De meest voorkomende fouten in wijn. Of: wat maakt een wijn een slechte wijn? Een wijn die je terug mag sturen als je de fout herkent in een restaurant. Of tijdens een culinaire wandeling ;).
Fout #1
Kurk
De allerbekendste fout denken we allemaal te kennen. KURK. Leonie legt uit wat dat precies is. En ja: Ook wijn met schroefdop kan dus kurk hebben. Al is dat veel minder vaak. Maar het kan!
Fout #2
Sulfiet
Sulfiet wordt gebruikt om andere wijnfouten minder kans te geven. Gebruik je teveel, dan ben je de sjaak. Je ruikt: verrotte eieren, verbrand rubber, een windje en meer van dat. Je kunt bij minimale luchtjes je wijn decanteren. Alleen doen als je echt niets anders meer in huis hebt. Heb je nog genoeg in huis of ben je in een restaurant? Return to sender!
Fout #3
Secundaire fermentatie
Je maakt een flesje rood open (of er wordt een flesje wijn voor je open gemaakt). Je hoort de ontsnappende bubbels al sissen en voila: Bubbeltjes in je wijn. Als donder en bliksem op een zonnige stranddag!
De restsuikers in de wijn zijn gaan gisten en veroorzaken deze bubbeltjes. Net als bij champagne, alleen zijn die dan juist wel gepland en gewenst. Goed om te weten: Dit is niet altijd een ‘ongelukje’. Sommige makers van Vinho Verde en Gruner Veltliner vinden dat de kleine bubbel en extra verfrissende dimensie toevoegt.
Fout #4
(ge)kook(te)wijn
De wijn is verkeerd bewaard. Namelijk op een te warme plek. De wijn wordt jammig van smaak en smaakt letterlijk ‘gekookt’. Een van de redenen dat je wijn het beste bewaart in je kelder. En niet op zolder of in een tuinhuisje.