Dit gerechtje blaast iedereen omver en zit boordenvol smaak. Daarnaast is het makkelijk om te maken en staat het zó op tafel. Lees snel verder voor dit heerlijke gegrilde bloemkool recept!

Gegrilde bloemkool met tahin, harissa-honingsaus & ingelegde citroen

3 from 10 votes
Course: BijgerechtCuisine: Midden-Oosten
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

25

minutes

Dit recept is onderdeel van ons Midden Oosten Menu en komt uit het kookboek Feasts. Het is ideaal als onderdeel van een tafel vol lekkers!

Het hele menu maken? Zie onderaan het recept!

Ingrediënten

  • 2 2 grote bloemkolen

  • 3 el 3 rozenharissa (online verkrijgbaar) of gewone harissa

  • 4 el 4 vloeibare honing

  • 1 el 1 olijfolie, plus extra om in te bakken

  • 1 tl 1 kaneel

  • Zeezoutvlokken en versgemalen peper

  • 4 el 4 lichte tahin

  • 6 el 6 Griekse yoghurt

  • 1 flinke kneep 1 citroensap

  • 6 6 ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in dunne schijfjes

  • 1 flinke handvol 1 geroosterd amandelschaafsel

  • 15 gram 15 bladpeterselie, grofgehakt

Bereiding

  • Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd elke bloemkool in 4 even dikke plakken. Snijd of schaaf wat van de buitenste plakken af zodat ze grotendeels plat zijn en alle plakken gelijkmatig garen. Meng de harissa met de honing, de olijfolie en de kaneel in een kleine kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het harissamengsel over de bloemkool.
  • Verhit wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg de bloemkoolplakken in de hete olie en bak 6 tot 8 minuten aan beide kanten, tot ze gaar en geroosterd zijn.

    De bloemkool wordt onvermijdelijk zwart. Dat komt niet alleen door de kleur van het specerijenmengsel, maar ook door de suiker in de honing die verbrandt. Dit is onderdeel van de smaak van het gerecht en niets om je zorgen over te maken. Je kunt de plakken bloemkool ook 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven
    op 220 °C roosteren.
  • Meng intussen de tahin met de yoghurt en het citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout. Roer er lauw water door, met 1 eetlepel tegelijk, tot het yoghurtmengsel de consistentie van een saus heeft.
  • Leg de bloemkool op een grote schaal of borden. Sprenkel de yoghurtsaus en overgebleven marinade erover, garneer met de ingelegde citroen, het geroosterde amandelschaafsel en de bladpeterselie en serveer.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Midden Oosten Menu | Feasts

Tafel vol lekkers

Gegrilde kreeftenstaarten met pittige zuurbes-knoflookboter
Kruidige lamsjachtschotel
Gegrilde bloemkool
Geroosterde aardappels met saffraan
Confettirijst met courgette, aubergine en paprika
In de pan geroosterde paprika’s

Dessert

Vijgen-rozentompouce

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten