Gebakken polenta is een geweldig alternatief voor dikke frieten, gebakken aardappels of brood.

Je kunt er elke soort smaak aan toevoegen. En gebakken polenta heeft de perfecte combinatie van structuren. De goudgele buitenkant die knapt in je mond en de romige zachte binnenkant gevuld met kruiden en kaas.

Juist door het krokante korstje is dit bijgerecht heerlijk bij zacht, lang gestoofd vlees. Of bij een mooie ratatouille ook. Je maakt eerst polenta. En daarna bak je het volgens onderstaand recept.

Hier krijg je geen spijt van!

Gebakken polenta

4 from 5 votes
Course: BijegerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

20

minutes

Voor dit recept heb je een pan nodig met een dikke bodem en een ovenschaal om de polenta in uit te storten. We bakken de polenta in wat olie in een koekenpan. Maar als je een frituur hebt, kan je de polenta ook tot goudbruin frituren in 180 graden.

Ingrediënten

  • 200 gr 200 maisgriesmeel (polenta)

  • 100 gr 100 Parmezaanse kaas, geraspt

  • 1/2 l 1/2 groentebouillon

  • 1/2 l 1/2 melk

  • 50 gr 50 roomboter

  • zout en peper

  • 1/2 bosje 1/2 platte peterselie

  • 1 el 1 gedroogde oregano

  • 1 el 1 gerookte paprikapoeder (pimentón)

  • 4 el 4 olijfolie

Bereiding

  • Maak de polenta volgens dit recept voor polenta met toevoeging van de peterselie, oregano en paprikapoeder
  • Neem een ovenschotel (een glazen of flexibele schaal werkt het best). Doe bakpapier op de bodem. Stort de gare polenta, die nu zo dik als aardappelpuree of pap is, in de ovenschotel.
    Laat 'm minimaal een uurtje opstijven in de koelkast, maar liever een hele nacht.
  • Als de polenta hard genoeg geworden is (als je m indrukt, veert 'ie terug en voelt aan als 'rubber') snijd je even langs de randen om 'm los te maken.
    Draai de ovenschotel voorzichtig, vastberaden en snel om en stort de polenta op een grote snijplank.
  • Snijd met een scherp koksmes, dit zijn de beste, staven, of dikke frieten, van 3 cm dik en 6 cm lang. Dit luistert natuurlijk niet zo nauw dus iets dunner of dikker of langer kan ook als je wilt.
  • Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de polenta goudbruin. Regelmatig omkeren zodat ze overal een mooi kleurtje hebben. De polenta zelf is al gaar dus deze handeling is alleen bedoeld om de polenta bruin en krokant te krijgen. Een paar minuutjes bakken is dus voldoende.

Tips

  • Snijd de polenta in leuke vormpjes. In plaats van dikke staafjes, snijd je ze in bijvoorbeeld taartpunten. Anything goes!
  • Het snijden van polenta gaat echt het beste met een superscherp mes. Lees hier hoe je zelf je messen kunt slijpen.
  • Heb je een gietijzeren pan? Leg een bakpapier op de bodem, kook de polenta volgens recept in de pan. En als het is opgestijfd, zet je dezelfde pan op het vuur en bak je de polenta. Je krijgt dan 1 grote polenta-taart.
  • Heb je een frituur? Frituur de polenta 4 minuten op 180 graden voor een extra 'crispy' resultaat.
  • Probeer dit recept voor gevulde paprika's met polenta eens.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten