Gazpacho recept voor die bloedhete dagen!

WijnSpijs
WijnSpijs

Deze verfrissende koele soep kent ondertussen vele varianten, maar het originele recept uit Spanje heeft als hoofdingrediënt verse gepelde tomaten. 

Gazpacho bevat boordevol rauwe groenten en is dus een vitaminebom. De soep is geschikt als aperitiefhapje in een klein glaasje, of als lunch met brood. In de zomer kan het ook een heerlijke dorstlesser zijn.  Perfect om een hittegolf mee te bestrijden. 

GAZPACHO

Recept | Gazpacho

Hoofdgerecht | aantal personen
Ingrediënten
  • 4 volrijpe vleestomaten, ontveld en in stukjes gehakt
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 komkommer, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en en in stukjes 
  • 1 gele paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika, geschild, ontpit en in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel verse witte peper
  • 1 theelepel selderijzout

Zo maak je het!

Stap 1

Doe de gehakte tomatenstukjes, de fijngesnipperde rode ui, het teentje knoflook, de paprikastukjes, bleekselderij en de blokjes komkommer in een hoge kan. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en mix tot een glad geheel. 

Stap 2

Kruid met verse witte peper en het selderijzout. Voeg nog ongeveer 1 glas water toe om de gewenste dikte te krijgen en roer goed door. 

Stap 3

Laat de gazpacho minstens 2 uur heel koud worden in de koelkast.

Stap 4

Drink de gazpacho ijskoud (eventueel met een blokje ijs) en garneer indien gewenst met miniblokjes komkommer, bleekselderij, paprika of rode ui.  

 

Gazpacho

Wat is Gazpacho?

Gazpacho is een verse tomatensoep die je koud drinkt. Ja, je leest het goed, authentieke Spaanse gazpacho hoef je niet te verwarmen. Hij smaakt zelfs nog lekkerder met een blokje ijs. Deze soep, die afkomstig is uit het Zuid-Spaanse Andalusië, bestaat al een hele tijd.

Volgens de legende zou gazpacho voor het eerst door een arme boer zijn gemaakt, al experimenterend met olie, look, brood en verschillende platgestampte groenten waaronder tomaten.

De authentieke gazpacho die je vandaag in heel wat eettentjes en kroegen in Spanje kunt drinken, is iets verfijnder geworden. De basis blijft tomaat, maar verder werd het recept aangevuld met andere groenten en allerlei kruiden en specerijen. Zo zijn onder meer komkommer, rode wijnazijn en selderijzout onmisbaar in een verse gazpacho.

Wie ooit eens in Spanje op vakantie is, zich echt eens wagen aan een originele gazpacho. Het is een nog steeds erg geliefd drankje, zowel door Spanjaarden als toeristen. En dat is dan ook niet zonder reden, gazpacho verrukkelijk.

Gazpacho kun je tegenwoordig al in flessen in de supermarkt kopen, maar laat één ding zeker zijn: de huisgemaakte, verse versie smaakt natuurlijk véél beter. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!