Hoe een ingenieur uit Baltimore begon met roken in Amsterdam

Wouter Dijkstra
Wouter Dijkstra

Er was eens…

Járen geleden landde ingenieur Frank met zijn koffer met rookmot en dromen op Schiphol. Nauwelijks uitgerust van de ‘red eye’ uit Baltimore begon hij in Amsterdam met roken. Op zoek naar de beste rooksmaak en de perfecte garing probeerde hij allerlei houtsoorten: beuken, essen, appel en eiken. Elke dag probeerde hij wat anders maar het was het allemaal net niet. Net niet speciaal genoeg, net niet lekker genoeg, gewoon niet goed genoeg…

Eureka!

Tot op een dag zijn vader een zakje met Hickory houtsnippers opstuurde. Vol verwachting stak Frank de snippers in de hens en wachtte ongeduldig tot de Canadese zalm uitgerookt was. Yes! De perfecte, karakteristieke rooksmaak waar Frank naar zocht. Deze was hij nog nergens anders tegen gekomen.

Lopend vuurtje

Als een lopend vuurtje ging het verhaal: voor de lekkerste makreel, poulet noir en natuurlijk wilde zalm moest je bij Frank zijn. Daarom gingen in 2001 de deuren van Frank’s Smokehouse open. Hij hing zijn ingenieurspet aan de wilgen en begon de beste traiteur van de stad met, je raadt het al, al zijn gerookte lekkernijen in de vitrine.

Onwaarschijnlijke plekken

Maar ja: zo’n bijzondere houtsoort als hickory groeit hier niet in de berm. Het zakje van Frank’s vader was natuurlijk al lang leeg, en hij had dringend verse houtsnippers nodig. Na een lange zoektocht kwam hij in Staphorst terecht. Bij, je raadt het nooit, de fabriek die de handvaten van hamers maakt… Elk weekend mocht Frank de fabriek in om daar de hickory snippers van de fabrieksvloer bij elkaar te vegen.

Teleurgestelde gezichten

Toen de rijen bij Frank’s Smokehouse zó lang werden dat ze tot om de hoek bij de Oosterkerk reikten, waren ook de snippers uit de fabriek niet meer genoeg. Frank ging zijn hout rechtstreeks uit Kentucky importeren, en dat doet hij nog tot de dag van vandaag.

Dat gaf hem wat meer tijd en hij kon hij zich helemaal gaan concentreren op de knusse rokerij aan de Oostenburgergracht. De rijen werden langer en langer, en het kleine winkeltje kon de hoeveelheden allemaal niet meer aan. Elke dag waren mensen teleurgesteld dat ze naast de overheerlijke gerookte boter, de sappige kalkoen en de geurende eendenterrine grepen.

Iedereen blij

En toen, 17 jaar nadat hij de deuren van de rokerij had geopend, kwam er een buitenkansje langs. Een paar deuren verder werd een pand beschikbaar, waar hij zijn lekkernijen aan iedereen kon verkopen die ze wilde. Ze konden zelfs lekker gaan zitten en met een dik glas Italiaanse Chardonnay (houtgelagerd, natuurlijk…) een goddelijk stukje gerookte wilde Canadese zalm oppeuzelen.

 

Frank loopt nu vol trots in zijn nieuwe winkel, en vertelt zijn verhalen aan iedereen die ze wilt horen. Maar, als je liever thuis blijft: online bestellen kan ook.

IMG_2864
IMG_2865
IMG_2873
IMG_2877
IMG_2880
IMG_2881
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?