Friet voor luie mensen zoals ik & andere regels voor frituren van Bas Robben

Is er iets lekkerder dan een puntzak gloeiend hete friet met je favoriete saus? Niet veel in elk geval. Auteur Bas Robben, bekend van het prijswinnende kookboek Zuur, geeft je het ultieme recept uit zijn nieuwe kookboek ‘VET’.

Met dit recept heb je goud in handen. Bas; ‘Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst.’ Dus, waar wacht je nog op. 

🍤 Tips | Onder dit recept lees je trouwens nog wat handige tips waarmee jou guilty pleasure nog beter wordt! Ook even lezen dus. ➡

FRIET VOOR LUIE MENSEN ZOALS IK 🥔 

HOOFDGERECHT – 4 personen, bereiden 45 min

Ingrediënten: 

  • 1 kg semi-vastkokende aardappels
  • vet naar keuze, om in te frituren
  • zout en peper
  • ook nodig: wok of andere grote pan

Vet-frituren

Aan de slag!

🍟Snijd de aardappels in frieten van 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Geloof mij nou maar.

🍟Was de frieten in een grote bak met water schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna droog op wat keukenpapier.

🍟Vul een wok of andere grote pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan.

🍟Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen. Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt.

🍟Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.

Mayonaise | koop eens een fles Kewpie Japanse Mayonaise. Verslavend lekker door een volle mayo smaak met een licht pittige bite. De mayo is opgeleukt met dashi, Japanse mosterd, eidooiers in plaats van eieren, ve-tsin en appelazijn.

 

Waar moet je op letten bij frituren? Gouden Regels!

  • Beste frituur? Wok of misschien een frituurpan
  • Temperatuur is KEY! Meet de temperatuur het makkelijkst met thermometer die je in de pan hangt. Wanneer je veel ingrediënten tegelijkertijd in de frituur doet, daalt de temperatuur heel snel. Bak dus niet teveel tegelijk en laat de frituur tussendoor weer op temperatuur komen. Als je in een wok bakt, kun je het vuur tijdelijk wat hoger zetten wanneer de temperatuur daalt.
  • Tikken! Na het frituren wil je het overtollig vet direct van je lekkers verwijderen, want dat zorgt voor slappe hap. Geef direct een ferme tik met je mandje op de pan (Wees voorzichtig!) om het overtollig vet te verwijderen.
  • Laat je friet uitlekken op keukenpapier.
  • Vervang vet regelmatig.
  • Kies het je favoriete vetsoort. Arachideolie, zonnebloemolie, ghee, rijstolie en saffloerolie zijn mogelijkheden. Bas favoriete frituurvet is een mengsel van soorten. Het recept en nog veel meer mooie recepten lees je in zijn boek VET.

VET

Auteur | Bas Robben 
Uitgever | Good Cook

Je koopt VET hier.

Foto’s | Jeroen van der Spek 
Technische gegevens
Omvang | 287 pagina’s
ISBN | 9 789461 43183 7 
Prijs | € 24,95

Vet-frituren
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag