Fudge maken , wat is het nou precies? Best een gek goedje als je erover nadenkt. We kennen het allemaal en het is vooral herkenbaar aan die aparte textuur. Je moet er even op kauwen maar tegelijkertijd smelt het op je tong. Het heeft een apart mondgevoel en komt in verschillende smaken. De bekendste twee fudge-smaken zijn chocolade en (gezouten) karamel. Belangrijk bij fudge maken is de temperatuur, dus heb je een suikerthermometer nodig.

Dit recept is voor een basis/karamel fudge. Wil jij iets heel anders? Gewoon lekker kokkerellen!

Zoute karamel fudge

4 from 1 vote
Cuisine: Engels
ongeveer

40

stukjes
Bereidingstijd

15

minutes

Fudge bestaat uit drie basisingrediënten: suiker, room en boter. Om de perfecte structuur te krijgen moet het eerst tot precies 116 graden worden verwarmd omdat je anders kristallisatie krijgt.

Een goede truc is om glucosestroop in plaats van suiker te gebruiken. In dit recept gebruiken we zowel suiker als glucosestroop. Glucosestroop is in principe gesmolten suiker maar als je dat niet hebt, is pannenkoekenstroop ook goed!

Ingrediënten

  • 450 gr 450 witte basterdsuiker

  • 400 ml 400 slagroom

  • 50 gr 50 roomboter

  • 2 el 2 stroop

  • 2 tl 2 zoutvlokken of grof zeezout

  • 1 tl 1 vanille-extract

Bereiding

  • Bekleed een bakvorm met opstaande randen met bakpapier. Gebruik voor dit recept een bakvorm dat niet groter is dan 20 cm - 20 cm of 30 cm - 15 cm. Anders wordt de fudge erg dun. Gebruik je een te kleine vorm, dan zal de fudge te dik zijn en niet goed hard worden.
  • Doe de boter, suiker, stroop en room in een steelpan met dikke bodem (belangrijk) en breng het rustig aan de kook terwijl je roert met een houten lepel. Meet ondertussen met je thermometer totdat je de gewenste temperatuur van 116 graden bereikt.
  • Haal de pan van het vuur af! Maar wel voorzichtig hoor 😉
  • Laat de pan nu een paar minuten rusten met de thermometer er in. Laat de temperatuur nu teruggaan tot 110 graden zonder dat je aan de fudge komt.
  • Wanneer de fudge een temperatuur van 110 graden heeft kun je verder. Doe de helft van het zout (de andere helft van het zout komt op de fudge) en de vanille erbij en roer even erdoor.
  • Nu even de mouwen opstropen en de schouders eronder. We willen de temperatuur van de heldere fudge terugbrengen naar 60 graden. Klop dus met de houten lepel net zolang in het mengsel tot het dikker wordt, z'n glans verliest en de temperatuur is teruggezakt naar 60 graden. Kloppen, roeren en meten dus. Dit proces noem je blind roeren.

    Dit proces is heel belangrijk en de fudge hangt hier van af. Wordt het te koud of te warm, dan zal de temperatuur niet kloppen en te zacht of te hard worden.
  • Stort de fudge nu uit op de met bakpapier beklede bakvorm, strooi de rest van het zout erover en laat het een paar uur of hele nacht opstijven in de koelkast.
    Snij de fudge in blokjes of in elke andere vorm, proef het en deel ze uit!fudge maken met versiering

Tips

  • Nu je weet hoe je fudge maakt, kun je pas lekker experimenteren. Smaken of texturen toevoegen is hartstikke leuk om te doen. Denk aan noten, pindakaas, chilipepers en natuurlijk chocolade. In het geval van chocola veranderen de hoeveelheden wel.
  • Gebruik van die leuke uitsteekvormpjes om in plaats van vierkantjes bijvoorbeeld hartjes uit te steken. Hebben we nou zojuist het ideale Valentijnsdag-snoepje bedacht?
  • Samen genieten is altijd leuker. Koop of maak kleine doosjes om de fudge in te doen. Dan kun jij altijd jouw persoonlijke fudge meenemen als presentje.
  • Je kunt ook hele lekkere toppings op de fudge strooien voordat ie de koelkast in gaat. Staat onwijs mooi.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

What the fudge?

Fudge is, net als bijvoorbeeld de Tarte Tatin, per ongeluk ontstaan.

Het schijnt dat tijdens een les op een 'college' in Amerika de klas typisch Engelse toffee wilde maken. Omdat de temperatuur niet klopte mislukte de toffee en werd 'ie te zacht. In plaats van het weg te donderen, besloot de klas het misbaksel te proeven. Bleek dat spul fantastisch te smaken!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten