Wokken, we doen het allemaal wel eens, toch? En zo niet, dan zou je toch zeker een keer moeten proberen. Waarom niet met dit recept?

Wokken, is een mooie manier van eten bereiden. Snel, en ook nog eens gezond, omdat er weinig tot geen vitaminen verloren gaan bij de bereiding.

Het is een eeuwenoude oude, Chinese techniek. Bedacht omdat er weinig brandstof voorhanden was. Dus werd alles klein gesneden en op zeer hoog vuur en snel gemaakt.

Door de gloeiendhete wok krijg je een Maillard reactie. Dat is hetzelfde effect als wat je met de barbecue bereikt.

Hier lees je wat wokken met garnalen doet. Maar klik ook hier voor noedels uit de wok met kip. Of maak deze fantastische pad thai. Of de vegetarische versie van pad thai.

Garnalen uit de wok in 10 minuten

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Aziatisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Garnalen met lekker veel groente uit de wok dus.

Maak eerst de marinade. Daarna een kwestie van alles heel snel wokken. Het is erg belangrijk de garnalen nét lang genoeg te wokken dat ze nét gaar zijn, maar niet droog worden.

Dit recept op zich is bijna koolhydraatvrij dus ideaal als je wat minder carbs wilt eten! Doe er rijst of nasi bij voor een complete maaltijd. Of bloemkoolrijst voor een 'low carb' maaltje. .

ingrediënten

  • 2 el zonnebloemolie

  • 750 gr rauwe garnalen, gepeld

  • 1 rode paprika, in dunne reepjes

  • 250 gr kastanjechampignons, in schijfjes

  • 200 gr sugarsnaps

  • 1 blikje bamboescheuten, in reepjes


  • Marinade/woksaus

  • 4 el sojasaus

  • 3 el ketjap manis

  • 1 el sambal oelek

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 el donkere basterdsuiker

  • 1/2 limoen, uitgeperst

  • 1 el geraspte verse gember

  • five tl five spice poeder

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en roer goed door. Zet het even opzij. Zorg dat alle groenten gesneden klaar staan.

    Je moet straks snel kunnen werken.
  • Laat de wok eerst zonder olie goed heet worden op hoog vuur. Doe dan de zonnebloemolie in de wok. Het zal gaan walmen, dat betekent dat de olie heet genoeg is.
  • Doe alle groente en de bamboescheuten in de wok maar doe het al wokkend. Je wil dat het bakt. En niet stooft. Snelheid is de sleutel. Wok de groente maximaal twee minuten op hoog vuur.
  • Doe de garnalen en de marinade erbij en blijf op hoog vuur wokken. Hoe lang je de garnalen moet wokken, ligt aan de dikte van de garnalen. Maar het zal ongeveer twee minuten op hoog vuur zijn.

    Haal voor de zekerheid een garnaal uit de wok en snijd het door om de binnenkant te bekijken. Is 'ie gaar of nog een ietsiepietsie glazig? Perfect! Meteen de groenten en garnalen overscheppen in een schaal of kommen/borden.
  • Zorg ervoor dat alle achtergebleven saus/marinade ook op de borden terecht komt. Als het te stroperig is geworden, kun je er een beetje warm water bij doen en alles van de bodem van de wok los schrapen. Dat is allemaal smaak!

Tips

  • Gebruik goede rauwe garnalen, gamba's of scampi. Als je van die roze voorgekookte garnalen gebruikt, zal het resultaat alsnog lekker zijn maar minder sappig.
  • Verse groente is het geheim. Je wilt dat alles nog een mooie 'bite' heeft dus gebruik stevige verse producten.
  • Voor iets meer dikte kun je een eetlepel maizena of pindakaas aan de marinade toevoegen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten