Gazpacho is een verse tomatensoep die je koud drinkt. Ja, je leest het goed, authentieke Spaanse gazpacho hoef je niet te verwarmen. Hij smaakt zelfs nog lekkerder met een blokje ijs. Deze soep, die afkomstig is uit het Zuid-Spaanse Andalusië, bestaat al een hele tijd.
Deze verfrissende koele soep kent ondertussen vele varianten, maar het originele gazpacho recept uit Spanje heeft als hoofdingrediënt verse gepelde tomaten. Lees snel verder voor het recept!
Wat is Gazpacho?
Volgens de legende zou gazpacho voor het eerst door een arme boer zijn gemaakt, al experimenterend met olie, look, brood en verschillende platgestampte groenten waaronder tomaten.
De authentieke gazpacho die je vandaag in heel wat eettentjes en kroegen in Spanje kunt drinken, is iets verfijnder geworden. De basis blijft tomaat, maar verder werd het recept aangevuld met andere groenten en allerlei kruiden en specerijen. Zo zijn onder meer komkommer, rode wijnazijn en selderijzout onmisbaar in een verse gazpacho.
Wie ooit eens in Spanje op vakantie is, zich echt eens wagen aan een originele gazpacho. Het is een nog steeds erg geliefd drankje, zowel door Spanjaarden als toeristen. En dat is dan ook niet zonder reden, gazpacho verrukkelijk. Gazpacho kun je tegenwoordig al in flessen in de supermarkt kopen, maar laat één ding zeker zijn: de huisgemaakte, verse versie smaakt natuurlijk véél beter.