkel voor mij een grote rol in gespeeld. Vroeger al, heb ik daar de passie voor wijn mee gekregen. In de jaren die volgden, heb ik bij ‘Okhuysen’ menig wijn geproefd en uitgekozen. Opvallend is de langdurige samenwerking met wijnhuizen en de diversiteit in wijnkeuze.

Hierdoor krijg ik nog altijd acute keuzestress tijdens het kopen van wijn! Vaak betekent dit dat ik nieuwe wijnen probeer van kleinschalige producenten die formidabele wijnen maken. Het zijn vaak net de wijnen met meer spanning! Tijdens mijn carrière in de wijnhandel heb ik geleerd dat je altijd je eigen koers moet varen, je eigen neus moet te volgen en je nek moet durven uitsteken.

‘Het Domein’

Zo was het ook in deze winkel, dat ik een aantal jaar geleden op de toonbank het boek ‘Het Wijndomein’ van Lidewij van Wilgen zag liggen en zonder te twijfelen direct kocht. Meteen werd ik in beslag genomen door haar verhaal en werd zij stiekem mijn guru; mijn voorbeeld.

(Want een mentor had ik al, namelijk Frank Smulders MW. Frank werd mijn mentor tijdens mijn wijnopleiding, toen ik ruim 12 jaar geleden in de schoolbanken van de prestigieuze wijnopleiding ‘Diploma Course’ belande . Na de eerste geslaagde te zijn geworden in de pilotgroep en het behalen van mijn titel ‘Weinakademiker’ bleven we elkaar regelmatig ontmoeten voor mijn ervaring en wijnkennis.)

Terug naar Lidewij, deze Nederlandse liet op advies van Xavier haar (en mijn) vertrouwde Haarlem, achter om in de Languedoc samen met haar man en kinderen wijn te gaan maken. Het domein kreeg de naam ‘Mas des Dames’ een verwijzing naar haar leven aldaar, met haar drie dochters. Wat mij direct aansprak in het boek was haar zoektocht naar diepgang in het leven.

Lidewij gooit het roer om

Ze had het namelijk allemaal; een prachtige carrière in de reclame, een succesvolle echtgenoot en schatten van dochters. Ook ik zat op dat moment in een oppervlakkig leven, met een sleur waar ik niet aan toe wilde geven. Ook ik droomde stiekem al van mijn eigen wijndomein.

(Mijn droom om mijn eigen wijn te gaan maken begon al in Zuid-Afrika, tijdens mijn wijnstage bij wijnhuis Rustenberg in Stellenbosch. Ik leerde daar in rap tempo alles over Kaapse wijn, wijnmaken en ook over de Afrikaanse cultuur. Eenmaal in mijn hart is dit nooit meer over gegaan, de wijngebieden daar zijn een van de mooiste ter wereld – met dank aan de Kaapse fynbos, die adembenemend is.)

Lidewij beschrijft met humor de weg vol tegenslagen die ze daarvoor moet doorstaan en de onvermijdelijke scheiding… Een lange weg vol eenzaamheid, die uiteindelijk leidt naar haar wereldwijde doorbraak en het besef van wat er werkelijk toe doet in het leven.

Aan de horizon blinkt een wijnpaleis

Na het lezen van ‘Het Domein’ over de grote verhuizing naar een wijndomein en niet te vergeten het drinken van haar fantastische wijn op het vrolijke terras, droom ik weer glashelder van mijn eigen wijnpaleis. Ik zie de immense bergen, waartussen meer dan honderd hectare wijngaard ligt. Beplant met inheemse en onbekende druivensoorten. Ik zie een wijnkelder voor me, die ruikt naar wilde gisten en alcohol.

Dit mijn springlevende droom: wijn maken met mijn handtekening, precies naar mijn eigen smaak…

Klik hier om het boek te kopen

Het domein